Του Δημήτρη Κούρκουλα
Διαβάζοντας την επιστολή παραίτησης από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΔΟ) πολλοί εξεπλάγησαν από την οξύτητα των κατηγοριών που απευθύνει ο διεθνούς φήμης επιστήμονας Σταμάτης Κριμιζής στον υπουργό Νίκο Παππά. Κατηγορίες βαριές, αλλά και συγκεκριμένες, προερχόμενες όχι από κουκουλοφόρο ανώνυμο, αλλά από επώνυμο επιστήμονα.
Δεν γνωρίζω αν η λειτουργία ενός Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση της έρευνας και την καλύτερη αξιοποίηση της διαστημικής τεχνολογίας. Αφήνω άλλους αρμοδιότερους να αποφανθούν για την σκοπιμότητα ίδρυσης ενός τέτοιου Οργανισμού. Υπενθυμίζω όμως ότι το εγχείρημα της ίδρυσης ξεκίνησε με πρωτοφανή κακοποίηση της αλήθειας. Τώρα πλέον επιβεβαιώνεται ότι εξ αρχής στόχος του υπουργού και της κυβέρνησης δεν ήταν η προώθηση της διαστημικής έρευνας στη χώρα μας, αλλά η συκοφάντηση των πολιτικών αντιπάλων και το βόλεμα «ημετέρων». Αφήνω στην άκρη το «follow the money», καθώς εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης.
Οταν πριν από μήνες ο κ. Παππάς ανήγγειλε την ίδρυση του Διαστημικού Οργανισμού ισχυρίσθηκε ότι «η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν διαθέτουν Οργανισμό που να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της, ούτε την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (European Space Agency)» και συνέχισε με την ψευδή καταγγελία ότι «η Ελλάδα απλώς απουσιάζει από τις συναντήσεις υπουργών της Ε.Ε. αρμόδιων για τη διαστημική πολιτική».
Πλήρης κακοποίηση της αλήθειας. Από το 2004 η Ελλάδα είναι η 16η χώρα-μέλος του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού. Όσοι ασχολούνται με τη διαστημική τεχνολογία γνωρίζουν ότι το δραστήριο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΔΕΕΤ) πλαισιώνεται από εξαιρετικούς επιστήμονες και αξιοποιεί πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα στον τομέα του Διαστήματος, όπως επίσης κάνουν και άλλα ελληνικά επιστημονικά ιδρύματα. Το 2015 το ΙΑΔΕΕΤ υλοποιούσε τουλάχιστον 40 ερευνητικά προγράμματα, πολλά από αυτά σε συνεργασία και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Ας προστεθεί ότι επί ελληνικής προεδρία της Ε.Ε. το 2003, έπειτα από ελληνική πρωτοβουλία για «Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας και Διάστημα» εντάχθηκε η αμυντική διάσταση στην πολιτική Διαστήματος της Ε.Ε.
Η υπουργική ανακοίνωση συνέχιζε με την εξωφρενική «καταγγελία» ότι «η Ελλάδα απλώς απουσιάζει από τις συναντήσεις υπουργών της Ε.Ε. αρμόδιων για τη διαστημική πολιτική». Ο υπουργός ακόμη μια φορά ψεύδεται και μάλιστα ασύστολα. Αν ανατρέξει στην ιστοσελίδα του ΕΟΔ, θα πληροφορηθεί ότι στις 21-11-2012 στην υπουργική σύνοδο στη Νάπολη και στις 2-12-2014 στο Λουξεμβούργο η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας.
Δυστυχώς, η εκπροσώπησή μας στην τελευταία υπουργική σύνοδο στις 1-12-2016 στη Λουκέρνη της Ελβετίας δεν ήταν σε αρμόζον επίπεδο. Δηλαδή η χώρα μας δεν εκπροσωπήθηκε, ως είθισται, σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή υπουργού ή γενικού γραμματέα, αλλά σε επίπεδο υπαλληλικό από την κυρία Π. Σ., διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων στη Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας, επί «πρώτης φοράς Αριστερά».
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 27 Απριλίου.