Νομισματικά μαθήματα και Απόκριες

Του Άγη Βερούτη

Πόσες φορές πρέπει να το πούμε για το νόμισμα;

Η αξία του νομίσματος είναι ανάλογη της πραγματικής αξίας της εθνικής οικονομίας! Αυτή τη στιγμή σερφάρουμε στην οικονομική ισχύ της υπόλοιπης Ευρωζώνης, καθώς εμείς έχουμε φροντίσει να μηδενίσουμε την παραγωγική οικονομία μας.

Με αφανισμένη βιομηχανία, ξεκοιλιασμένη βιοτεχνία, μηδενική έρευνα (όση γίνεται χρηματοδοτείται απο την ΕΕ) και παραγωγική οικονομία 2,8 εκατομμυρίων εργαζομένων έναντι συντήρησης 3 εκατομμυρίων συνταξιούχων+1 εκατομμυρίου δημοσίων υπαλλήλων+1,5 εκατομμύριο ανέργων+2,5 εκατομμύρια οικονομικά μη ενεργών παιδιών και νοικοκυρών, η μετάβαση σε νόμισμα-κονφετί θα οδηγήσει σε συντάξεις πείνας και δημόσιους υπαλλήλους που θα πληρώνονται όσο το σουπερμάρκετ μιας βδομάδας.

Βέβαια όσοι συνδιαλλάσσονται σε συνάλλαγμα ή φαγώσιμα θα αποκτήσουν το σύνολο της οικονομικής ισχύος της χώρας, ενώ η πορνεία της τυρόπιτας θα γίνει πραγματικότης.

Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό ποιός θα έχει τα κλειδιά του φωτοτυπικού. Με νοοτροπία “τυπώνουμε και τις τρύπες βουλώνουμε” η αγοραστική αξία οποιουδήποτε νομίσματος θα είναι σε ελεύθερη πτώση.

Όχι τώρα. Από την εποχή του Κουμπλάϊ Χαν και του Μάρκο Πόλο. Αλλά ποιος να βρει χρόνο να διαβάσει οικονομική ιστορία, όταν παίζουν καταλήψεις και πορείες;

Αυτή τη στιγμή η μετάβαση σε δραχμή ισούται με Κουβανοποίηση.

Για να διευκολύνουμε λίγο τη συζήτηση, καθότι το Grexit συζητείται πολύ λάιτ τελευταίως, ας δούμε κάποιες νομισματικές “λεπτομέρειες” που καθορίζουν τη νομισματική αγοραστική δύναμη.

Το χρήμα που κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά σήμερα είναι fiat currency (από το λατινικό fiat=“ας γίνει”), δηλαδή χωρίς πραγματικό αντίκρισμα. Αντλεί την αγοραστική του δύναμη από νόμους που επιβάλλουν την αποδοχή του ως μέσον εξόφλησης οφειλών.

Πολύ πριν εφευρεθεί το χρήμα, οι άνθρωποι εμπορεύονταν κάνοντας ανταλλαγές προϊόντων. Δύο λαγούς για μια πέτρινη λεπίδα, μια προβιά για μια αγκαλιά σταφύλια, κ.ο.κ.  Με την έλευση του πρώτου χρήματος δόθηκε δυνατότητα αποθήκευσης της αξίας των εμπορικών αγαθών: αν δεν ανταλλάξεις τα φρούτα έγκαιρα η αξία τους πέφτει λόγω σήψης.

Το χρήμα είχε εσωτερική αξία, με νομίσματα από μέταλλα όπως χαλκό, σίδηρο, άργυρο και χρυσό. Για χιλιετίες χρυσό νόμισμα χρησιμοποιήθηκε για αποθήκευση αγοραστικής δύναμης.

Το πρώτο fiat currency δημιουργήθηκε στην αρχαία Ρώμη, ελαττώνοντας την περιεκτικότητα σε άργυρο του δεινάριου, από 100% στην αρχή του πρώτου αιώνα π.Χ., σε 94% επί Νέρωνος, και 85% το 100 μ.Χ., ενώ στην πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας περιείχε λιγότερο από 0,02% άργυρο και δεν ήταν αποδεκτό μέσον συναλλαγής πλέον.

Πιθανά σημαντικός παράγων στην πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας απετέλεσε η απώλεια της αποδοχής του νομίσματός της. 

Στην Κίνα του 10ου αιώνα, επί Δυναστείας Σονγκ, εκτυπώθηκε το πρώτο χαρτονόμισμα, το Τζιαοζί, στου οποίου την αξία αντιστοιχούσε δεσμευμένη ποσότητα γης, χρυσού και αργύρου αποδιδόμενη στον φέροντα το Τζιαοζί μετά τριετία από την έκδοσή του.

Η αλόγιστη εκτύπωση χαρτονομισμάτων χωρίς το αντίκρισμα από τον Κουμπλάι Χαν, εγγονό του Τζένγκις Χαν, δημιούργησε υπερπληθωρισμό και φούσκα, και κατέληξε στην παύση των χαρτονομισμάτων το 1455 από την Δυναστεία των Μινγκ.

Ο Μάρκο Πόλο (1254-1324) έγραψε για το χάρτινο χρήμα:

“Μπορεί να πεις ότι [ο Κουμπλάι] έχει το μυστικό της αλχημείας στην τέλεια μορφή του... ο Χαν δημιουργεί κάθε χρόνο τέτοια ποσότητα [χάρτινου] χρήματος, το οποίο δεν του κοστίζει τίποτε, που ίσως ισούται σε ποσόν με όλους τους θησαυρούς του κόσμου.”

Και προσθέτει “Ήταν η λαμπρότερη περίοδος της Κίνας...[ο Κουμπλάι] προχώρησε σε μια σειρά από εσωτερικές βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις, που ανέβασαν την χώρα που εκείνος είχε κατακτήσει, στην ανώτατη βαθμίδα πολιτισμού, ισχύος και προόδου.”

Όμως ύστερα συμπλήρωνε τα άσχημα νέα: “Πληθυσμός και εμπόριο αυξήθηκαν σημαντικά, όμως η παραγωγή χάρτινων νομισμάτων υπερέβαλλε και των δύο... Όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα ενός νομίσματος που του επιτρέπεται να επεκτείνεται με την αύξηση του πληθυσμού και του εμπορίου [προσοχή, έτσι ορίζει ο Μάρκο Πόλο μια εθνική οικονομία], με τη σειρά τους μετετράπησαν σε εκείνα τα αρνητικότατα αποτελέσματα που προέρχονται από ένα νόμισμα που παράγεται σε μεγαλύτερη ποσότητα από την ανάπτυξη των δύο παραπάνω. Τα αποτελέσματα αυτά δεν εξελίχθησαν αργά... Οι καλύτερες οικογένειες της αυτοκρατορίας καταστράφηκαν, και μια νέα τάξη ανδρών πήρε τον έλεγχο των δημοσίων πραγμάτων, και η χώρα έγινε πεδίο εσωτερικού πολέμου και αναταραχής.”

Κατά τα άλλα ας συζητήσουμε για κονφετί, καθότι οσονούπω έρχονται Απόκριες...

 

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @Agissilaos

[email protected]