Μικρός ανασχηματισμός είναι αυτός που θα γίνει τώρα. Ο μεγάλος ανασχηματισμός είναι αυτός που θα γίνει την επόμενη ή την μεθεπόμενη φορά. Στον μικρό ανασχηματισμό θα γίνουν μικρές αλλαγές, εκεί που έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα. Στον μεγάλο ανασχηματισμό θα έχουμε ένα σάλπισμα νίκης! Θα είμαστε πλέον στην... τελική ευθεία. Υπομονή! Από τώρα μέχρι τότε έχουμε ακόμη δύο χρόνια δρόμο! Από τον μεγάλο ανασχηματισμό! Τρία μέχρι τις εκλογές!
Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά! Αυτή η κυβέρνηση δεν κρίνεται από την δράση των υπουργών. Είναι μία άλλη κυβέρνηση, με μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο τον ρόλο του Πρωθυπουργού και του Μαξίμου. Στο επιτελικό κράτος κρίνεται αν ο υπουργός τήρησε σωστά τις κατευθυντήριες γραμμές. Κατά τα λοιπά η επιτυχία ή η αποτυχία χρεώνεται κατά κύριο λόγο στον Πρωθυπουργό. Θα πει κάποιος ότι πάντα έτσι γινότανε. Αυτό δεν είναι όμως αληθές. Έτσι έπρεπε να συμβαίνει, αλλά ο μεγάλος βαθμός της αυτονομίας των υπουργών έδινε το δικαίωμα στους πρωθυπουργούς να ισχυριστούν στα δύσκολα ότι αυτοί απλά... ήσαν πρόεδροι της κυβέρνησης. Και κάπως έτσι δεν γινότανε το παραμικρό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικές πρακτικές. Όχι τόσο ευδιάκριτες, αλλά διαφορετικές.
Το ερώτημα δεν είναι αν η κυβέρνηση αυτή χρειάζεται διορθωτικές κινήσεις. Ασφαλώς και χρειάζεται. Το ερώτημα είναι αν το επιτελικό κράτος έχει πετύχει. Αν ο τρόπος διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε αποτέλεσμα. Νομίζουμε ότι ο Έβρος και ο κορονοϊός δεν αφήνουν περιθώρια για άλλη απάντηση πλην του «ναι». Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι αν έχουμε πράγματι αυτό που ο κ. Μητσοτάκης είχε ονομάσει επιτελικό κράτος. Εδώ η απάντηση είναι «ναι μεν αλλά». Ότι έχουμε κάτι που λειτουργεί ως επιτελικό, αλλά που δεν είναι ακόμη τόσο καλά «δικτυωμένο» με το κράτος! Με άλλα λόγια, η θεσμική θεώρηση του δεν έχει ακόμη συντελεστεί.
Και ποιος θα είναι τότε ο ρόλος των υπουργών; Όταν (αν) έχουμε την πλήρη λειτουργία του επιτελικού κράτους; Πάντοτε σημαντικός. Αλλά όχι ανεξέλεγκτος. Διαφορετικά θα έχουμε κι άλλους μικρούς... διορθωτικούς ανασχηματισμούς. Και μην πει κανείς ότι δεν υπάρχουν στελέχη να επανδρώσουν μία κυβέρνηση. Οι περισσότεροι νέοι υφυπουργοί που τοποθετήθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη σε αυτή την κυβέρνηση τα πήγαν θαυμάσια. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει μία καλή δεξαμενή και είμαστε σίγουροι ότι θα φροντίσει αυτή να μην εξαντληθεί.
Ο μεγάλος ανασχηματισμός, όμως, θα είναι άλλο πράγμα! Θα είναι μία πολιτική πράξη που θα σηματοδοτεί την τελική ευθεία προς τις εκλογές. Όταν ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να θερίσει τους καρπούς του κόπου του. Στον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, μπορούν να πάρουν μερικές ανάσες και να σταματήσουν να αγωνιούν μην τυχόν και μπουν άμεσα σε εκλογικές περιπέτειες. Και να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους για να οικοδομήσουν μια ουσιαστική αντιπολίτευση. Με προτάσεις και όχι με fake news. Να καταλάβουν, δηλαδή, ότι δεν βρισκόμαστε στο 2010 που με τις πλατείες έκαναν πολιτικές. Στην εποχή του επιτελικού κράτους χρειάζεται να καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια.
Θανάσης Μαυρίδης