Του Κώστα Τσιάρα*
Το τελευταίο διάστημα τόσο ο πολίτης όσο και τα ΜΜΕ έχουν επικεντρωθεί στα σκληρά μέτρα, που εξακολουθεί να υπαγορεύει η επιβολή του τρίτου μνημονίου στη χώρα. Ωστόσο υπάρχουν τομείς, που χωρίς να βρίσκονται στην προμετωπίδα της επικαιρότητας, επηρεάζονται και μετεξελίσσονται κατά βάση αρνητικά.
Χαρακτηριστικές είναι οι εξελίξεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Η πατρίδα μας κινδυνεύει τον τελευταίο χρόνο να απωλέσει κατακτήσεις δεκαετιών. Είναι πλέον σαφές, ένα χρόνο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, πως η κυβέρνηση κινείται χωρίς πυξίδα, χωρίς οδικό χάρτη στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής.
Κι ενώ εύκολα θα μπορούσε κανείς να σπρώξει για άλλη μια φορά τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, προφασιζόμενος την οικονομική κρίση, η σύγκριση με την προγενέστερη εξίσου δύσκολη περίοδο, μάλλον αποβαίνει καταλυτική.
Κορυφαία στιγμή ανεπάρκειας στην άσκηση της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής είναι ο χειρισμός του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Ο πρωθυπουργός της χώρας, χωρίς ξεκάθαρη άποψη για τον ρόλο της Ελλάδας, ουσιαστικά αφήνει τα γεγονότα να δρομολογούν τις εξελίξεις.
Σε μια στιγμή, που η Ελλάδα έπρεπε να σηκώσει τους τόνους, διεκδικώντας την αναγνώριση των συνόρων της πατρίδας μας, ως συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε αποθήκη ψυχών. Την στιγμή, που θα έπρεπε επιτακτικά να απαιτούμε την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, ο κ. Τσίπρας χαριεντίζεται, φωτογραφιζόμενος στα Hot Spots, στα σημεία υποδοχής των προσφυγικών – μεταναστών.
Αντίθετα η γειτονική χώρα, η οποία φέρει σοβαρή ευθύνη για αυτές τις εξελίξεις, παίζοντας γεωπολιτικά παιχνίδια συμφέροντος, καταφέρνει να αποσπάσει την προσοχή, το ενδιαφέρον και την εύνοια της Ευρώπης.
Βεβαίως έχουν προηγηθεί τόσα γεγονότα. Η αλλοπρόσαλλη στάση μας σε σχέση με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στην Ε.Ε., η διαπραγμάτευση του Ιουλίου, που μας απομόνωσε πολιτικά, η πρόσφατη «ατυχής» επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία …..
Η παρουσία της Ελλάδας, πλέον, σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα, μοιάζει με αυτή του «φτωχού συγγενούς». Σε μια περίοδο, που είχαμε την δυνατότητα να αναδείξουμε και το ρόλο, αλλά και την σημασία της γεωπολιτικής μας θέσης, παλινδρομούμε σε μια ρητορική ευχολογίου, χωρίς ουσία, χωρίς στόχους, χωρίς στρατηγική. Μέσα από ιδεοληψίες, αλλά και πολιτικές μακρινές από την σημερινή πραγματικότητα, η Πατρίδας μας κινδυνεύει σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση να βρεθεί στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Πιθανόν σύντομα θα διαμορφωθεί μια διαφορετική Ευρώπη.
Η Ελλάδα, ωστόσο, προφανώς θα έχει χάσει το τραίνο, που θα την έβγαζε από τη δική της κρίση.
* Ο κ. Κώστας Τσιάρας είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών