Ένα κομμάτι της ελληνικής Άκρας Αριστεράς παρέχει ηθική υποστήριξη στους Τούρκους αντικαθεστωτικούς. Δεν αποκλείεται επομένως η Αθήνα να δεχτεί νέες πιέσεις από τον Erdogan για το θέμα της τρομοκρατίας που θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης, όπως και το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, εκτιμά στο Liberal ο Μάνος Καραγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής στη Διεθνή Ασφάλεια στο King's College London.
Άλλωστε, όπως λέει, η ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση που εξαρθρώθηκε προ ημερών, χρησιμοποιεί την Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να κρύψει τα διωκόμενα μέλη της και να προμηθευτεί οπλισμό.
Αν και θεωρεί ότι δεν φαίνεται οι ελληνικές οργανώσεις να διατηρούν ανοικτούς δίαυλους επικοινωνίας με τουρκικές, εντούτοις επισημαίνει ότι αξίζει να διερευνηθεί γιατί μέλη του Ρουβίκωνα πολεμούν στη Συρία, όπου δραστηριοποιούνται και Τούρκοι ακροαριστεροί.
Χαρακτηρίζει επίσης μη αναστρέψιμη εξέλιξη την αυτονόμηση της Τουρκίας από τη Δύση, καθώς μια ολόκληρη γενιά Τούρκων έχει γαλουχηθεί με τις ιδέες του αντιαμερικανισμού, του αντιευρωπαϊσμού και του αντισημιτισμού.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
- Η ένταση μεταξύ Τουρκίας-Δύσης παραμένει οξυμένη. Τι να περιμένουμε από την επίσκεψη Erdogan στην Αθήνα, την πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια; Δεν αναφέρομαι προφανώς στα θέματα χαμηλής πολιτικής, αλλά στα μεγάλα…
Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η αυτονόμηση της Τουρκίας από τη Δύση είναι μη αναστρέψιμη εξέλιξη. Εδώ και αρκετά χρόνια συντελείται μια αντικεμαλική επανάσταση στο εσωτερικό της τουρκικής κοινωνίας. Η ισλαμικοποίηση της Τουρκίας γίνεται από κάτω προς τα πάνω και αναπόφευκτα επηρεάζει την εξωτερική της πολιτική. Το καθεστώς Erdogan έχει επενδύσει στον αντιαμερικανισμό, τον αντιευρωπαϊσμό και τον αντισημιτισμό. Μια ολόκληρη γενιά Τούρκων έχουν γαλουχηθεί πλέον με αυτές τις ιδέες. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, είναι θετικό να υπάρχουν επαφές με την τουρκική πλευρά. Εκτιμώ, όμως, ότι δεν πρόκειται να προκύψει τίποτα ουσιαστικό από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου.
- Λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη Erdogan στην Αθήνα είδαμε να εξαρθρώνεται πυρήνας ακροαριστερής τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης. Πως να ερμηνεύσουμε το τάιμινγκ των συλλήψεων των 9 υπόπτων;
Μπορεί να ήταν τυχαίο, μπορεί και όχι. Σε κάθε περίπτωση, η σύλληψη μελών της οργάνωσης Επαναστατικό Απελευθερωτικό Λαϊκό Μέτωπο (που είναι παρακλάδι της οργάνωσης Ντεβ-Σολ) είναι μια επιτυχία που πιστώνεται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Αν γίνει η κατάλληλη επικοινωνιακή διαχείριση, η κυβέρνηση μπορεί να αποδομήσει ακόμα περισσότερο τη θεωρία συνωμοσίας που διακινείται από μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ περί δήθεν υποστήριξης της Αθήνας σε τρομοκρατικές οργανώσεις.
- Είναι άραγε μια ένδειξη αυξημένης ετοιμότητας εκ μέρους των ελληνικών υπηρεσιών ή είναι πιθανό ακόμη και το ενδεχόμενο οι συλληφθέντες να σχεδίαζαν ενέργεια κατά τουρκικού στόχου στην Ελλάδα ή ακόμη και κατά του Erdogan ; Σημειωτέον ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Τόσκας διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχουν μέχρι τώρα ενδείξεις που να οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα». Ποια η δική σας «ανάγνωση»;
Σίγουρα είναι ένδειξη αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας! Ευτυχώς έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό ότι η γεωγραφική θέση της χώρας την καθιστά ευάλωτη στη διείσδυση ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων. Μια ενέργεια εναντίον τουρκικού στόχου θα σήμαινε ριζική αλλαγή στρατηγικής για την τουρκική οργάνωση. Όλα τα χτυπήματα της οργάνωσης έχουν γίνει σε τουρκικό έδαφος.
- Στο εσωτερικό των διαμερισμάτων βρέθηκαν χημικές ουσίες δείγμα ότι οι συλληφθέντες επρόκειτο να φτιάξουν εκρηκτικό μηχανισμό. Μπορεί να είχαν σκοπό να μεταφέρουν τα εκρηκτικά στην Τουρκία, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν;
Ναι, είναι αρκετά πιθανόν. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στα ελληνικά ΜΜΕ, μιλάμε για υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών χαμηλής ισχύος.
- Είναι η Ελλάδα βάση για ακροαριστερές τουρκικές τρομοκρατικές οργανώσεις;
Σε καμία περίπτωση! Απλά η συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση χρησιμοποιεί την Ελλάδα, όπως κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να κρύψει τα διωκόμενα μέλη της και να προμηθευτεί οπλισμό. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στη γεωγραφική εγγύτητα της Ελλάδας με την Τουρκία. Ένα κομμάτι της ελληνικής Άκρας Αριστεράς παρέχει ηθική υποστήριξη στους Τούρκους αντικαθεστωτικούς. Η Αθήνα μπορεί να δεχτεί νέες πιέσεις από τον Erdogan για το θέμα της τρομοκρατίας.
- Υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε τέτοιες τουρκικές οργανώσεις με αντίστοιχες ελληνικές; Και να ναι, με ποιο τρόπο; Με βοήθεια και σε παροχή οπλισμού;
Ξέρουμε ότι οι «ιστορικές» οργανώσεις της ελληνικής ακροαριστερής τρομοκρατίας, ο ΕΛΑ και κυρίως η 17Ν, έβλεπαν με μεγάλη συμπάθεια τους Τούρκους ομοϊδεάτες τους. Ωστόσο, οι οργανώσεις της νέας τρομοκρατίας, όπως η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, δεν φαίνεται να διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τουρκικές οργανώσεις. Αυτό, ίσως, να οφείλεται και σε ιδεολογικούς λόγους. Οι ελληνικές οργανώσεις εντάσσονται στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ οι Τούρκοι παραμένουν πιστοί στις διδαχές του Μαρξισμού-Λενινισμού. Πάντως αξίζει να διερευνηθεί το θέμα γιατί μέλη του Ρουβίκωνα πολεμούν στη Συρία, όπου δραστηριοποιούνται και Τούρκοι ακροαριστεροί.
- Είναι αποτελεσματική η συνεργασία των ελληνικών αρχών με τις τουρκικές σε θέματα τρομοκρατίας ; Πιστεύετε ότι το κεφάλαιο τρομοκρατία θα απασχολήσει την συνάντηση Τσίπρα-Erdogan;
Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Για την τουρκική πλευρά, για παράδειγμα, οι υποστηρικτές του ιμάμη Fethullah Gulen είναι τρομοκράτες. Το θέμα της τρομοκρατίας νομίζω ότι θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών συνομιλιών. Είναι σίγουρο ότι ο Erdogan θα θέσει θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.
- Άρα, παρ'' ότι ο Άρειος Πάγος αποφάσισε οριστικά τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία, το θέμα θα συνεχίσει να δημιουργεί τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών;
Για το νομικό σκέλος της υπόθεσης υπάρχουν πολλοί έγκριτοι συνάδελφοι που θα σας διαφωτίσουν περισσότερο από μένα. Σε ότι αφορά το πολιτικό σκέλος, θα έλεγα ότι υπάρχει μια σχεδόν καθολική ομοφωνία ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να δεχτεί εκβιασμούς από την Τουρκία. Η ελληνική δικαιοσύνη έχει αποφανθεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η τουρκική πλευρά θα συνεχίζει να πιέζει, αλλά πολύ δύσκολα θα βρεθεί ελληνική κυβέρνηση που θα παραδώσει αυτούς τους ανθρώπους. Εξάλλου, αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πράξει το ίδιο σε παρόμοιες υποθέσεις.