Είναι ένας από τους εμπειρότερους αυτοδιοικητικούς της χώρας. Το 2006 εξελέγη δήμαρχος Αγίων Αναργύρων και από το 2010 εκλέγεται ανελλιπώς δήμαρχος Αγ. Αναργύρων- Καματερού ύστερα από την ένωση των δυο δήμων. Τον Μάιο ο Νίκος Σαράντης θα διεκδικήσει εκ νέου το χρίσμα διότι όπως αναφέρει "Δεν θα επιτρέψουμε το συνολικό σχέδιο μας για τον Δήμο να κινδυνέψει ένα βήμα πριν την συμπλήρωση του, λόγω ερασιτεχνισμών και έλλειψης προγράμματος που χαρακτηρίζουν άλλους συνδυασμούς."
Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη
- Λίγους μήνες μετά από την ψήφιση του νόμου «Κλεισθένης» ποια είναι τα συμπεράσματα σας από την εφαρμογή του; Ποια η γνώμη σας για το σύστημα της απλής αναλογικής;
Το νέο εκλογικό σύστημα θα κριθεί προφανώς από τα αποτελέσματα που θα επιφέρει κατά την προσεχή θητεία των οργάνων της Αυτοδιοίκησης. Φοβάμαι κ. Ράπτη ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην συγκρότηση βιώσιμων πλειοψηφιών στη Διοίκηση με αποτέλεσμα την επιβράδυνση ή και παράλυση του έργου της Αυτοδιοίκησης. Ελπίζω να μην δούμε φαινόμενα συμφωνιών «κάτω από το τραπέζι» και ανταλλαγής πολιτικής στήριξης με αμοιβόμενες θέσεις.
Η άποψη που είχα εκφράσει στις διαδικασίες της ΠΕΔ Αττικής και της ΚΕΔΕ ήταν να επιδιωχθεί συναίνεση γύρω από ένα εκλογικό σύστημα με αναλογικότερα χαρακτηριστικά αλλά που θα διασφάλιζε την «κυβερνησιμότητα» των Δήμων και Περιφερειών. Δυστυχώς αυτή η συναίνεση δεν επιδιώχθηκε όσο θα έπρεπε από το Υπουργείο.
- Κύριε Σαράντη, η παρατεταμένη οικονομική κρίση επηρέασε τον Δήμο σας; Ποια είναι η άποψη σας και τι κάνατε για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες συμπολιτών σας;
Σε έναν Δήμο της Δυτικής Αθήνας ο οποίος κατοικείται κυρίως από πολίτες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα οι συνέπειες της κρίσης ήταν φυσικά πολύ οδυνηρές. Από το ξεκίνημα της κρίσης υλοποιήσαμε ένα Δίκτυο κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης με στόχο να μην μείνει απροστάτευτος κανένας κάτοικος των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού. Με δράσεις όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο και η διανομή τροφίμων σε απόρους, το Κοινωνικό Ιατρείο και Κοινωνικό Φαρμακείο, οι δωρεάν δράσεις για την Πρόληψη στην Υγεία και η ίδρυση ΚΕΠ Υγείας, το Κοινωνικό Φροντιστήριο.
Yλοποιήσαμε επίσης απαλλαγές και μειώσεις στα δημοτικά τέλη και στα τροφεία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών για άνεργους, πολύτεκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ. Θέλω να τονίσω ότι πολύτιμος συμπαραστάτης μας ήταν η εθελοντική προσφορά των κατοίκων και φορέων όπως η Εκκλησία, επαγγελματικοί φορείς κ.α. Όλοι μαζί δίνουμε την μάχη της κοινωνικής συνοχής.
- Ως Δήμαρχος, ποια έργα πραγματοποιήσατε και ποια έχετε στο πρόγραμμα σας να υλοποιήσετε στο προσεχές μέλλον;
Από την πρώτη φορά που οι συμπολίτες μας εμπιστεύτηκαν την Διοίκηση του Δήμου διαμορφώσαμε ένα συνολικό σχέδιο για την αναβάθμιση της πόλης και την βελτίωση των υποδομών. Κομβικά έργα στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου ήταν:
Η υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου στο κέντρο των Αγίων Αναργύρων και η αστική ανάπλαση στην υπερκείμενη ζώνη. Ένα έργο που άλλαξε την εικόνα της πόλης.
Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ξεκινώντας από την διευθέτηση του κεντρικού ρέματος της Εσχατιάς στο Καματερό που έχει παραδοθεί εδώ και τρία χρόνια. Η επόμενη φάση των αντιπλημμυρικών έργων στο Καματερό πλησιάζει στην ολοκλήρωση της ώστε να λυθεί οριστικά το χρόνιο και μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης.
Η κατασκευή του νέου κλειστού γυμναστηρίου, που αποτελεί ήδη το σπίτι των αθλητικών συλλόγων της πόλης.
Η απόκτηση του νέου Δημαρχείου με παραχώρηση από τι Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Δήμος απέκτησε χωρίς κόστος ένα σύνολο κτιριακών εγκαταστάσεων μέσα σε έναν πράσινο χώρο 45 στρεμμάτων.
Η δημιουργία του Πάρκου Ανακύκλωσης στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου, μια λειτουργία πρωτοποριακή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για την οποία και βραβευθήκαμε.
Η συνολική ανακατασκευή του οδικού δικτύου και των πεζοδρομίων στο Καματερό, όπου σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχαν γίνει καν διανοίξεις των οδών, οδοστρώσεις και κατασκευή πεζοδρομίων.
Μεγάλες κτιριακές υποδομές. 4 νέοι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, σχολικά κτίρια, δυο σημαντικά κτίρια κοινωφελών χρήσεων στο Καματερό.
Έργα αστικής ανάπλασης όπως η νέα μορφή της οδού Γ. Παπανδρέου.
Τα σημαντικότερα έργα με διασφαλισμένη χρηματοδότηση που θα υλοποιηθούν την προσεχή θητεία, ολοκληρώνοντας το στρατηγικό μας σχέδιο για τον Δήμο, είναι:
Η αντικατάσταση του συνόλου του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με σώματα τύπου LED, επιτυγχάνοντας έτσι αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού και σημαντική εξοικονόμηση για τον Δήμο.
Η επόμενη και τελική δέσμη έργων οδοποιίας σε Αγίους Αναργύρους και Καματερό.
Η τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων διαβαθμισμένης συμπίεσης σε όλη την έκταση του Δήμου.
Η αστική ανάπλαση του εμπορικού κέντρου των Αγίων Αναργύρων.
Η παραχώρηση στον Δήμο μας από την ΓΑΙΑΟΣΕ της έκτασης των αχρησιμοποίητων σιδηροδρομικών γραμμών και του παλαιού Σταθμού και η ανάπλαση της σε χώρο πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής.
- Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη. Περιγράψτε μου τι σημαίνει αυτό για σας;
Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα του Δήμου αποτελεί σταθερή προτεραιότητα μας. Είμαστε από τους πρώτους Δήμους που εκπονήσαμε Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Υλοποιούμε το πρόγραμμα PODESSA για την ενεργειακή εξοικονόμηση των δημόσιων κτιρίων. Με τα συστήματα βυθιζόμενων κάδων θα αυξήσουμε σημαντικά την διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή. Ενώ είμαστε πραγματικά πρωτοπόροι στην διάδοση της ανακύκλωσης στα σχολεία και την νέα γενιά.
-«Έξυπνες πόλεις» Είναι για σας ζητούμενο;
Οπωσδήποτε, συνδυάζεται με τις άλλες δράσεις μας. Μέσα από την ΟΧΕ/ΒΑΑ Δυτικής Αθήνας που υλοποιούμε μαζί με τον ΑΣΔΑ θα χρηματοδοτηθούν πιλοτικά προγράμματα έξυπνης πόλης και στον Δήμο μας, οι τομείς που εξετάζονται είναι η διαχείριση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης. Επίσης η αντικατάσταση των φωτιστικών του Δήμου με LED θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις έξυπνης πόλης στην διαχείριση του δικτύου.
-Θα είστε εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος και γιατί;
Θα είμαι επειδή προτεραιότητα έχει να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Δεν θα επιτρέψουμε το συνολικό σχέδιο μας για τον Δήμο να κινδυνέψει ένα βήμα πριν την συμπλήρωση του λόγω ερασιτεχνισμών και έλλειψης προγράμματος που χαρακτηρίζουν άλλους συνδυασμούς.
Διαχείριση στερεών αποβλήτων. Θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα όλων των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι μόνο. Τι πρέπει να κάνουν οι δημοτικές αρχές ώστε να μετατραπεί σε ευκαιρία η αξιοποίηση των αποβλήτων;
Έχουμε καταστρώσει το δικό μας Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που προβλέπει Πράσινα Σημεία και σύστημα διαλογής στην πηγή μέσω βυθιζόμενων κάδων διαβαθμισμένης συμπίεσης στερεών αποβλήτων. Ώστε να μειωθεί ο όγκος των σύμμεικτων που καταλήγουν σε ΧΥΤΑ. Αυτός είναι ο δικός μας ρόλος. Η οικονομική αξιοποίηση είτε των ανακυκλώσιμων είτε των σύμμεικτων απαιτεί οργάνωση σε υπερτοπικό επίπεδο και οπωσδήποτε χρηματοδότηση των υποδομών από την κεντρική εξουσία.
Πολιτική προστασία. Η εμπειρία έδειξε μετά από πρόσφατα γεγονότα ότι κάθε άλλο παρά προετοιμασμένοι είναι οι Δήμοι να αντιμετωπίσουν επείγουσες καταστάσεις. Υπάρχουν στην αγορά προηγμένα συστήματα πρόληψης και αντιμετώπισης. Για ποιους λόγους δεν έχουν αξιοποιηθεί;
Στο δικό μας Δήμο η Πολιτική Προστασία αφορά πρώτιστα τον κίνδυνο της πλημμύρας που στο παρελθόν έχει πλήξει συχνά την πόλη του Καματερού. Τα αντιπλημμυρικά που κατασκευάζουμε αποτελούν την στρατηγική απάντηση.
Πέραν αυτού, στο πλαίσιο της ΟΧΕ/ΒΑΑ που σας προανέφερα προβλέπεται ένα σύγχρονο σύστημα συντονισμού και πρόληψης όπως αυτά που αναφέρετε.
- Κύριε Σαράντη, έχετε λάβει αποφάσεις δύσκολες κατά τις οποίες λάβατε αρνητική κριτική;
Όταν έγινε το μεγάλο έργο της διευθέτησης του ρέματος της Εσχατιάς κ. Ράπτη, δεχθήκαμε κριτική από την αντιπολίτευση για την επιλογή βύθισης και εγκιβωτισμού του ρέματος. Θέλω να πιστεύω ότι γίνονταν με καλή πίστη και ξεκινούσαν από κάποιες σεβαστές γενικές θεωρητικές απόψεις. Η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης αλλά και η σύγκριση με άλλα γεγονότα που συνέβησαν στην Αττική θεωρώ ότι μας δικαιώνει.
- Ποια είναι τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου σας;
Παραλάβαμε το 2007 τον Δήμο Αγίων Αναργύρων με πάνω από 20 εκατομμύρια χρέος και σχεδόν σε αδυναμία πληρωμών. Έχουμε φτάσει όχι μόνον να μειώσουμε πολύ το μακροπρόθεσμο χρέος αλλά να έχουμε στο τέλος της χρήσης του 2017 ταμειακό πλεόνασμα 4,5 εκατομμύρια ευρώ και καθαρό πλεονασματικό αποτέλεσμα 600 χιλιάδες ευρώ. Είμαστε πλέον ένα απόλυτα υγιής οικονομικά Δήμος με πλήρη πιστοληπτική ικανότητα.
- Οι Άγιοι Ανάργυροι και το Καματερό είναι ασφαλείς πόλεις για τους κατοίκους τους;
Σε πρόσφατη συνάντηση του Δήμου και τοπικών φορέων με ανώτατα στελέχη της ΕΛΑΣ παρουσιάστηκαν από τους αρμόδιους αξιωματικούς στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Δήμος μας είναι ο ασφαλέστερος στην Δυτική Αθήνα.
Ωστόσο στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών κανένας δεν μπορεί να επαναπαύεται όσο υπάρχουν –και φυσικά υπάρχουν- κρούσματα παραβατικότητας. Σε συνεργασία με το τοπικό Α.Τ. επιδιώκουμε την ακόμη μεγαλύτερη πύκνωση των εποχούμενων περιπολιών και την αντιμετώπιση της εισαγόμενης στον Δήμο παραβατικότητας που φαίνεται να είναι τα μεγαλύτερο πρόβλημα.