Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν νέα υψηλά. Ο S&P έφτασε τις 3.013,77 μονάδες από τις 2.929 τον Σεπτέμβριο του 2018 και ο Dow Jones τις 27.332,03 από τις 26.627 τον Οκτώβριο του 2018, τότε που ξεκινούσε το αιφνίδιο και απότομο sell off, που κράτησε μέχρι το τέλος του χρόνου.
Οι παράγοντες που υποστηρίζουν αυτό το εκρηκτικό σε αποδόσεις σκηνικό των τελευταίων ημερών, είναι το επιτοκιακό περιβάλλον, τα χαμηλά επίπεδα ανεργίας της τάξης του 3,7% που ταυτόχρονα είναι τα χαμηλότερα της τελευταίας πεντηκονταετίας, οι εκτιμήσεις της Atlanta FED's model για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% στο δεύτερο τετράμηνο και οι δείκτες παραγωγής.
Οι επενδυτές δείχνουν πεπεισμένοι πως η FED θα αποφασίσει μείωση των επιτοκίων, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στις 30 και 31 Ιουλίου, ακολουθώντας τις δηλώσεις του Jerome Powell για χαμηλό πληθωρισμό, για τα προβληματικά παγκόσμια οικονομικά δεδομένα και τον επενδυτικό λήθαργο στον οποίον, ο Πρόεδρος της FED, θεωρεί πως βρίσκεται η αμερικανική επιχειρηματικότητα.
Οι αμερικανικές μετοχές και κυρίως αυτές του S&P 500, έρχονται τις επόμενες εβδομάδες να πιστοποιήσουν πως η άνοδος τους πατάει πάνω σε στέρεα οικονομικά εταιρικά δεδομένα. Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, αναμένονται τα αποτελέσματα εξαμήνου για την πλειοψηφία των εταιριών που συγκροτούν τον συγκεκριμένο δείκτη. Τα κέρδη στο πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 0,8%, αλλά η εκτίμηση για το δεύτερο τρίμηνο εκτιμά μείωση της τάξης του 2,7%. Με δεδομένο πάντως, πως οι εταιρίες του S&P 500 έχουν αιφνιδιάσει θετικά με τα αποτελέσματα τους, την τελευταία πενταετία δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν, πως στο Q2 θα υπάρξει άνοδος κερδών της τάξης του 1%.
Βέβαια το +1% υπολείπεται αισθητά της κατά +20% αύξησης των εταιρικών κερδών του 2018, όμως εξακολουθεί να καταγράφεται άνοδος και όχι συρρίκνωση. Εξ άλλου η μέση επιχείρηση του S&P 500, εκτιμάται πως θα παρουσιάσει 4% μεγαλύτερη αύξηση κερδών από το σύνολο των εταιριών του δείκτη.
Μια επιφυλακτικότητα εκφράζεται για την πορεία της κερδοφορίας του δεύτερου τριμήνου στις εταιρίες μεγάλης κεφαλαιοποίησης του S&P 500, του ενεργειακού κλάδου που έχουν απώλειες λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου, του χρηματοοικονομικού κλάδου λόγω της μείωσης των επιτοκίων και των εμβληματικών εταιριών σαν την Apple (ΑΑPL), την Facebook (FB), την Alphabet (GOOGL) και την Boeing (BA), για τις οποίες αναμένεται οπισθοχώρηση των μεγεθών τους, σε σχέση με το Q2 του 2018.
Παρ' όλο λοιπόν που η FED εκφράζει μια απαισιοδοξία για τις συνθήκες και την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, οι επενδυτές επικεντρώνουν την προσοχή τους τόσο στην προσδοκώμενη μείωση των επιτοκίων, όσο και στην αύξηση των εταιρικών κερδών, που θα στηρίξουν αυτά νέα υψηλότατα επίπεδα των μετοχών και των δεικτών των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών. Όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Δηλαδή της τελικής απόφασης της FED για τα επιτόκια και των παρουσιάσεων των τελικών αποτελεσμάτων των κερδοφοριών για τις εταιρίες.
* * *
Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.