Του Ανδρέα Ζαμπούκα
Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο, ο δείκτης κατέγραψε τεράστια υστέρηση στα προβλεπόμενα έσοδα του ΦΠΑ στα νησιά: 62% στη Μύκονο,39% στην Πάρο, 39% στη Ρόδο!
Μα τι περίμεναν να συμβεί; Όλες οι συνθήκες δημιουργούν ένα αντιπαραγωγικό κλίμα εις βάρος κάθε λογικής είσπραξης των φόρων: Καμία φορομπηχτική πολιτική δεν απέδωσε ποτέ περισσότερους φόρους σε καμία οικονομία του κόσμου. Κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν συναίνεσε ποτέ σε παραλογισμούς που θα κατέστρεφαν την επιχείρησή του (είναι θέμα επιβίωσης). Τέλος καμία ταμειακή μηχανή δεν πήγε μόνη της να κόψει αποδείξεις, όταν η νομοθεσία προέβλεπε εκμηδενισμό των προστίμων για όσους πιαστούν να μην την χρησιμοποιούν…
Εκτός από τα παραπάνω, για πρώτη φορά, στην ελληνική αγορά, απενοχοποιείται ηθικά, η φοροδιαφυγή. Οι φοροεισπρακτικοί θεσμοί, όπως το ΣΔΟΕ, υπολειτουργούν και οι ίδιοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δημιουργούν κουλτούρα βουβής αντίδρασης σε «μνημονιακές δεσμεύσεις». Σε τέτοιο σημείο που αν βρεθείς με τον Τσίπρα σε ένα τραπέζι χωρίς μικρόφωνα, μπορεί να σου πει «Έλα μωρέ, δεν είναι ανάγκη τώρα να τα κόβεις όλα. Κάτσε να γίνουν οι γερμανικές εκλογές και θα μας χαρίσουν το χρέος. Όσο μπορείς, κρύβε..!»
Τέλος, είναι και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα του «αδικημένου» λαού που υφίσταται την φοροκαταιγίδα που τους βάζει όλους μαζί στο ίδιο καζάνι. Και τον επιχειρηματία της αλυσίδας εστίασης που δεν μπορεί να κρύψει ούτε ευρώ και τον αυτόνομο ιδιοκτήτη μεγάλου κλαμπ ο οποίος μετράει τις μαύρες εισπράξεις, χωρίς έλεγχο από πουθενά. Και οι δύο την ίδια «αδικία» επικαλούνται. «Επανάσταση» θέλουν να κάνουν μαζί. Ο ένας για να επιβιώσει κι ο άλλος για να πλουτίσει!
Επομένως, ο ΦΠΑ ξεφεύγει από τα προβλεπόμενα έσοδα και δεν πρόκειται να ελεγχθεί χωρίς μηχανισμούς. Η χασούρα μπορεί να προσδιοριστεί λίγο αργότερα, μετά το καλοκαίρι, αλλά απλώς θα έχει συσσωρεύσει περισσότερες τρύπες στον προϋπολογισμό. Αν προσθέσουμε και την αδυναμία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, των δόσεων της εφορίας και τα διογκούμενα ληξιπρόθεσμα χρέη, το 2016 θα κλείσει με μια τεράστια αποτυχία του προγράμματος.
Τον επόμενο Απρίλιο που θα έχουμε τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ, ίσως δούμε να εκδίδεται και το πρώτο προεδρικό διάταγμα του περίφημου «κόφτη». Οι πιθανότητες είναι μάλλον πολλές, δεδομένης της ανακολουθίας της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης η οποία προσποιείται ότι θα πετύχει φιλόδοξους στόχους, χωρίς καμία προσπάθεια.
Και τότε, θ΄αρχίσουν τα δύσκολα για όλους αυτούς που τώρα δεν κατανοούν τις επιπτώσεις από το «αριστερό αντάρτικο» της παρελκυστικής οικονομικής πολιτικής. Συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι και δημόσιες υπηρεσίες θα υποστούν τις πρώτες περικοπές, σε περίπτωση που δεν δοθεί ανάσα από γρήγορες αποκρατικοποιήσεις και απρόβλεπτα έσοδα.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2015/2016 τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού από 15,82 ελαττώθηκαν σε 15,67 δις ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό μείωσης -1%. Αν και η μείωση των εσόδων του κατά την περίοδο αυτή θεωρείται μικρή, η στατιστική διαπίστωση κτυπά τον καμπανάκι του κινδύνου. Το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2015/2016, τα έσοδα σημείωσαν τρομακτική μείωση της τάξης του -24,8%, γιατί από 8,03 έπεσαν σε 6,04 δις €. Αν αυτό συνέβη πριν την φοροκαταιγίδα που θα ξεσπάσει στο τελευταίο τετράμηνο του 2016, φανταστείτε τις ορατές επιπτώσεις, μέσα στο 2017!
Καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να έχει κανείς σε μία κυβέρνηση, χωρίς ειρμό, ακολουθία θεωρίας και πράξης και κυρίως, χωρίς δείγμα γενναιότητας στην οικονομική της πολιτική. Κυβερνούν την χώρα σαν «πειρατές» που δεν βλέπουν πέρα από ένα εξάμηνο διαχείρισης της εξουσίας. Από τη μία, θέλουν να κρατήσουν τις καρέκλες τους κι από την άλλη, αδυνατούν να εξασφαλίσουν στοιχειώδη ασφάλεια στην αγορά και στα έσοδα τους κράτους.
Το βέβαιον είναι ότι στο τέλος, θα την πληρώσουν αυτοί οι οποίοι αποτέλεσαν την πρωτογενή μάζα των ψηφοφόρων τους. Όσοι δηλαδή, πίστεψαν πως ο κρατισμός θα διασώσει τους μισθούς τους, τις θέσεις τους στο Δημόσιο και τις συντάξεις τους. Ο κόφτης έρχεται για όλους και πάλι θα φταίνε οι ξένοι που δεν πέτυχαν τα προγράμματα…
Άμυνα παίζουν μέχρι να φτάσει στο όριο η αποτυχία των δειλών αποφάσεων.