Σύσσωμη η αντιπολίτευση, η ρωσόφιλη ακροδεξιά, η σοσιαλδημοκρατική κεντροαριστερά, η εθνολαϊκιστή αριστερά, ο θαυμαστός κόσμος Βαρουφάκη και το υπόλειμμα του εγχώριου σταλινισμού, συνασπίστηκε για μια ακόμα φορά, απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιταχυνθούν οι ρυθμοί έκδοσης και καταβολής των συντάξεων, υποστηρίζοντας τις απεργιακές συντεχνιακές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ.
Είναι φανερό ότι η αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται για την επίλυση του προβλήματος. Δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες, που με αγωνία παρακολουθούν τις αργόσυρτες διαδικασίες της έκδοσης των συντάξεων τους. Άλλωστε, στηρίζουν όλη την πολιτική τους επικοινωνία, στη δημιουργία κλίματος αγανάκτησης, αντίθεσης, δυστυχίας και φτωχοποίησης, σε μια προσπάθεια να αντλήσουν ψήφους. Επενδύουν πάνω στον αρνητισμό, πολεμώντας σκληρά την αποτελεσματικότητα και την επιτυχία.
Και αν νομίζαμε ότι τα έχουμε δει όλα με τον ΕΦΚΑ, υπάρχει και χειρότερο παράδειγμα. Υπάρχει λοιπόν ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), με διοικητικό συμβούλιο και λειτουργικά κόστη, που ονομάζεται ΕΛΟΕΝ, (Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειών Επιδομάτων Ναυτικών), το οποίο η κυβέρνηση στα πλαίσια της απλοποίησης των διαδικασιών και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας για τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων στους Έλληνες ναυτικούς, πρότεινε να ενταχθεί στο ΝΑΤ (Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο).
Ο ΕΛΟΕΝ δίνει ένα ετήσιο επίδομα στους ναυτικούς των οποίων τα παιδιά δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους, ή το 24ο, εάν είναι σπουδαστές ή φοιτητές εκπαιδευτικών μονάδων του δημοσίου ή ιδιωτικών σχολών. Η κατάργηση αυτό του ΝΠΔΔ και η οργανική ένταξη των διαδικασιών στο ΝΑΤ, αποτελεί κάτι το απολύτως λογικό, στα πλαίσια του εξορθολογισμού και της περιστολής εξόδων, ενός συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού συστήματος, που δεν χαρακτηρίζεται, ούτε από οικονομική σφριγηλότητα, αλλά ούτε και από διαδικαστική διαφάνεια. Κάτι που προσπαθεί να επιτύχει το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, περί «Εκσυγχρονισμού του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις, για την κοινωνική ασφάλιση».
Ωστόσο, η σχετική τροπολογία αποσύρθηκε, με σκοπό να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση, καθώς η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά στο ξέσπασμα μιας νέας Οκτωβριανής Επανάστασης. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) ανακοίνωσε, ότι η κατάργηση του ΕΛΟΕΝ αποτελεί "casus belli" για τους ναυτικούς και ότι η ΠΝΟ θα απαντήσει με καθολικές και άμεσες κινητοποιήσεις. Χαρακτήρισε την κίνηση της κυβέρνησης σαν πράξη απαράδεκτη και άκρως αντιναυτεργατική που σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αποδεκτή από την πλευρά της ΠΝΟ. Αναφέρθηκε μάλιστα σε υφαρπαγή των οικογενειακών επιδομάτων των ναυτεργατών και σε απειλές για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.
Αν μελετήσει κάποιος τα οικονομικά στοιχεία του ΕΛΟΕΝ που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, θα διαπιστώσει με βάση την πιο πρόσφατη ενημέρωση του 2015, τα ακόλουθα. Ο αριθμός των δικαιούχων ναυτικών ανέρχεται στους 7.832, ο αριθμός των παιδιών στα 13.478 και το ύψος των καταβληθέντων επιδομάτων στα 7,2 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει ξεχωριστό νομικό πρόσωπο, με διοικητικό συμβούλιο και οικονομική λειτουργική επιβάρυνση, για να υπολογίζει και να εκδίδει άπαξ του έτους, 13.478 επιδόματα, συνολικού ύψους 7,2 εκατ. ευρώ, στην Ελλάδα του 2022, είναι από μόνο του παράλογο. Άλλωστε όλες αυτές οι διαδικασίες εκτελούνται υπό τη σκέπη, ενός άλλου οργανισμού, της Εστίας Ναυτικών.
Γιατί άραγε εξεγείρεται η αντιπολίτευση; Μήπως πρότεινε η κυβέρνηση την κατάργηση του επιδόματος, που στηρίζεται πάνω στις εισφορές των απασχολούμενων ναυτικών και των ναυτιλιακών εταιρειών; Ασφαλώς και όχι. Αντίθετα, πρότεινε την εξορθολογικοποίηση των διαδικασιών, την περιστολή των δαπανών και τη διαχείριση των λειτουργιών μέσα από το ΝΑΤ. Κάτι το απολύτως λογικό, για κάθε καλοπροαίρετο πολίτη. Όχι όμως για την αντιπολίτευση, που επιχειρεί να μετατρέψει το έλασσον σε μείζον, με σκοπό την επικράτηση ενός έντονου συγκρουσιακού κλίματος μέχρι τις εκλογές.