O Σεμπάστιαν είναι ένας κλασσικός ελληνολάτρης Γερμανός, που τυχαία κάποιο καλοκαίρι της ζωής του επισκέφθηκε την Ιθάκη. Και φυσικά την ερωτεύτηκε, για το τοπίο της, την ιστορία της, τα αρχαία της, τη θάλασσα της, τα μονοπάτια της, τα λιμανάκια της και τα ορεινά χωριά της.
Το όνειρο του Σεμπάστιαν, αλλά και δεκάδων άλλων Γερμανών, Ελβετών, Βρετανών, Ιταλών και Γάλλων, είναι όταν συνταξιοδοτηθούν να εγκατασταθούν μόνιμα σε αυτό το ξεχωριστό νησί του Ιονίου Πελάγους. Διότι όπως ξέρουμε, είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ιθάκη, αλλά είναι ακόμα δυσκολότερο να την αποχωριστεί.
Επομένως, με το που κυκλοφόρησε η είδηση για τον αυτοτελή, ετήσιο, φόρο της τάξης του 7%, που θα πληρώνουν - και θα ξεμπερδεύουν με την εφορία - όσοι συνταξιούχοι του εξωτερικού μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα, όχι μόνο ο Σεμπάστιαν, αλλά και δεκάδες άλλοι αλλοδαποί φίλοι της Ιθάκης, κινητοποιήθηκαν για να μάθουν λεπτομέρειες. Ο χαμηλός αυτός φορολογικός συντελεστής θα ισχύσει μάλιστα για 10 χρόνια, όσο δηλαδή θα είναι και η διάρκεια του καθεστώτος Non-Dom (με δυνατότητα παράτασης άλλων 10 ετών)
Το προσκλητήριο προς στους συνταξιούχους της αλλοδαπής (ειδικά σε όσους ζουν στις εύπορες χώρες του Βορρά) περιγράφεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, όποιο φυσικό πρόσωπο, με εισόδημα από σύνταξη που προκύπτει στην αλλοδαπή, μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, θα μπορεί να υπαχθεί στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης του Non-Dom.
Επομένως, ο συνταξιούχος θα καταβάλλει κάθε χρόνο αυτοτελή φόρο με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματός του που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Με την καταβολή του φόρου αυτού, θα εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του για το εισόδημα αυτό.
Ενθουσιασμένος ο Σεμπάστιαν, που το όνειρο του θα γίνει πραγματικότητα, μου ανέλυε χθες τηλεφωνικά τα σχέδια του για το project “Ιθάκη 2020-2021”. Μου ανέφερε για το σπίτι που θα αγοράσει και θα ανακαινίσει, στο ορεινό χωριό της Λεύκης, πάνω από την παραλία Αϊ Γιάννη, για την πισίνα που θα κτίσει με δυτική θέα προς την Κεφαλονιά για να απολαμβάνει τη δύση του ήλιου, για το Range Rover που θα πάρει για να κάνει εκδρομές τον χειμώνα σε όλη τη δυτική Ελλάδα και για το σκάφος που θα αγοράσει για να απολαμβάνει τα ήρεμα νερά του Ιονίου και τα δεκάδες νησιά και νησίδες που απλώνονται στο μικρό αρχιπέλαγος της Ιθάκης, από την Κεφαλονιά μέχρι το Μεγανήσι και από τη Λευκάδα μέχρι τις Εχινάδες. Μάλιστα μου ομολόγησε, πως δεν θα ήταν άσχημη ιδέα, να επενδύσει και σε ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή της Πλάκας.
Μοιράστηκα τον ενθουσιασμό του, άλλωστε τι φίλος θα ήμουν αν δεν το έκανα. Όμως τον συμβούλευσα να απευθυνθεί σε φοροτεχνικό, διότι η “εξάντληση της φορολογικής του υποχρέωσης, μέσα από αυτό το χαμηλό 7%”, προφανώς και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Τα ελληνικά του Σεμπάστιαν, μετά από είκοσι καλοκαίρια στην Ιθάκη, είναι πολύ καλύτερα από τα δικά μου σκουριασμένα Γερμανικά και έτσι άρχισα να του εξηγώ τη έννοια των τεκμηρίων, των τεκμαρτών εισοδημάτων, του φόρου ιδιοκατοίκησης, του ΕΝΦΙΑ, του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και των φόρων πολυτελείας. Διότι οι περισσότεροι από αυτούς τους όρους του ήταν άγνωστοι και θα ήταν δύσκολο να τους περιγράψω στα γερμανικά.
Έκθαμβος και με ανοικτό στόμα, ο Σεμπάστιαν άκουγε για τον παραλογισμό του φορολογικού πλαισίου της Ελλάδας. Με φόβο, άρχισε να συνειδητοποιεί, ότι θα πληρώνει ένα φορολογικό penalty σε κάθε κίνηση, για την οποία το Ελληνικό Δημόσιο υποπτεύεται ότι κρύβει φοροδιαφυγή.
“Eίναι κουρλοί;”, με ρωτάει στο τέλος. Θα φτιάξω πισίνα και θα πληρώνω κάθε χρόνο φόρο; Θα αγοράσω σκάφος και αυτοκίνητο και θα πληρώνω κάθε χρόνο πρόστιμο που τα αγόρασα; Και θα φορολογούμαι για εισοδήματα που δεν έχω; Θα πληρώνω για νερό από την αφαλάτωση, για τα χημικά για τη συντήρηση και για τα ημερομίσθια των συντηρητών και θα πληρώνω και επιπλέον φόρο; Θα πληρώνω τέλη ελλιμενισμού για το σκάφος, καύσιμα, συντήρηση και επιπλέον φόρους; Αυτό είναι σκέτη κουρλαμάρα! Φίλε μου, μάλλον με το κιάλι θα δείτε τους ξένους συνταξιούχους στην Ελλάδα, κατέληξε ο Σεμπάστιαν. Να πω ότι έχει άδικο;
* * *
Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.