Της Κατερίνας Γαλανού
Το τέλος της αυταπάτης και των ψευδαισθήσεων όσων θεωρούσαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έμαθε ως πρωθυπουργός και ότι η ήττα θα τον οδηγήσει σε μια αλλαγή αποτάσσοντας τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, ήρθε με την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στο Βελίδειο. Επίθεση με όλους τους τρόπους στην κυβέρνηση και αυτοκριτική με ευθύνες στο "σύστημα εξουσίας.
Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε στο βήμα της ΔΕΘ - που στο παρελθόν έγινε συνώνυμο της αναξιοπιστίας με το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» - όχι ως πρώην πρωθυπουργός όχι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κομματική φιέστα για να αποδείξει εντός και εκτός την πολιτική του επικυριαρχία στο ίδιο του το κόμμα.
Υποβάθμισε μια ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς της χώρας σε μια κομματική σύναξη όπου ο Γιάννης Ραγκούσης σε ρόλο «συγκεντρωσιάρχη» παρότρυνε το πλήθος των πρώην υπουργών, βουλευτών, κομματικών στελεχών και φίλων να σηκωθούν όρθιοι για να χειροκροτήσουν τον κ. Τσίπρα και την αποστροφή του περί «πατριωτικής συμφωνίας» με τα Σκόπια!
Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε τον «χωροχρόνο» μιλώντας για την θεαματική πολιτική ανατροπή που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 αλλά χωρίς να αρθρώσει την λέξη «χάσαμε» ή «ήττα» για το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης τον Ιούλιο που τον έστειλε ξανά στα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Πανηγύρισε για το ότι δήθεν η κυβέρνηση του έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια, κάνοντας βολικό skip στο εξάμηνο της περήφανης διαπραγμάτευσης όταν από κοινού με τον Γιάνη Βαρουφάκη έφτιαχναν τις συνθήκες για το ολόδικό τους τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο με όρους που δεν είχε αποδεχθεί στο παρελθόν καμιά άλλη μνημονιακή κυβέρνηση ( πχ υπερταμείο και εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, πλεονάσματα στο 3,5%, πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ , κλπ) και το οποίο δεσμεύει τη χώρα μέχρι το 2060!
Ο κ Τσίπρας δήλωσε περήφανος για το που παρέδωσε τη χώρα, για την μείωση του ΕΝΦΙΑ στα…χαρτιά για την μείωση της ανεργίας ( επί των ημερών του κυριάρχησαν οι ευέλικτες μορφές εργασίας, τα τετράωρα και οι αμοιβές των 350 ευρώ) για τις 7.000 προσλήψεις στο Βοήθεια στο Σπίτι ( πρόκειται φυσικά για ολιγόμηνες συμβάσεις αλλά γιατί να αφήσει μια τέτοια μικρή λεπτομέρεια να χαλάσει το αφήγημα του;
Για μια ακόμη φορά έδειξε ότι η αυτοκριτική και η αναγνώριση των λαθών είναι το ατού του! Τι έφταιξε λοιπόν σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Τσίπρα για την ήττα στις πρόσφατες εκλογές; Τέσσερα πράγματα το εξής ένα: ότι ενώ είχαν την κυβέρνηση δεν είχαν πάρει την εξουσία. Με προσεκτικότερα λόγια διατύπωσε αυτό που ακούστει πολλές φορές από χειλη συντρόφων αλλά και τη σύντροφό του.
Δεν επιδείξαμε είπε ο πρώην πρωθυπουργός ,την τόλμη να σπάσουμε τα εξωθεσμικά παράκεντρα σε όλους τους αρμούς της εξουσίας μιλώντας για το κράτος, τις τράπεζες, τη δικαιοσύνη. Επικαλέστηκε «συστήματα εξουσίας» τα οποία του δημιούργησαν εμπόδια. Προφανώς κάθε πρόσωπο και θεσμός που αντιτάχθηκε να υποταχθεί στην αντίληψη του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ για την ταύτιση «κυβέρνησης και εξουσίας» βαφτίζεται και τώρα πονηρά από τον κ. Τσίπρα ως «παράκεντρο» και παράλληλο σύστημα εξουσίας.
"Κέντρισε" η… ομολογία του κ. Τσίπρα σε «παράκεντρα» στο σύστημα της δικαιοσύνης με δεδομένο ότι σύντομα ο ίδιος και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης της κυβέρνησης του και κατανομαζόμενος επώνυμα πλέον στην δικαιοσύνης ως «Ρασπούτιν» θα κληθούν στη Βουλή να εξηγήσουν το σκάνδαλο της Novartis από την… ανάποδη.
Στον ρόλο του αριστερού προοδευτικού προστάτη του λαού, πολέμιο των συμφερόντων και των ισχυρών, απηνή εχθρό του νεοφιλελευθερισμού που φταίει για όλα εμφάνισε εαυτόν ως υπεύθυνο αρχηγό αντιπολίτευσης που ανησυχεί για τις προκλήσεις και τους κινδύνους που ελλοχεύουν πριν χαρακτηρίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα ότι η κυβέρνηση είναι φανατική του νεοφιλελευθερισμού!
Τα υπόλοιπα επιχειρήματά του κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη μαρτυρούν την αδυναμία του να βρει νέα ιδεολογικά ή ακόμη και φραστικά εργαλεία αντιπολίτευσης αφού αναφέρθηκε ξανά στο «κράτος της δεξιάς» στους «χαφιέδες στο κράτος» κλπ στην δήθεν υπηρέτηση των ολιγαρχών και των μεγάλων συμφερόντων.
Τα «αποκαλυπτήρια» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λειτουργούν και πάλι ως «διαπιστευτήρια» ήταν οι πολεμικές αναφορές σε συγκεκριμένες επενδύσεις και επιχειρηματίες.
Στο τέλος της ομιλίας του και στα λίγα λεπτά που αφιέρωσε να εξηγήσει «το εναλλακτικό και ολοκληρωμένο προοδευτικό σχέδιο» που χρειάζεται η χώρα είπε το απερίγραπτο « για μας η ανάπτυξη δεν είναι προϋπόθεση για την αύξηση των μισθών, η αύξηση των μισθών είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη» .