Να πληρώσουν οι πλούσιοι ξενοδόχοι;

Να πληρώσουν οι πλούσιοι ξενοδόχοι;

Να πληρώσουν οι ξενοδόχοι που θησαύρισαν τα προηγούμενα χρόνια εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο και τη θάλασσα. Αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν δωρεάν την φυσική ομορφιά, ενώ παράλληλα το κράτος τους έφτιαξε ένα σωρό υποδομές. Όλοι εκείνοι που έχουν χρήματα. Τέτοιες προτάσεις ακούγονται όλο και συχνότερα καθώς μπαίνουμε στην τουριστική περίοδο. Για να δούμε λοιπόν γιατί όλα τα παραπάνω στερούνται λογικής βάσης, όπως οι οκτώ παρακάτω «μύθοι».

1. Από που προκύπτει πως όλοι οι ξενοδόχοι θησαύρισαν;

Υπάρχουν χιλιάδες μικρά οικογενειακά ξενοδοχειάκια που όχι μόνο δεν θησαύρισαν αλλά τόσα χρόνια φυτοζωούν. Υπάρχουν ξενοδοχεία σε μη κοσμικά νησιά ή ηπειρωτικές τοποθεσίες, που ίσα-ίσα βγάζουν ένα αξιοπρεπές κέρδος και τίποτα παραπάνω. Υπάρχουν νέες ξενοδοχειακές μονάδες, μικρές και μεγάλες, που δεν έχουν προλάβει ακόμα να κλείσουν ένα-δύο χρόνια λειτουργίας και όχι μόνο δεν είχαν ποτέ υπερκέρδη, αλλά ακόμα προσπαθούν να ορθοποδήσουν και να αποκτήσουν ισοσκελισμένο ισολογισμό.

2. Από που προκύπτει πως τα κέρδη των ξενοδόχων οφείλονται στον ήλιο και τη θάλασσα;

Όλοι έχουμε τον ήλιο και τη θάλασσα στη διάθεσή μας. Γιατί δεν βγάζουμε όλοι λεφτά; Διότι κανένας μας δεν αναλαμβάνει το ρίσκο να κάνει την επένδυση που έκαναν οι ξενοδόχοι για να κτίσουν το ξενοδοχείο τους. Κανένας δεν πουλάει άλλα περιουσιακά του στοιχεία για να συγκεντρώσει κεφάλαιο, δεν υποθηκεύει ακίνητα του για να πάρει δάνειο, δεν φορτώνεται τόκους, κ.ό.κ. Ο ήλιος και η θάλασσα από μόνα τους δεν αξίζουν τίποτα απολύτως. Ο κόπος του ξενοδόχου, το ρίσκο που παίρνει, η πίεση, τα ξενύχτια, η σύνθεση πολλών και διαφορετικών ικανοτήτων, η φιλοδοξία του και η αδιάκοπη προσπάθεια, αυτά είναι που του έφεραν τα όποια κέρδη. Διαφορετικά θα κερδίζαμε όλοι αφού ο ήλιος και η θάλασσα είναι διαθέσιμα σε όλους.

3. Ναι αλλά αυτός εκμεταλλεύτηκε την φυσική ομορφιά τζάμπα ενώ παράλληλα το κράτος του έφτιαξε και ένα κάρο υποδομές.

Από που προκύπτει αυτό; Ο άνθρωπος πλήρωσε τους φόρους του όπως όλοι οι άλλοι και έχει απόλυτο δικαίωμα να εκμεταλλευτεί την ύπαρξη των υποδομών του κράτους οι οποίες δεν έγιναν για εκείνον και μόνο. Οι δρόμοι δεν έγιναν για τον ξενοδόχο. Ούτε τα νοσοκομεία. Ούτε τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Έγιναν για να μπορούν να λειτουργούν καλύτερα συνολικά οι τοπικές κοινωνίες.

4. Ναι αλλά από όλα αυτά εκείνος τελικά βγήκε κερδισμένος.

Διαφωνώ. Πρώτα και πάνω από όλα κέρδισαν οι τοπικές κοινωνίες. Οι υπάλληλοι που βρήκαν δουλειές όχι μόνο στα ξενοδοχεία, αλλά και στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα ταξί, στα εστιατόρια και μπαρ, στα μαγαζιά με σουβενίρ και σε ένα σωρό άλλες επιχειρήσεις που ζουν και υπάρχουν μόνο και μόνο επειδή ο ξενοδόχος καταφέρνει και φέρνει πελάτες στα μέρη τους. Διαφορετικά θα κλείσουν όλοι την επόμενη μέρα και ο τόπος θα ερημώσει.

Επίσης τα καταστήματα που πούλησαν προμήθειες στον ξενοδόχο. Οι επιχειρηματίες των εστιατορίων, των bar και των λοιπών εταιριών που ζουν μόνο και μόνο λόγω των τουριστών. Οι δήμοι και οι κοινότητες που εισπράττουν από όλη αυτή τη διαδικασία. Οι ντόπιοι που βλέπουν τα ακίνητά τους να ανεβαίνουν σε αξία κάθε χρόνο επειδή αναβαθμίζεται τουριστικά ο τόπος τους. Όλοι αυτοί τρώνε λόγω του ξενοδόχου. Γι αυτό και όλες οι περιοχές της Ελλάδας παρακαλούν να έρθουν ξενοδοχεία και τουρισμός στα μέρη τους.

5. Ε, και ποιος δηλαδή να πληρώσει την κρίση;

Η απάντηση είναι το κράτος συνολικά. Δεν μπορεί να φορτώνουμε ιδιαίτερες απαιτήσεις στον ξενοδόχο. Να την φορτωθούμε όλοι μαζί. Κι όταν λέω όλοι μαζί εννοώ:

● Όλοι οι φορολογούμενοι

● Όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι

● Ακόμα και όσοι είναι στο αφορολόγητο.

Όλοι πρέπει να υποστούν τις συνέπειες της κρίσης.

Όσοι φορολογούνται ή αμείβονται να δουν την φορολογία τους να αυξάνεται και την αμοιβή τους να μειώνεται, ενώ όσοι δεν φορολογούνται να διατρέχουν τον κίνδυνο της απόλυσης καθώς και τις συνέπειες αυτής.

6. Δηλαδή να χάσουν τη δουλειά τους οι άνθρωποι για να μην πληρώσει ο ξενοδόχος;

Όχι. Να χάσουν τη δουλειά τους ορισμένοι μόνο άνθρωποι, τόσοι όσοι χρειάζεται προκειμένου ο ξενοδόχος να μπορέσει να παραμείνει ανοιχτός ώστε να υπάρχει το ξενοδοχείο του και του χρόνου. Διαφορετικά αν αυτός και άλλοι δέκα ξενοδόχοι κλείσουν, θα πεινάσει όλο το νησί.

7. Μα ο μισθωτός δεν μπορεί να ζήσει χωρίς μισθό, ενώ ο ξενοδόχος έχει λεφτά.

Ποιος το λέει αυτό; Χιλιάδες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες όχι μόνο δεν αποταμιεύουν, αλλά λειτουργούν μόνο και μόνο για να βγαίνει το μεροκάματο των ιδιοκτητών.

8. Τότε ας πληρώσουν οι πλούσιοι ξενοδόχοι.

Μα το κάνουν ήδη μέσα από την φορολογία τους. Δεν μπορείς να βάζεις σε αυτούς ειδικά επιπλέον φόρο σε αντίθεση με όλους τους άλλους. Δεν μπορείς να τους βάζεις δεσμευτικούς όρους να μην απολύσουν υπαλλήλους, κλπ. Ή μάλλον μπορείς να το κάνεις γιατί κράτος είσαι και κάνεις ότι θέλεις.

Αλλά μετά μην αναρωτιέσαι γιατί δεν έρχεται καμία επένδυση στη χώρα. Διότι βλέπει ο ξένος επιχειρηματίας την κατάσταση και σου λέει, παλαβός είμαι να επενδύσω στην Ελλάδα όπου με αντιμετωπίζουν σαν σακί με λεφτά για να με αρμέγουν και να μου φορτώνουν όλα τα προβλήματα. Θα πάω σε μια άλλη χώρα όπου τα βάρη και τις κρίσεις τα μοιράζονται όλοι και το κεφάλαιο δεν είναι δαιμονοποιημένο. Κάτσε λοιπόν του χρόνου να αναρωτιέσαι γιατί σε απέλυσαν από το βουλκανιζατέρ όπου δούλευες.

Γιατί σύντροφε φορτώθηκε τα φετινά βάρη το ξενοδοχείο της παραλίας κι έτσι έκλεισε. Και μαζί με αυτό έκλεισαν κι άλλα δέκα. Κι έτσι δεν μπορούσε να δουλέψει η εταιρεία με τα νοικιασμένα αυτοκίνητα, ούτε η μεταφορική με τα φορτηγά προμηθειών. Κι έτσι δεν είχε πελάτες το βουλκανιζατέρ. Κι έτσι έχασες τη δουλειά σου. Διότι όταν φέτος έλεγες «να πληρώσουν οι πλούσιοι ξενοδόχοι» δεν καταλαβαίνεις πως η οικονομία λειτουργεί σαν ένα ενιαίο σύνολο.