Και από τον αέρα μεταδίδεται ο κορονοϊός, παραδέχονται τώρα οι επιστήμονες, με αποτέλεσμα να προτείνεται από ορισμένους η χρήση μάσκας και από τους υγιείς πολίτες κατά την έξοδό τους από το σπίτι, όμως με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί τελικά μπορεί αυτή να αποβεί «δίκοπο μαχαίρι».
Η μάσκα ή κάποιο ύφασμα για προστασία της μύτης και του στόματος, όπως μαντήλια ή κασκόλ, μπορεί να σταματήσει τα σταγονίδια του ιού. Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή την στιγμή της αφαίρεσής της, προκειμένου από λάθος χρήση της, να μεταδοθεί ο ιός στη μύτη ή το στόμα. Επίσης θα πρέπει να ακολουθήσει πολύ καλό πλύσιμο των χεριών, αλλά και της μάσκας ή του μαντηλιού, προκειμένου να μην μεταφερθεί ο ιός μέσα στο σπίτι.
Η αερογενής μετάδοση του κορονοϊού επιβεβαιώθηκε προχθές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ όπως επεσήμανε στην ημερήσια ενημέρωση για την επιδημία στη χώρα μας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC). Συγκεκριμένα συστήνει τη χρήση αυτοσχέδιων καλυμμάτων της μύτης και του στόματος κατά την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο, χωρίς να αίρεται το μέτρο τήρησης των αποστάσεων.
Σύμφωνα μάλιστα με απάντηση του κ. Τσιόδρα σε ερώτηση του Liberal, το θέμα συζητήθηκε και προχθές σε ευρεία διάσκεψη στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μάλιστα το ECDC πρόκειται να επανέλθει με νεώτερη τοποθέτηση σχετικά με τους κινδύνους χρήσης μάσκας στον υγιή πληθυσμό, προκειμένου να αποφευχθούν αναίτιες μολύνσεις. Σε ότι αφορά τον ΠΟΥ, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι ενδεχομένως να δούμε την λήψη επιπρόσθετων μέτρων προστασίας.
Εξηγώντας τους κινδύνους, ο επικεφαλής της ομάδας που διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση στη χώρα μας, σημείωσε ότι οι αυτοσχέδιες πάνινες μάσκες μπορούν να παγιδέψουν πάνω τους το 40-90% των αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία παραμένουν εκεί, με την υγρασία από την αναπνοή μας. Με μια απρόσεχτη κίνηση όμως, μπορεί να περάσει ο ιός στον οργανισμό μας, μέσω του στόματος ή της μύτης, οπότε το τελικό όφελος από τη χρήση τους, θα αποδειχθεί μικρό.
Εξαιτίας της αερογενούς μετάδοσης, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, γίνεται μελέτη για τους ειδικούς θαλάμους νοσηλείας και για το πώς επικάθεται ο ιός σε διάφορες επιφάνειες.
Προληπτική αγωγή
Στο μεταξύ χθες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατέληξε στο πρωτόκολλο χορήγησης προληπτικής θεραπείας στους γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό. Για την υλοποίηση της απόφασης, μένει μόνο να προχωρήσει η διάθεση των φαρμάκων από τα νοσοκομεία στα οποία και υπηρετούν οι γιατροί και όλοι οι υπόλοιποι υγειονομικοί.
Μέτρα υγιεινής
Ο κ. Τσιόδρας, αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα υγιεινής των χεριών αλλά και στην καθαριότητα του σπιτιού. Και εξήγησε ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για δερματολογικά προβλήματα από την συνεχή εναλλαγή πλυσίματος χεριών με νερό και σαπούνι και τη χρήση αλκοολούχων διαλυμάτων.
Συνέστησε ωστόσο προσοχή αναφορικά με τη χρήση της χλωρίνης από άτομα με ευαισθησία, καθώς μπορεί να τους προκαλέσει αλλεργία ή αναπνευστικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να γίνεται καλός αερισμός του χώρου.