Του Κώστα Μήλα*
Μόνο Άγγλοι δεν υπήρξαμε στο ραντεβού μας! Ο Michel Barnier, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), έχει ήδη ετοιμάσει την ομάδα κρούσης του από τον περασμένο Μάρτιο και...ακόμα περιμένει να διαπραγματευθεί το BREXIT!
Όπως μάλιστα είναι αδιάφορο στους Ευρωπαίους εαν ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται με (ή χωρίς) την συναίνεση του κ. Μητσοτάκη, άλλο τόσο αδιάφορο είναι για τον Barnier εαν η May διαθέτει ισχυρότερη πλειοψηφία από πριν. Η May, η οποία δυστυχώς δεν έχει τα χαρίσματα της Margaret Thatcher, δεν το καταλαβαίνει όμως...
Εν πάσει περιπτώσει, η ροή των αποτελεσμάτων επιβεβαιώνει τα exit polls που δίνουν προβάδισμα στην Theresa May χωρίς όμως αυτοδυναμία. Η May επανέλαβε το λάθος του David Cameron που αδαώς αγνόησε το πολιτικό αξίωμα του «να μην θέτεις το ερώτημα στον πολίτη εαν δεν γνωρίζεις εκ των προτέρων την απάντηση». Tην τελευταία εβδομάδα ο Jeremy Corbyn απασχόλησε περισσότερο τους χρήστες του internet (δείτε Γράφημα 1) κόβοντας το momentum της May!
Γράφημα 1: Αναζήτηση Corbyn και May την τελευταία εβδομάδα των εκλογών
Πηγή γραφήματος: https://trends.google.com/trends/explore?date=now%207-d&q=%2Fm%2F01zczs,%2Fm%2F025m87
Και η άνοδος του μονολιθικά Αριστερού Jeremy Corbyn έλαβε χώρα αφού μάθαμε ότι δεν δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει...πυρηνικά όπλα στην υποθετική (και ίσως εξωπραγματική) περίπτωση κατά την οποία η Βόρεια Κορέα ή κάποιος (άλλος) «ηλίθιος» στο Ιράν μας βομβαρδίσει.
Επιπλέον, ο Jeremy Corbyn, τον οποίον υποστήριξαν οι του ΣΥΡΙΖΑ (πρώην) Γιάνης Βαρουφάκης και Κώστας Λαπαβίτσας, κατανάλωσε την προεκλογική του εκστρατεία υποσχόμενος αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 19% στο 26% και επιστροφή στις κρατικοποιήσεις. Και όλα αυτά εν μέσω BREXIT, όταν δηλαδή οι κυβερνώντες θα έπρεπε να «χρυσώσουν το χάπι» πράττοντας δηλαδή ότι περνούσε από το χέρι τους έτσι ώστε να αποφύγουν την μαζική έξοδο επιχειρήσεων από την Μ. Βρετανία.
Πάντως, η Ε.Ε. θέτει ως προτεραιότητα: (α) να διευκρινισθεί άμεσα το status quo των περίπου 3,2 εκ. Ευρωπαίων που ζουν στη Μ. Βρετανία (από τους οποίους περίπου 2,2 εκ. εργάζονται εδώ), και (β) να συμφωνηθεί άμεσα η «λυπηρετή» του BREXIT, το ποσό δηλαδή το οποίο «πρέπει» να πληρώσει η Μ. Βρετανία στην Ε.Ε. για τις «υποχρεώσεις» της ως μέλος της Ε.Ε. Ποσό το οποίο η Ε.Ε. εκτιμά στα περίπου 100 δις Ευρώ κάτι που βέβαια η May αρνείτο να δεχθεί προεκλογικά. O δε Corbyn, παρόλο που έχει…ψελλίσει ότι θα διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της Ε.Ε. στην Μ. Βρετανία, δεν είχε πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα της «λυπητερής». Και όλα αυτά ενώ (υποτίθεται) ότι οι εκλογές έγιναν για να μάθει ο κόσμος τι θα συμβεί στα θέματα του BREXIT...
Εάν η May δεν συνεργασθεί με τους Lib Dems ή κάποιον άλλο, θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Δύσκολα όμως σε αυτήν την περίπτωση θα παραμείνει πρωθυπουργός. Η πιθανότητα νέων εκλογών δεν είναι αμελητέα.
Σε αυτήν την περίπτωση,, ο Michel Barnier και η ομάδα του θα περιμένουν ακόμα περισσότερο για να αρχίσουν οι καταραμένες διαπραγματεύσεις του BREXIT. Λέγαμε ότι, λόγω BREXIT, o Cameron αποδείχθηκε ο χειρότερος πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας. Η May, με την φαεινή ιδέα των αχρείαστων εκλογών, ενδεχομένως να αποδειχθεί και χειρότερη και εκλογικά πιο βραχύβια του Cameron!
Υ.Γ. Απογοητευμένος από May και Corbyn, ψήφισα Lib Dems όπως είχα πει στους φίλους (φίλες) του Liberal. Λέτε να μπουν στην (όποια) κυβέρνηση και να γλυτώσουμε το hard BREXIT;
*Ο κ. Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Ερευνητικού Τομέα στο Τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool.