Του Σάκη Μουμτζή
Από όλα όσα κατέθεσε ο κ. Φρουζής στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής το πιο συγκλονιστικό ήταν οι συναντήσεις που είχε με τον Α. Τσίπρα και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βρισκόταν ακόμα στην αντιπολίτευση.
Και λοιπόν; Πού βρίσκεται κάτι το μεμπτό; Ο ένας ήταν διευθύνων σύμβουλος ενός βιομηχανικού κολοσσού στον χώρο του φαρμάκου και ο άλλος πρωθυπουργός εν αναμονή.
Πολλά θα είχαν να πουν.
Για σκεφτείτε ο κ. Φρουζής να συναντιόταν με τον Α. Σαμαρά και συνεργάτες του και στην συνέχεια ο τζίρος της εταιρείας του να αυξάνονταν κατά 100 εκατομμύρια ευρώ;
Τον Α. Σαμαρά, τον Α. Γεωργιάδη, τον Α. Λοβέρδο τους κατηγόρησαν, ενώ επί των ημερών τους η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 50%. Κανένας επιχειρηματίας δεν δωροδοκεί πολιτικό για να του μειώσει τον τζίρο και τα κέρδη του. Όλοι δωροδοκούν, προσδοκώντας χαριστικές ρυθμίσεις.
Συνεπώς, αν θελήσουμε να σκεφτούμε όπως σκέφτονται τα αρρωστημένα μυαλά των σκευωρών, τότε ο Α. Τσίπρας και οι αρμόδιοι για την φαρμακευτική δαπάνη υπουργοί του «τ΄άρπαξαν».
Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής δεν διερευνά αν δωροδοκήθηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αν συνωμότησαν για να κατηγορήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Και η μαρτυρία του κ. Φρουζή κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Αποκαλύπτει το μέγεθος της σκευωρίας, καθώς αποδομεί το βασικότερο επιχείρημα των κατηγόρων.
Την ύπαρξη κινήτρου.
Έτσι, εκτός από το γεγονός πως δεν βρέθηκε ροή χρήματος σε κανένα από τους κατηγορούμενους, χθες μάθαμε από την κατάθεση του κ. Φρουζή πως η εταιρεία του δεν είχε λόγο να δωροδοκήσει κανένα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, γιατί με την πολιτική φαρμάκου που είχαν χαράξει, προκάλεσαν μόνον ζημίες στην Novartis.
Όλοι θυμόμαστε πόσο επένδυαν οι ευήθεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην κατάθεση του κ.Φρουζή. Αγνοώντας τις μεθοδεύσεις του Ρασπούτιν, πίστεψαν πως πλησίαζε το τέλος του «παλαιού καθεστώτος».
Το μόνο σίγουρο πως η Novartis δεν έσωσε τον ΣΥΡΙΖΑ από την εκλογική ήττα. Η κατάθεση Φρουζή θα αποδειχθεί μπούμερανγκ για τον Α. Τσίπρα που είναι υποχρεωμένος —για τους δικούς του λόγους— να καλύπτει τον Δ.Παπαγγελόπουλο.
Και η κυρία Τουλουπάκη; Όντως πίεζε τον κ.Φρουζή να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα που, δήθεν, δωροδόκησε; Και αν ναι, ποιο το κίνητρο της; Ο ρόλος των εισαγγελέων στο δικαιϊκό μας σύστημα δεν είναι να αποδεικνύουν, με κάθε τρόπο, την ενοχή των κατηγορουμένων, αλλά να αναζητούν την αλήθεια.
Η απόδειξη ενοχής δεν είναι αυτοσκοπός.
Φαίνεται πως αυτές οι παρατυπίες της κυρίας Τουλουπάκη υπέπεσαν στην αντίληψη του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που συγκάλεσε την ολομέλεια εφετών, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα.
Το σίγουρο είναι πως βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πιθανόν να κληθούν να καταθέσουν και οι προστατευόμενοι μάρτυρες, με ό,τι αυτό σημαίνει για την κυρία Τουλουπάκη.
Ο μόνος τρόπος ο Α. Τσίπρας να περιορίσει την ζημία που θα υποστεί από την σκευωρία Novartis είναι, αν εγκαταλείψει στην τύχη του τον Δ. Παπαγγελόπουλο.
Στο κάτω-κάτω ο Ρασπούτιν εκτελούσε ενδονεοδημοκρατικό «συμβόλαιο».