«Συμπληρωματική κυβερνητική δύναμη και δεκανίκι για την παραμονή του κ. Τσίπρα και της πολιτικής του ομάδας στην εξουσία δεν θα γίνουμε», ξεκαθαρίζει η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο liberal.gr.
Αμφισβητεί τα περί στροφής του ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό, τονίζοντας πως «ο κ. Τσίπρας αλλάζει κοστούμια και όχι χούγια», ενώ τον επικρίνει για έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής για την διαπραγμάτευση και επισημαίνει πως μέτρα συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ ήταν αχρείαστα πριν από 15 μήνες.
Μιλά επίσης για την πορεία του διαλόγου μεταξύ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και των άλλων δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου, ενώ επιμένει πως οι εκλογές σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι η εθνικά συμφέρουσα λύση.
Συνέντευξη στον Απόστολο Χονδρόπουλο
-Κυρία Γεννηματά, η κυβέρνηση πιέζεται πλέον και για νέα μέτρα, από τώρα, για το 2018 εάν δεν πιαστούν οι στόχοι. Τελικά είναι η «αποτυχημένη διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης εκείνη που ανεβάζει διαρκώς τον λογαριασμό ή οι υπερβολικές απαιτήσεις και οι εμμονές των δανειστών;
Οι υπουργοί της κυβέρνησης πήγαν στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, «να διαπραγματευτούν» για τα νέα μέτρα των 5,4 δις, που έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση, όπως και για την μείωση του χρέους αλλά γύρισαν χωρίς να πάρουν καμιά δέσμευση για το χρέος και με επιπλέον 3 δις νέες απαιτήσεις στις αποσκευές τους. E, αυτό δεν το λες και επιτυχία.
Όλα αυτά τα μέτρα, 3,6 δις που έφεραν πέρυσι, συν 5,4 δις, που είναι ήδη προ των πυλών, συν τα επιπλέον 3 δις που έπεσαν από τους δανειστές στο τραπέζι, μας κάνουν συνολικά 12 δις. Αυτά ήταν αχρείαστα πριν 15 μήνες όταν ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ήρθαν στην εξουσία. Και θα τα πληρώσει σκληρά ο ελληνικός λαός.
Η σημερινή κυβέρνηση δείχνει ανίκανη όχι μόνο να κλείσει την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την αξιολόγηση με τρόπο θετικό για την Ελλάδα αλλά και να διαχειριστεί συνολικά την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από το περασμένο καλοκαίρι με τις τραγικές επιλογές του κ. Τσίπρα και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει σχέδιο και στρατηγική για την διαπραγμάτευση ούτε και για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο που υπέγραψε πέρυσι.
Το γεγονός ότι κανείς σήμερα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα βγούμε από την κρίση, είναι τραγικό για την χώρα και καταστροφικό για την οικονομία.
-Έτσι όπως εξελίσσεται η διαπραγμάτευση, φοβάστε ότι μπορεί η χώρα να βρεθεί εκ νέου σε κατάσταση αντίστοιχη του περσινού καλοκαιριού;
«Αν η αξιολόγηση δεν κλείσει μέχρι τον Απρίλιο καήκαμε». Δικά τους λόγια αλλά και αν η διαπραγμάτευση κλείσει ο λογαριασμός θα είναι δυσβάσταχτος για τους Έλληνες και θα βυθίσει ακόμα περισσότερο την οικονομία.
-Αφού θεωρείτε πως η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, γιατί δεν ζητάτε και εσείς εκλογές, όπως ο Πρόεδρος της ΝΔ; Γιατί να μην είναι τελικά αυτή η "καθαρή λύση" για να γυρίσουμε σελίδα;
Δεν είναι σε αυτή την συγκυρία η Εθνικά συμφέρουσα λύση. Δεν βρισκόμαστε σε ιδανικές συνθήκες, είμαστε σε έκτακτη ανάγκη με την αξιολόγηση να εκκρεμεί και τις οικονομικές ανάγκες της χώρας ακάλυπτες, με 53 χιλ. ανθρώπους εγκλωβισμένους στην χώρα. Έχουμε την άνεση των εκλογών; Αγνοούνται όλα αυτά από τον κ. Μητσοτάκη;
-Ακόμη και εάν προκύψει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με συμμετοχή και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, όπως ζητάτε, δεν θα ήταν καλύτερο να έχει προηγηθεί νωπή λαϊκή εντολή και η συμμετοχή κάθε κόμματος να γίνει στη βάση των σημερινών δυνάμεων; Οι συσχετισμοί από τον Σεπτέμβριο δείχνουν να έχουν αλλάξει.
Εμείς δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 μέχρι σήμερα δεν έλυσαν το πρόβλημα της χώρας. Δεν διδαχθήκαμε τίποτα; Ναι χτίστηκαν πολιτικές καριέρες αλλά ο λογαριασμός για τους Έλληνες μεγάλωσε. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, για νέα πόλωση και διχαστικές λογικές. Λογικές που θα τορπιλίσουν κάθε περιθώριο Εθνικής συνεννόησης. Δεν βλέπετε τις θέσεις 'μάχης' που παίρνουν από τώρα ο κος Τσίπρας και ο κος Μητσοτάκης; Ο κίνδυνος είναι να βρεθούμε και πίσω ακόμα από το καλοκαίρι του 2015.
-Ο πρωθυπουργός είπε πως είναι χρέος των σοσιαλιστών και των αριστερών στην Ευρώπη να συνεργαστούν. Γιατί είστε τόσο απόλυτοι στην άρνησή σας για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Τι σχέση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με την Σοσιαλδημοκρατία; Αυτοί επέλεξαν να συγκυβερνούν με την άκρο δεξιά και το ψέμα. Εμείς συμπληρωματική κυβερνητική δύναμη και δεκανίκι για την παραμονή του κ. Τσίπρα και της πολιτικής του ομάδας στην εξουσία δεν πρόκειται φυσικά ποτέ να γίνουμε. Το έχω ξεκαθαρίσει.
-Θα επιμείνετε σε αυτήν ακόμη και αν το τίμημα είναι να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες δεν επιθυμείτε;
Αν τελικά οδηγηθούμε σε εκλογές, αυτό θα είναι αποκλειστική ευθύνη του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη. Σας εξήγησα καθαρά την πρόταση μας. Εμείς πολιτικά παιχνίδια με τακτικισμούς και μικροπολιτικές προσωπικές και κομματικές στοχεύσεις δεν παίζουμε. Όποιος επιλέγει να πολιτευτεί με αυτό τον τρόπο, σε αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα και το λαό μας, θα αναλάβει με ονοματεπώνυμο και τις ιστορικές του ευθύνες.
-Έχετε χαρακτηρίσει "λαϊκίστικο" κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως τον κρίνετε πρωτίστως με τα δεδομένα της ρητορικής και των υποσχέσεων του Ιανουαρίου του 2015, και όχι της πολιτικής που εφαρμόζει σήμερα και είναι επώδυνη για πολλούς; Δεν κάνει διαρκή στροφή στον ρεαλισμό;
Ο κ. Τσίπρας αλλάζει κοστούμια όχι «χούγια». Πέρυσι τέτοιο καιρό φορούσε το κοστούμι του ριζοσπάστη αριστερού που θα άλλαζε τάχα μου την Ευρώπη και πιθανόν και τον πλανήτη! Φορούσε και την τραγιάσκα του ασυμβίβαστου επαναστάτη που θα έσκιζε τα μνημόνια ενώ οι εταίροι και δανειστές τρομαγμένοι θα συνέχιζαν να μας δανείζουν άνευ όρων. Αυτά έλεγε και τελικά μας οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών, στα capital controls, και στην καταστροφή μεγάλου μέρους των ελληνικών επιχειρήσεων και της παραγωγικής βάσης της χώρας.
Τον τελευταίο καιρό κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία προσπαθεί να φορέσει το κοστούμι του ρεαλιστή ευρωπαίου πολιτικού. Του πέφτει αταίριαστο. Δεν πρόκειται για στροφή στο ρεαλισμό αλλά για αυτοπαγίδευση.
-Ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας που βρέθηκε στην Αθήνα συνεργάζεται πάντως στη χώρα του με τα κόμματα της Αριστεράς και προωθεί ένα πρόγραμμα κατά της λιτότητας. Δεν είναι ένα ενδιαφέρον παράδειγμα και για σας;
Η Πορτογαλία είναι ένα καλό παράδειγμα για το πνεύμα Εθνικής συνεννόησης που επικράτησε και βοήθησε στην έξοδο από το μνημόνιο. Αυτό ας το εκτιμήσουν εκείνοι που σήκωσαν την σημαία «αντιμνημόνιο» και υπονόμευσαν από την αρχή την Εθνική προσπάθεια.
-Οι διεργασίες διαλόγου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι και τις άλλες δυνάμεις ξεκίνησαν, αλλά προχωρούν αργά. Τι φταίει;
Προχωρήσαμε στο πρώτο βήμα με την συγκρότηση της κοινής Επιτροπής διαλόγου. Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι η πρωτοβουλία έχει ήδη «ταράξει τα νερά» στην κοινωνική βάση της παράταξης. Το αίτημα για ανασυγκρότηση του χώρου είναι πια επιτακτικό.
-Κάποιοι από τον χώρο διαλόγου σας κατηγορούν ότι λειτουργείτε ηγεμονικά. Μήπως δίνετε αφορμές ως κόμμα; Μήπως δηλαδή αναβιώνει το παλιό: "το ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις ;"
Εντάξει δεν είναι όλοι καλόπιστοι. Μακριά από εμάς, από εμένα οι ηγεμονισμοί.
Η πρότασή μας ήταν και είναι ειλικρινής, ανοικτή, σταθερή, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα. Σεβόμαστε όλα τα κόμματα, τις πολιτικές κινήσεις και τις προσωπικότητες της παράταξης. Το μόνο προαπαιτούμενο για εμάς όπως και για τον καθένα πιστεύω, είναι ο σεβασμός και στο δικό μας κόμμα το ΠΑΣΟΚ, στα στελέχη μας και στη δική μας ιστορία και προσφορά στον τόπο.
-Ποια θα ήταν η ιδανική κατάληξη αυτού του διαλόγου; Ένα νέο κόμμα; Μία ομοσπονδία κομμάτων; Μία εκλογική συνεργασία;
Πρώτος στόχος και βασική προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα είναι ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο προτάσεων και μεταρρυθμίσεων.
Ουσιαστικά μια νέα πρόταση διακυβέρνησης αποδεκτή από ένα ευρύ ρεύμα προοδευτικών πολιτών.
- Ανακάμπτει η Δημοκρατική Συμπαράταξη δείχνουν τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αλλά σταδιακά, ενώ θα περίμενε κανείς μεγαλύτερο ποσοστό των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που κυρίως είναι ΠΑΣΟΚικης προέλευσης, να ξαναγυρίζει σε σας. Βλέπουμε ωστόσο να στέκεται μουδιασμένο και αναποφάσιστο.
Μας ακούν ξανά οι πολίτες Υπάρχει ικανοποίηση. Πίσω από αυτή την εξέλιξη υπάρχει πολλή δουλειά, μεγάλη προσπάθεια. Βέβαια έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Όμως νομίζω ότι το πρώτο θετικό είναι ότι επιτέλους η ΧΑ δεν είναι στην τρίτη θέση και αυτό μας γεμίζει όλους με αισιοδοξία. Φαίνεται ότι η δουλειά που κάνουμε έχει θετική ανταπόκριση, αυτό το βλέπουμε σε όλες τις περιοδείες που κάνουμε.
Γυρίζω όλη την Ελλάδα, θέλω να είμαι κοντά στον κόσμο, να μιλώ μαζί του. Δεν επαναπαυόμαστε από τις θετικές δημοσκοπήσεις. Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ένταση τις προσπάθειές μας και πιστεύουμε ότι αυτό που ήδη συμβαίνει, η επιστροφή των ψηφοφόρων μας, θα ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν τα ψέματα, την κοροϊδία και την ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
-Το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα μόνο του παρόντος αλλά κυρίως του μέλλοντος. Θεωρείτε ότι ευθύνεται η κυβέρνηση για την είσοδο τόσων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών;
Οι ευθύνες της Ευρώπης δυστυχώς είναι δεδομένες και δεν μπορεί να κρύβονται πίσω από τις ανεπάρκειες και τα λάθη των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Η Κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο. Καθυστέρησε, έστειλε λάθος μήνυμα και έχει αποτύχει στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Με τους δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους και την απομόνωση της χώρας με κλειστά τα σύνορά της.
Η συγκυρία για την χώρα μας γίνεται όλο και πιο δύσκολη και από τους ανερμάτιστους κυβερνητικούς χειρισμούς στο προσφυγικό.