Νίκος Ανδρουλάκης: Το μόνο κοινό που έχω με τον κ. Τσίπρα, είναι η ηλικία

Νίκος Ανδρουλάκης: Το μόνο κοινό που έχω με τον κ. Τσίπρα, είναι η ηλικία

Την άμεση διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου της δημοκρατικής παράταξης, με συνιδρυτές του νέου φορέα όλους όσους ψήφισαν στις εκλογές, υπόσχεται ο υποψήφιος της Κεντροαριστεράς Παράταξης  Ν. Ανδρουλάκης. Παράλληλα χαρακτηρίζει τον Πάνο Καμμένο  alter ego, και όχι ευκαιριακό εταίρο τον πρωθυπουργό. Διαβεβαιώνει για ανανέωση ήθους και νοοτροπίας, ενώ εξηγεί υπό ποιες προϋποθέσεις δύναται να συνεργαστεί ο νέος φορέας, με τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σιδέρη

- Κε Ανδρουλάκη, έχετε δηλώσει επανειλημμένα ότι εγγυάστε την ενότητα της παράταξης. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα την διασφαλίσετε;

Πρώτη μου προτεραιότητα μετά τις εκλογές, κι εφόσον οι πολίτες με τιμήσουν με την ψήφο τους, θα είναι να προχωρήσουμε σε άμεση διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου της δημοκρατικής παράταξης. Δεσμεύομαι ότι όλοι όσοι ψήφισαν στις εκλογές θα είναι συνιδρυτές του νέου φορέα. Δεσμεύομαι, επίσης, ότι το συνέδριο θα είναι μια ανοικτή διαδικασία όπου με συλλογικότητα και απόλυτη διαφάνεια θα πάρουμε τις αποφάσεις για όλα τα θέματα. 

Και κυρίως για να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κόμμα που θα λειτουργεί με σεβασμό στους κανόνες της εσωτερικής δημοκρατίας. Εκεί θα ολοκληρώσουμε όλες τις θεσμικές και οργανωτικές διαδικασίες και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε στον βασικό στόχο: Να συνομιλήσουμε με τους πολίτες, να επικοινωνήσουμε τις βασικές ιδέες μας για ενότητα, ανανέωση, για μια καινούργια παράταξη που θα έχει σκοτώσει μέσα της τη δημαγωγία και το πελατειακό κράτος. Και κυρίως να διακηρύξουμε ότι τα αρχηγικά κόμματα έχουν τελειώσει. Έχουν περάσει οι εποχές που τις αποφάσεις τις έπαιρναν οι αρχηγοί και η παρέα τους. Έκαναν ζημιά στη χώρα. 

- Σας ταιριάζει ο ρόλος του αντι-Τσίπρα, που κάποιοι σας αποδίδουν (με θετικό τρόπο), λόγω ηλικίας;

Στο μόνο θέμα που θα μπορούσα να πω ότι είμαι κοντά με τον κ. Τσίπρα είναι στην ηλικία. Δεν μας ενώνει τίποτε άλλο. Κι επειδή η ερώτησή σας αφορά ασφαλώς την ανανέωση του πολιτικού συστήματος σας λέω ξεκάθαρα ότι ο πρωθυπουργός είναι νεαρός στην ηλικία αλλά εκφράζει ό,τι πιο παλιό και συντηρητικό έχει αυτή η χώρα σήμερα. Διότι ηλικιακή ανανέωση δεν σημαίνει απαραίτητα και ανατροπές στις ιδέες, τη νοοτροπία, τις αρχές. 

Ο κύριος Τσίπρας το επιβεβαίωσε με τις επιλογές του. Συνεργάστηκε με τον κ. Καμμένο και ασπάστηκε τον εθνολαϊκισμό του. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Καμμένος δεν είναι ευκαιριακός εταίρος του κ. Τσίπρα. Είναι το alter ego του.

Παράλληλα, κορόιδεψε τον ελληνικό λαό για να κατακτήσει την εξουσία και μετά έλεγε ότι έχει αυταπάτες, είπε συνειδητά ψέματα. Και σήμερα πολιτεύεται με επικοινωνιακούς όρους θέλοντας να εξαπατήσει για ακόμη μια φορά τους πολίτες. Τι το νέο έχει αυτή η πολιτική στάση του;

Εγώ δε μιλώ για τέτοια ανανέωση, για νέα πρόσωπα ενταγμένα στο παλιό σύστημα εξουσίας. Δε μιλώ για νέους σε ηλικία ανθρώπους που έχουν ήδη φθαρεί και υπηρετούν τη δημαγωγία και το πελατειακό κράτος. Εγώ μιλώ για ανανέωση ήθους, νοοτροπίας, στρατηγικής που θα βοηθά τους πολίτες και δεν θα τους εξαπατά.

Όσο για τον χαρακτηρισμό αντί – Τσίπρας λέω το εξής: Εγώ δεν πήρα ποτέ δακτυλίδι εξουσίας όπως ο πρωθυπουργός από τον κ. Αλαβάνο.

- Απαντήσατε στη γνωστή ερώτηση «με ποιον θα πάτε», λέγοντας ότι έχετε πρόγραμμα, άρα θα πρέπει οι άλλοι να συμφωνήσουν. Δεν είναι λίγο εγωιστικό αυτό για μικρό, ακόμη τουλάχιστον, κόμμα, στην περίπτωση που δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση;   

Φιλοδοξία όλων μας είναι η δημοκρατική παράταξη να γίνει πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων κι όχι κομπάρσος. Να αγκαλιάσει ξανά τα λαϊκά στρώματα, που είναι η ραχοκοκαλιά του προοδευτικού χώρου, να δυναμώσει και να γίνει η δύναμη ανατροπής συνολικά στο πολιτικό σύστημα. 

Η ψηφοφορία της πρώτης Κυριακής και η πρωτοφανής συμμετοχή του κόσμου έδειξε σε όλους ότι η παράταξη είναι εδώ, είναι ζωντανή και μπορεί να ξαναγίνει η ελπίδα της χώρας απέναντι στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

Εάν το εγχείρημα αυτό αποκτήσει τη δυναμική που πιστεύω ότι θα αποκτήσει, η ερώτηση δεν θα είναι εάν θα συνεργαστούμε εμείς μ' αυτούς αλλά εάν θα συνεργαστούν αυτοί με μας. 

Την επόμενη των εθνικών εκλογών κι εφόσον μας τιμήσει ο λαός με την ψήφο του, θα κάνουμε ό,τι κάνουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα καλέσουμε όλα τα κόμματα στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας η οποία θα είναι γραμμένη σε πέτρα, δεν θα είναι κουρελόχαρτο. Αν συμφωνήσουν θα προχωρήσουμε, αν όχι θα μείνουμε στη λογική αντιπολίτευση. Η παράταξη με εμένα στην ηγεσία της δεν θα μπει σε μια κυβέρνηση για να μοιράσει υπουργικές καρέκλες.

- Γίνατε Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και διατηρήσατε την θέση του ευρωβουλευτή. Το ίδιο λέτε ότι θα κάνετε και τώρα αν εκλεγείτε. Δεν θα ήταν εις βάρος των εδώ καθηκόντων σας;

Κατ' αρχάς να σας θυμίσω ότι ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έχουν αποφασίσει να είναι στη Βουλή με δύο ξεχωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες, κάτι για το οποίο διαφώνησα διότι πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε ενοποίηση, να έχουμε μία φωνή. Αυτό είναι ένα επίδικο ζήτημα για το οποίο θα αποφασίσει το ιδρυτικό συνέδριο. Επομένως δεν μπορεί να τίθεται σε εμένα ένα τέτοιο ερώτημα. Αν ήμουν βουλευτής, με την απόφαση που έχουν λάβει ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ουσιαστικά τι θα γινόταν; Θα είχαμε τον κ. Τσίπρα, τον κ. Μητσοτάκη, την κα Γεννήματα και τον κ. Θεοδωράκη να μιλούν στη Βουλή κι ο πρόεδρος του κόμματος θα καθόταν στο έδρανό του. Πρόκειται λοιπόν για μια αναφορά που γίνεται εκ του πονηρού.

Όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και κάτι άλλο. Ο ευρωβουλευτής σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Στην ευρωβουλή λαμβάνονται πολύ σημαντικές αποφάσεις. Για το προσφυγικό, τα κονδύλια που μπορεί να απορροφήσει και χάνονται εξαιτίας της διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης. Η παρουσία μου στην ευρωβουλή προσθέτει και δεν αφαιρεί από την παράταξη και τη χώρα. Άλλωστε υπάρχουν ευρωβουλευτές που είναι και αρχηγοί κομμάτων. Φυσικά, σε περίπτωση εκλογής μου στη θέση του προέδρου, αν οι επόμενες εθνικές εκλογές διεξαχθούν κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα παραιτηθώ από το αξίωμα του ευρωβουλευτή και θα ηγηθώ του προεκλογικού αγώνα της παράταξης μας.

- Όταν λέτε εγγυάστε την πολιτική ανανέωση, με ποιους τρόπος θα την πετύχετε;

Όπως σας προείπα, η ανανέωση για εμένα δεν είναι μόνο ηλικιακή. Προφανώς πρέπει να πρωταγωνιστήσει η νέα γενιά, να βγουν μπροστά τα παιδιά που έχουν πληγεί από την κρίση αλλά που είναι μορφωμένα κι έχουν  έντονα το αίσθημα της προσφοράς, της ανιδιοτέλειας. Άλλωστε, πρέπει να ακούσουμε τη βούληση του κόσμου που μας ψήφισε και ζήτησε το καινούργιο. Όχι μόνο νέα πρόσωπα σε ένα παλιό σύστημα εξουσίας, αλλά μια καινούργια παράταξη που θα αναμετρηθεί με όλα τα κατεστημένα που βούλιαξαν τη χώρα. Η παράταξη έχει ανάγκη από ηγεσία με προοπτική, που θα ενώσει τις γενιές, θα της προσφέρει ελπίδα και θα την καταστήσει μια κανονική, ευρωπαϊκή χώρα. Να αφήσουμε πίσω τα λάθη του χθες, να πάρουμε τις πολύτιμες παρακαταθήκες της προοδευτικής παράταξης και να τις μπολιάσουμε με τις νέες ιδέες της γενιάς μας. Για να φτιάξουμε μια Ελλάδα με κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, ευκαιρίες για όλους. Η ανανέωση θα επιτευχθεί μέσα από την ενότητα αλλά και από τον σεβασμό στη λαϊκή εντολή για ανατροπή.

Άλλωστε, η εθνική τραγωδία που ζούμε όλοι μας, με τους θανάτους συνανθρώπων μας από τις καταιγίδες, έδειξε τα διαχρονικά προβλήματα του ελληνικού κράτους. Τις διαχειριστικές ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού και ταυτόχρονα τις ευθύνες που έχουμε όλοι μας. Αυτό φιλοδοξούμε να αλλάξουμε εμείς. Είναι αδιανόητο σε 100 χρόνια μετά να διαπιστώνουμε ότι η Αττική είχε 700 στρέμματα και σήμερα έχει μόλις 70. Αυτά είναι ανθρώπων έργα. Και αυτά πρέπει να αλλάξουμε.