Σαν τσουνάμι που θα χτυπήσει όλες τις χώρες, όσο και να είναι προετοιμασμένες, περιγράφει τον κορονοιό στο Liberal o Έλληνας διευθυντής κλινικής νοσοκομείου στο Μιλάνο, Ιωάννης Καρτάλας Γκούμας. «Ήταν όλα τόσο γρήγορα, που αναγκαστικά πήραν δραστικά μέτρα. Η Ελλάδα έχει μπει σε ένα σωστό κανάλι, όχι βέβαια ότι δεν θα έχει κρούσματα και απώλειες», υποστηρίζει.
«Δεν είναι ο ιός της γρίπης, πρόκειται για άλλη κατηγορία. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν γνωρίζει τον ιό. Είμαστε τελείως απροετοίμαστοι. Πρόκειται για μία σοβαρή ίωση και έχει δύο φάσεις. Η πρώτη είναι να πλήξει το αναπνευστικό και να κάνει πνευμονία, η άλλη είναι μετά από μερικές ημέρες να υπάρξει μία πολύ βίαιη απάντηση του οργανισμού, με τεράστια φλεγμονή που προκαλεί ζημιά σε πολλά όργανα».
«Από θέμα ιατρικής άποψης όλοι οι συνάδελφοι είναι στο σωστό δρόμο, τα μέτρα είναι πολύ σωστά. Υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας για να προετοιμαστούν και οι άλλες χώρες», σημειώνει. Για την κατάσταση που επικράτησε στην Ιταλία, αναφέρει πως δεν ήταν κάτι ευχάριστο. «Υπάρχει κάποιο άγχος, αναγκαζόμαστε να στέλνουμε περιστατικά με προγραμματισμένα ραντεβού στο σπίτι τους και να δίνουμε χείρα βοηθείας σε άλλους γιατρούς, με μεγάλο ρίσκο να αρρωστήσουμε», δηλώνει.
Όλα είναι κλειστά, αναφέρει, και κανείς δεν ξέρει πότε θα αρχίσει η κάμψη της καμπύλης του ιού. Όπως λένε στην επιδημιολογία πρόκειται και για θέμα μαθηματικών και στατιστικής όπου εξετάζονται τα κρούσματα, καθώς και εκείνα των προηγούμενων εξάρσεων. Βάσει των μέχρι σήμερα ευρημάτων, πλήττει κατά 80% άνδρες, ενώ μεγάλη ευαισθησία παρουσιάζουν άτομα με υπέρταση, διαβήτη, καρδιοπάθειες και από τα κρούσματα στην Ιταλία στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου είναι και τα παχύσαρκα άτομα.
Διάφορα φάρμακα τεστάρονται, όπως σε ασθενείς με αρθρίτιδα, όπως αναφέρει ο κ. Καρτάλας Γκούμας. Ωστόσο, για το εμβόλιο κατά του συγκεκριμένου ιού είναι επιφυλακτικός. Όπως επισημαίνει απαιτείται πάνω από ένα έτος έως και 18 μήνες για να δοκιμαστεί. «Εάν βιαστούν, τόσο μεγαλύτερες παρενέργειες μπορεί να υπάρξουν. Μπορεί και να έχει μεγαλύτερη θνησιμότητα από τον ιό και να φτάσει στο 3% εάν το εμβόλιο δεν κάνει τον γύρο του για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του», λέει.
Ισχυρίζεται πως το κράτος πρέπει να επενδύσει στις μονάδες εντατικής θεραπείας και ο κόσμος να περιοριστεί. Είναι πολύ σημαντικό η μείωση των κοινωνικών επαφών, η τήρηση των κανόνων υγιεινής. Τα νοσοκομεία πρέπει να κάνουν θυσίες και να περιορίσουν και αυτά τα ιατρεία και να οργανώνονται για θεραπείες κατά του κορονοϊού.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην απόφαση της Μ. Βρετανίας για τον τρόπο αντιμετώπισης του ιού, που δεν θέλει να λάβει δραστικά μέτρα. Σύμφωνα με όσα λέει ο Έλληνας γιατρός της Ιταλίας, η Μ. Βρετανία υπολογίζει να πηγαίνουν σε μονάδες όσοι έχουν ήπια συμπτώματα και να φεύγουν. Μετά θα έρχονται τα πιο βαριά περιστατικά και βάσει του σχεδίου θα δημιουργήσουν αντισώματα όπως και άλλες ευάλωτες ομάδες. «Δεν έχει λειτουργήσει σε καμία χώρα τέτοιο μοντέλο», τονίζει.