Ο Χριστιανισμός ευημερεί στην Ασία παρότι επιδεινώνονται οι εναντίον του διώξεις

Ο Χριστιανισμός ευημερεί στην Ασία παρότι επιδεινώνονται οι εναντίον του διώξεις

Του Ιωάννη Λεοντακιανάκου

Στην παρούσα περίοδο, 245 εκατομμύρια Χριστιανών παγκοσμίως υπόκεινται σε καταπίεση, σε δίωξη, σε φυλάκιση και σε κάθε είδους κακομεταχείριση λόγω της πίστης του, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της διεθνούς, μη κερδοσκοπικής Οργάνωσης “Open Doors”. Από αυτούς, τα 140 εκατομμύρια πιστών βρίσκονται στην Ασία.

Η έκθεση υπογραμμίζει ιδιαίτερα την αύξηση της καταπίεσης των γυναικών στις χώρες, που καταλαμβάνουν τις πρώτες δέκα θέσεις στον κατάλογο των κρατών-διωκτών και χαρακτηρίζονται από "ακραία" επίπεδα δίωξης και καταπίεσης. Στα κράτη αυτά, οι γυναίκες , πέραν των άλλων, αποτελούν τα θύματα σεξουαλικής βίας, βιασμού και εξαναγκασμού σε γάμο χωρίς την συγκατάθεσή τους και πριν την ενηλικίωση.

 s

Η Κίνα είναι μία από τις χώρες, στις οποίες η δίωξη των Χριστιανών βαίνει αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια. Περισσότερα από 50 εκατομμύρια πιστών αναμένεται να υποστούν κάποιας μορφής καταπίεση φέτος, καθώς η κινεζική κυβέρνηση ενισχύει τους ελέγχους και τα μέτρα καταστολής της θρησκευτικής λατρείας, γεγονός που ανεβάζει την χώρα στην εικοστή έβδομη από την τεσσαρακοστή τρίτη θέση στον πίνακα της Οργάνωσης “Open Doors” των πενήντα “χωρών-διωκτών” των Χριστιανών. Η δίωξη διαφαίνεται ότι καθοδηγείται από τρεις παράγοντες: 1/την ισχυρή ιδεολογική ηγεσία του προέδρου της Κίνας, Ξι Τζίνπινγκ, 2/την ανησυχία της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του Χριστιανισμού και 3/την αξιοποίηση της τεχνολογίας ως κατασταλτικού εργαλείου.

Η Βόρεια Κορέα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον πίνακα παρακολούθησης για 18η συνεχή χρονιά. . Οι εκτιμώμενοι 300.000 χριστιανοί της χώρας υφίστανται έναν “στραγγαλσμό”, που τους αναγκάζει να ασκούν την θρησκευτική τους λατρεία με μυστικότητα, διαφορετικά κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν την βάναυση αντίδραση του μισαλλόδοξου καθεστώτος.

Η Ινδία, η πολυπληθέστερη “δημοκρατία”, η οποία διδάσκει στον κόσμο τον τρόπο της “μη-βίας”, σκαρφάλωσε στην δέκατη θέση έναντι της εικοστής όγδοης που βρισκόταν προ πενταετίας και βρίσκεται πλέον δίπλα σε χώρες όπως το Ιράν.
Χώρες που έχουν μετακινηθεί πάνω από δέκα θέσεις στον εν λόγω κατάλογο, κατά το παρελθόν έτος, περιλαμβάνουν την Κίνα, την Αλγερία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μάλι και την Μαυριτανία.

Η άνοδος του μαχητικού αθεϊσμού, του ριζοσπαστικού Ισλάμ και του εθνικισμού αποτελούν βασικές αιτίες δίωξης των χριστιανικών κοινοτήτων.

Στην Ινδονησία, μια χώρα όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, ο θρησκευτικός ζηλωτισμός εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα και πολλοί μη-μουσουλμάνοι πολίτες παραπονούνται για μια συνεχιζόμενη ισλαμοποίηση της πολιτικής ζωής, με τους πολιτικούς να προσπαθούν να κινητοποιήσουν / ενεργοποιήσουν τις υπερσυντηρητικές και σκληροπυρηνικές μουσουλανικές ομάδες, με στόχο την προώθηση δικών τους συμφερόντων. Πέρυσι, μια οικογένεια βομβιστών αυτοκτονίας, που συνδέονταν με το ισλαμικό κράτος, επιτέθηκε σε τρεις εκκλησίες στη Σουραμπάγια, σκοτώνοντας 28 άτομα.

Στην Μιανμάρ, οι επιθέσεις σε χριστιανούς τείνει να γίνει ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Ενδεικτικό της επικρατούσας κατάστασης είναι η επίθεση ομάδας 50 Βουδιστών εναντίον μιας ομάδας Χριστιανών, οι οποίοι, απλά, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, ο Χριστιανισμός στην Ασία, παρ΄ ότι βιώνει σήμερα μεγαλύτερη απειλή απ' ότι στο παρελθόν, αποδεικνύει ότι παρουσιάζει μια ιδιαίτερη ανθεκτικότητα σε όλες αυτές τις διώξεις και καταπιέσεις που υφίσταται. Η χριστιανική κοινότητα από τα 62 εκατομμύρια πιστών που αριθμούσε στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία το 1970, το 2015 παρουσιάζει μια αύξηση που ξεπερνά τα 262 εκατομμύρια πιστών και αναμένεται να προσεγγίσει τα 431 εκατομμύρια το 2050.

Απ' ότι φαίνεται επαληθεύεται ακόμη μια φορά ιστορικά ότι η δίωξη μιας θρησκείας μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας ανάπτυξης και εξάπλωσής της, αντί να την περιορίσει και τελικά να την εξαλείψει . Οι διωγμοί, μερικές φορές, θεωρούνται από τους πιστούς ως επιβεβαίωση της δύναμης της θρησκευτικής τους πίστης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη προθυμία τους να μοιραστούν την πίστη τους προσηλυτίζοντας και νέους πιστούς.