Του Ανδρέα Ζαμπούκα
Το «Χαμόγελο του παιδιού» καλείται να πληρώσει 57000 ευρώ ΕΝΦΙΑ! Το Άσυλο Ανιάτων πρέπει να καταβάλει ΕΝΦΙΑ 1.028.000 ευρώ! Πρόκειται για τον μόνο οργανισμό στην Ελλάδα, διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο και τον μοναδικό με τόσο ευρύ φάσμα δράσεων.
Και φυσικά, δεν είναι τα μόνα ιδρύματα που ασφυκτιούν από τις επιβαρύνσεις του φόρου που έφερε στην εξουσία μία απίστευτη κυβέρνηση «αυταπατώμενων» επαναστατών!
Εν τω μεταξύ η Εκκλησία, όπως τουλάχιστον προέβλεπε ο Ν. 4223, απαλλάσσεται από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με την παράγραφο στ.,αναφέρεται ρητά ότι απαλλάσσονται «νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες των γνωστών θρησκειών και δογμάτων κατά την παρ. 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος και ιδιοχρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση του λατρευτικού, θρησκευτικού και κοινωφελούς έργου τους, καθώς και οι υποκείμενες στο ειδικό συνταγματικό καθεστώς Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, κείμενα εντός ή εκτός αυτού». Άλλωστε ο μητροπολίτης Άνθιμος, μιλώντας τον προηγούμενο Φεβρουάριο, στο Πρακτορείο 104,9 FM, δήλωσε ότι «κατάφερε να ακυρώσει την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ύψους 500.000 για το κτίριο της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης».
Από τα πρώτα λοιπόν δείγματα, που σταδιακά βγαίνουν στη επιφάνεια, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι ο «δίκαιος φόρος» που υπολογίζει να μαζέψει τα χρήματα των Ελλήνων στον δημόσιο κουμπαρά, δεν είναι και τόσο δίκαιος… Από τη μία απαλλάσσονται διάφοροι φορείς, ίσως και «ημέτεροι» που κατάφεραν να «τρυπώσουν» σε κάποια ρύθμιση κι από την άλλη, «ισοπεδώνονται» κοινωφελή ιδρύματα και καταστρέφονται σπίτια ανήμπορων ιδιοκτητών.
Είναι γεγονός ότι για δεκαετίες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η ιδιοκτησία, στην Ελλάδα, καθοριζόταν από ένα πλαίσιο πλήρους αυθαιρεσίας. Δεδομένης της έλλειψης κτηματολογίου, της πολεοδομικής αναρχίας και της κρατικής αδιαφορίας, δημιουργήθηκε ένα καθεστώς που περιόριζε τους φόρους αποκλειστικά στην εκμετάλλευση και όχι στην ιδιοκτησία.
Δεν ξέρω αν αυτό ήταν το δίκαιο, αλλά είναι απολύτως σαφές ότι σήμερα, ένα τεράστιο ποσοστό των Ελλήνων ιδιοκτητών δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην απαίτηση της «κρατικοποίησης» καταθέσεων και ακινήτων. Γιατί αυτό ακριβώς θα συμβεί, μακροπρόθεσμα, αν δεν αποσυνδεθεί ο φόρος από την ιδιοκτησία. Όσο για φορείς και ιδρύματα που διαθέτουν χιλιάδες τετραγωνικά, χωρίς να εξαιρούνται από την φοροεπιδρομή, και θα κλείσουν και θα αφήσουν στο δρόμο εργαζόμενους και ασθενείς.
Δύσκολα όμως θα κατανοήσουν τους κινδύνους αδιεξόδου για τις ελληνικές οικογένειες οι «εθνοσωτήρες» της κυβέρνησης. Άλλωστε, η ευκαιρία είναι μεγάλη για να διευρύνουν τη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Η «απαλλοτρίωση» των περιουσιών και η στέρηση της αυτονομίας πολλών ιδρυμάτων, θα τους δώσει την ευκαιρία για ένα νέο κύμα λαϊκισμού και ίσως, για μία νέα επιδρομή υποσχέσεων στο μέλλον.
Το βέβαιο είναι πως φόρος που δεν μπορεί να πληρωθεί, δεν θα πληρωθεί! Και αναπόφευκτα, θα γίνει χρέος και υποθήκη στο κράτος. Με αποτέλεσμα την απαξίωση της ιδιοκτησίας και την κοινωνική ανάφλεξη στα επόμενα χρόνια.
Και για να θυμίσω τα λόγια ενός νεόκοπου «προφήτη», «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος. Δεν διορθώνεται καταργείται!»
Αν δεν συμβεί αυτό, στο επόμενο φορολογικό έτος, η έκρηξη θα είναι τέτοια, που δύσκολα θα μπορεί να σταθεί δημοσιονομική πολιτική και εθνική οικονομία, στο μέλλον.