Του Ανδρέα Ζαμπούκα
«Σας καλώ να ασκήσετε το σύνολο των αρμοδιοτήτων σας και να προχωρήσετε σε κάθε έλεγχο των πεπραγμένων στην Τράπεζα που προβλέπεται από το νόμο και τους κανονισμούς. Μοναδικός στόχος όλων πρέπει να είναι η πλήρης διαφάνεια και η πάταξη κάθε φαινομένου που έβλαψε ή μπορεί να βλάψει τα συμφέροντα της Τράπεζας, των μετόχων και επομένως του Ταμείου μας και των μηχανικών». Είναι ένα μέρος της επιστολής που έστειλε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γ. Στασινός προς το Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρα. Να σημειωθεί ότι ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας είναι το Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών – Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ).
Άλλη μία εξέλιξη στο σίριαλ Καλογρίτσα, που απελευθερώνει την κρίση μας για το τι συνέβαινε και συμβαίνει ακόμα(!) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το πόρισμα της ΤτΕ αναφέρει πως συνολικά ο κ. Καλογρίτσας έχει λάβει δάνεια ύψους 127, 6 εκατ. ευρώ. Από αυτά, από το 2011 έως το 2014, 55 εκατ. ευρώ, το 2015, 50 εκατ ευρώ, ενώ μέσα στο 2016, 22,6 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον επίσης, είναι πως λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, οι εταιρείες του έλαβαν ποσό 15 εκατ. ευρώ.
Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που μία ελληνική τράπεζα εμφανίζεται «γενναιόδωρη» με «εκλεκτούς» πελάτες. Και οπωσδήποτε, δεν είναι η μοναδική περίπτωση που τα χρήματα των ασφαλισμένων χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση της κομματοκρατίας. Είναι όμως πρωτόγνωρη η θρασύτητα της διαδικασίας που ακολουθείται. Για να αποδειχθεί ότι δεν έχουμε να κάνουμε με επαγγελματίες τους είδους – ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρκετά ΠΑΣΟΚ- αλλά με «κατσικοκλέφτες»- σε ξένα βοσκοτόπια μάλιστα.
Τα ερωτήματα είναι πολλά και όλα μα όλα καταλήγουν σε αφηγήσεις «εγκληματικού μυστηρίου»! Ποιος ήταν ο ρόλος του κ. Μακέδου, εκπροσώπου του βασικού μετόχου της Τράπεζας Αττικής; Τι γνώριζε για την δανειοδότηση ο «πρώην» κ. Ιωάννης Γαμβρίλης και ποιοι τέλος πάντων υπάλληλοι έβαζαν την υπογραφή τους για να εκταμιευτούν τέτοια ποσά, με πιθανότερες εγγυήσεις κάποια άλλα αχαρτογράφητα «βοσκοτόπια»;
Το ΤΣΜΕΔΕ έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην Τράπεζα Αττικής περίπου 650 εκατ. ευρώ (60 εκατ. ευρώ το 2007, 200 εκατ. ευρώ το 2013 και 384 εκατ. ευρώ σε μεταγενέστερη αύξηση κεφαλαίου) και η πορεία της είναι κρίσιμη για το μέλλον του Ταμείου. Στο πλαίσιο αυτό, η ΤτΕ, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του μετόχου, είχε ζητήσει συγκεκριμένες κινήσεις για τον εκσυγχρονισμό της τράπεζας, την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων(!) και την αναμόρφωση της διοικητικής της δομής.
Απ΄ό τι φαίνεται όμως, αν δεν μας προέκυπτε όλος αυτός ο τραγέλαφος με τις τηλεοπτικές άδειες, πολύ αμφιβάλλω αν θα μαθαίναμε ποτέ για τα δάνεια του Καλογρίτσα. Και είναι απορίας άξιον για την τύχη όλων αυτών- όχι μόνο για την περίπτωση της Αττικής- που έχουν μεταφέρει τον μόχθο των ελλήνων ασφαλισμένων στις τσέπες κομματικών φίλων και κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών.
Είναι φανερό ότι ο κ. Καλογρίτσας «κατάπιε», εν πλήρει ασυνειδησία βέβαια, ένα μέρος από τα εκατομμύρια των Μηχανικών, συμπληρώνοντας το «πάνθεον» των απανταχού «τυχερών» ελλήνων επιχειρηματιών.
Φαντάζομαι πως κάτι ανάλογο έχει συμβεί και με τα υπόλοιπα ταμεία- ο χρεοκοπημένος ΟΑΕΕ(;)- που απορροφούσαν με ξέφρενους ρυθμούς κρατικό χρήμα, για να «επενδύεται» σε ημέτερες τράπεζες. Και από εκεί μέσα, δημιουργούνταν σταδιακά ο πλουτισμός κάθε νέας «ελίτ» ακριβοθώρητων φίλων.
Για όσους έχουν ακόμα αμφιβολίες, ζούμε μια μακροχρόνια «δικτατορία» απατεώνων. Οι σημερινοί όμως, είναι τόσο διψασμένοι για εξουσία που μπορεί, δεδομένων και των συνθηκών, να αποδειχθούν οι πιο επικίνδυνοι από όλους.