Παρακολουθώ εδώ και καιρό την επανάσταση στο σχιστολιθικό αέριο, που άλλαξε τελείως τα τελευταία τρία χρόνια την ενεργειακή πραγματικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από οικονομικής πλευράς η επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου (shale gas), εκτός από την κάλυψη όλων των αναγκών των ΗΠΑ σε φυσικό αέριο, σε τιμές στο 1/3 των ευρωπαϊκών και στο 1/4 των ασιατικών, μειώνει το έλλειμμα του εξωτερικού τους ισοζυγίου διευκολύνοντάς τις να τυπώνουν δολάρια χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στον πληθωρισμό.
Ταυτόχρονα αποτελεί τον καταλύτη μιας νέας βιομηχανικής άνθησης, καθώς ενεργειοβόρες βιομηχανίες οδεύουν ή επιστρέφουν στις ΗΠΑ, όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά ακόμα και από την Κίνα, αφού οι χαμηλές τιμές της ενέργειας είναι σημαντικότερες για αυτές από τα φθηνά εργατικά. Ακόμα και η BMW, για ένα καινούριο αυτοκίνητό της (για το πιο ενεργειοβόρο τμήμα του), έχει κάνει συνεργασία με αμερικανική εταιρεία στην Utah, όπου βρίσκει κανείς τη φθηνότερη ενέργεια στον κόσμο (από υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, οι τιμές του οποίου πιέζονται και από το ανταγωνιστικό σε αυτό πάμφθηνο σχιστολιθικό αέριο, που υποκαθιστά σταδιακά το κάρβουνο ως βάση της αμερικανικής ηλεκτροπαραγωγής).
Τώρα οι Αμερικανοί συζητούν αν θα εξάγουν ή όχι το αέριο τους (έχουν σταματήσει να αυξάνουν την παραγωγή λόγω αδυναμίας διάθεσης), κυρίως σε συμμαχικές χώρες που θα ήθελαν προνομιακά να ενισχύσουν ή θα το κρατήσουν αποκλειστικά στις ΗΠΑ, ως βάση μιας νέας βιομηχανικής αναγέννησης. Με πιθανότερο κάποιο συνδυασμό των δύο εκδοχών.
Στην Ελλάδα τώρα πληρώνουμε πανάκριβα το φυσικό αέριο, σε τιμές 30% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι ακριβές τιμές στο φυσικό αέριο ανεβάζουν το κόστος όχι μόνο στη βιομηχανία και τα νοικοκυριά που το χρησιμοποιούν, αλλά και στην ηλεκτροπαραγωγή, αυξάνοντας συνολικά το κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα και υπονομεύοντας με τρόπο θανάσιμο την ελληνική ανταγωνιστικότητα σε σειρά βιομηχανιών και επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν βρεθεί σε απόγνωση και είναι έτοιμες να κλείσουν ή να μεταφέρουν εκτός Ελλάδος τις δραστηριότητές τους.
Αν είχαμε πρόσβαση στο αμερικανικό φυσικό αέριο μέρος του προβλήματος αυτού θα λυνόταν καθώς, ακόμα και μετά τη μετατροπή σε LNG (υγροποίηση δηλαδή του αερίου) και τον υπολογισμό του κόστους μεταφοράς, το αμερικανικό αέριο θα ήταν 30-40% φθηνότερο από αυτό που πληρώνουμε σήμερα.
Συνεπώς έχει ιδιαίτερη σημασία να ζητήσει η Ελλάδα ειδική άδεια από τις ΗΠΑ για να είναι από τις πρώτες χώρες που θα εισάγουν σχιστολιθικό αέριο. H χώρα μας ικανοποιεί όλες τις προδιαγραφές που θέτουν οι Αμερικανοί διαμορφωτές πολιτικής (αν βέβαια καταλήξουν τελικά οι ΗΠΑ σε αυτή τη γεωπολιτική απόφαση). Αγοράζουμε πανάκριβα φυσικό αέριο από ένα μόνο προμηθευτή, είμαστε ιστορικός και παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ και βρισκόμαστε σήμερα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Έχουμε λοιπόν ανάγκη τη βοήθειά τους, με μια κίνηση που επί της ουσίας θα είναι αμοιβαίου οφέλους (win-win) και για τις δύο πλευρές. Θέτω το θέμα αυτό και δημόσια με το άρθρο αυτό, αλλά βέβαια και κατ’ ιδίαν - εγγράφως - προς τον αρμόδιο υπουργό.
Σε ό,τι αφορά τέλος την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου στην Ελλάδα, πρόκειται για υπόθεση τεχνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά πολύ περισσότερο πολύπλοκη, στην οποία θα αναφερθώ σε επόμενο άρθρο.
Μια μικρή … δημοσιογραφική απάτη
Αυτό που μόλις διαβάσατε δεν είναι δικό μου. Το «έκλεψα» από τον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος το δημοσίευσε στο capital.gr στις 19 Ιουλίου του 2013, όταν ήταν πρόεδρος της Δράσης και πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς θα έκανε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και ο κ. Σκυλακάκης τον παρότρυνε να ζητήσει από τον κ. Ομπάμα την προνομιακή μεταχείριση της χώρας μας. Για τις ανάγκες του «έργου» αλλάξαμε τον αρχικό τίτλο, αντικαθιστώντας το «Ομπάμα» με το «αμερικάνους». Επίσης, «φάγαμε» μερικές προτάσεις που θα αποκάλυπταν πρόωρα το «κόλπο». Όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει το πλήρες άρθρο του κ. Σκυλακάκη μπορεί να το κάνει στον ακόλουθο σύνδεσμο. Και για να μην το ξεχάσω, έχω την εντύπωση ότι το άρθρο αυτό αποτέλεσε την αφορμή για να «στολιστεί» ο κ. Σκυλακάκης με απίστευτους μειωτικούς χαρακτηρισμούς από μία μερίδα πεφωτισμένων που είχε την εντύπωση ότι πρόσφερε υπηρεσίες στην τότε κυβέρνηση, απαξιώνοντας συστηματικά οποιαδήποτε καλόπιστη κριτική. Και να που η ζωή τα έφερε έτσι …
Η ουσία είναι ότι αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια το πρόβλημα εξακολουθεί κι ας έχουν γίνει οι απαραίτητες επισημάνσεις. Σήμερα υπάρχει στο Liberal κι ένα άρθρο που αναφέρεται στις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων σε διάφορες φάσεις που εμείς αναζητούσαμε γλώσσα συνεννόησης με τους Ρώσους. Μελετώντας κανείς το άρθρο του κ. Σκυλακάκη και τις δηλώσεις σημαντικών Αμερικανών αξιωματούχων, καταλαβαίνει τι έπρεπε να έχει ήδη γίνει. Και αντιλαμβάνεται για ποιόν λόγο θα κληθούμε να πληρώσουμε με χρυσάφι τους λογαριασμούς στους επόμενους μήνες. Και γιατί οι μεγάλες αυξήσεις στο φυσικό αέριο θα επηρεάσουν τα τρόφιμα και άλλα αγαθά. Θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι καλύτερα; Σαφώς! Πολύ καλύτερα.
Θανάσης Μαυρίδης