Ο φερετζές του νέου αυταρχισμού

Ο φερετζές του νέου αυταρχισμού

Γράφει ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης

Παρατηρητήριο στο διαδίκτυο ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση όπως μαθαίνουμε.

Τι γελοία ιδέα…

Δηλαδή, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε η δυνατότητα να παρακολουθούνται όσα λέγονται και γράφονται στο διαδίκτυο; Νομίζαμε ότι αυτήν την δυνατότητα την είχαμε όλοι μας, αφού το διαδίκτυο είναι εκείνο το παγκόσμιο μέσο που έδωσε την δυνατότητα στον καθένα μας να είναι και θεατής και ομιλητής, συγγραφέας, δημοσιογράφος. Και κριτής και κρινόμενος. Και πομπός και δέκτης.

Αν αυτή την δυνατότητα την έχει ο κάθε άνθρωπος, πολύ περισσότερη παρακολούθηση κάνουν όλες οι οργανωμένες υπηρεσίες του κράτους, εκείνες που προνοούν για την ασφάλεια των πολιτών τους. Και φυσικά οι μυστικές υπηρεσίες.

Το διαδίκτυο είναι εκείνο το επαναστατικό μέσον που έδωσε δύναμη και φωνή στα εκατομμύρια άτομα των αποκλεισμένων από τα συστήματα εξουσίας και επιρροής μαζών, που αμφισβήτησε τους προνομιούχους μεσάζοντες και την κάθε ελίτ.

Ξαφνικά, μέσα από το διαδίκτυο η δημοκρατία απέκτησε άλλο νόημα. Αυτή η ανατρεπτική αλλαγή έφερε μαζί της και πολλά αρνητικά, αφού δεν έχουν όλοι την υπομονή και την διευρυμένη γνώση ώστε να αποφεύγουν την λεκτική βία και να υποτάσσονται σε κοινά αποδεκτούς κανόνες. Ο λαϊκισμός μπόρεσε να θεριέψει μέσα από την δύναμη που απέκτησαν τα εκατομμύρια των αποκλεισμένων πριν ανθρώπων. Αλλά έτσι είναι όλες οι αλλαγές, φέρνουν μαζί τους και προβλήματα πριν δημιουργηθεί μια νέα ισορροπία σε νέους κάθε φορά κανόνες.

Σε τι άραγε αποσκοπεί άλλη μια κρατική υπηρεσία, το «Παρατηρητήριο Διαδικτύου», αν όχι για να προσπαθήσει να φιμώσει τις δυσάρεστες φωνές για την κυβέρνηση; Σε τι θα διαφέρει αυτό από μια οιονεί λογοκρισία; Είναι η κυβέρνηση τόσο δυσαρεστημένη από την εναντίον της κριτική για να επιχειρήσει να δημιουργήσει όψεις αστυνομικού κράτους; Γιατί τι άλλο θα προσφέρει αυτή η νέα υπηρεσία, εκτός από απειλές για διώξεις και ποινές;

Εκτός και αν είναι μια απλή αφορμή για να φορτώσουμε στο δημόσιο μερικούς ακόμη δημοσίους υπαλλήλους και να τακτοποιηθούν, θεσμικά, τα τρολ.

Ή, μήπως, είναι ένας φερετζές για να καλύψει η κυβέρνηση τις προληπτικές συλλήψεις που εγκαινίασε στα Γιαννιτσά, ανθρώπων που έκρινε ότι είχαν την πρόθεση να κάνουν αντισυγκέντρωση σε συγκέντρωση με παρουσία υπουργώ της; Είναι άραγε σύμπτωση ότι μαθαίνουμε τώρα αυτήν την καινοφανή ιδέα του «Παρατηρητηρίου» μαζί με την προαναγγελία του από την Γεροβασίλη με την ευκαιρία του γεγονότος στα Γιαννιτσά; Μήπως έτσι θα καλύπτονται νομοθετικά, μέσω του «Παρατηρητηρίου», οι προληπτικές συλλήψεις, που σήμερα απαγορεύονται καθώς δεν νοούνται διώξεις βάσει υπονοιών και προθέσεων παρά μόνο πράξεων; Θα θεωρηθεί κολάσιμη «πράξη» ο επιθετικός λόγος στο διαδίκτυο;

Αλίμονο, η κυβέρνηση αυτή που κατά τα άλλα κόπτεται για τα δικαιώματα, γενικώς, βρίσκεται σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο που οδηγεί σε περιορισμό του δικαιώματος γνώμης και έκφρασης. Γιατί αυτές είναι οι αληθινές προθέσεις της.

Τι κρίμα. Κάποτε πιστεύαμε ότι έπρεπε να καταργηθούν οι ποινές για όσους έβριζαν τα θεία. Τώρα θα γίνει αδίκημα αν βρίζεις την Γεροβασίλη και τον Κουβέλη στο facebook.

Τι κρίμα…