Βρίσκουμε ενδιαφέρον ότι για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή και μέσω του Τύπου, ο πυρήνας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, μια θεσμική οντότητα με ευθεία δημοκρατική νομιμοποίηση, δηλώνει ότι «είναι εδώ» και παραμένει το μόνο αρμόδιο όργανο για να χαράξει την οικονομική πολιτική, η οποία δεν έχει παρεκκλίνει στο ελάχιστο από το φιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Μετά τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Θεόδωρο Σκυλακάκη, ήταν η σειρά του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, πάλι από τις σελίδες του ΒΗΜΑτος, να επιχειρήσει να διεμβολίσει τον όγκο της «φιλολογίας» και «παραφιλολογίας» που παρήγαγε η δημοσίευση της ενδιάμεσης έκθεσης Πισσαρίδη η οποία έχει απλώς συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ο κ.Πατέλης μάλιστα, επειδή δεν έχει θητεύσει στην πολιτική για να έχει μάθει να στρογγυλεύει τα λόγια του μίλησε πιο δυναμικά και «σταράτα».
Αισθανθήκαμε καλά με την υπόμνηση ότι στη χώρα την πολιτική τη σχεδιάζουν ομάδες με ευθεία δημοκρατική νομιμοποίηση και ως εκ τούτου και λογοδοσία στους πολίτες και όχι επιτροπές, όσο κι αν αυτές αποτελούνται από σεβαστούς και άξιους ανθρώπους.
Βέβαια, διαβάζοντας τη συνέντευξη του κ.Πατέλη, κάποιος κακοπροαίρετος θα του ευχόταν η Νέα Δημοκρατία να γίνει γρήγορα κυβέρνηση για να υλοποιήσει όσα εκείνος αναφέρει ως απολύτως αναγκαία και επείγοντα να γίνουν...
Όμως, παρά το γεγονός ότι είναι διάχυτη η αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στην εφαρμογή ολόκληρου του προγράμματός της, αυτή η κριτική είναι άδικη. Η πανδημία άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Το οικονομικό επιτελείο ξεκίνησε με βασική στρατηγική να ανατρέψει την αξίωση των δανειστών για θηριώδη πλεονάσματα, να αποκτήσει σταθερή αλλά λελογισμένη πρόσβαση στις αγορές και να προσελκύσει επενδύσεις. Αυτό ήταν το σχέδιο. Όμως, εν μια νυκτί βρέθηκε να πρέπει να διαχειριστεί μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα και σε αυτό το «βομβαρδισμένο τοπίο» της οικονομίας να εκπονήσει σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Βέβαια, στο θέμα της προσέλκυσης των επενδύσεων η κυβέρνηση έχει αποτύχει τραγικά και η αποτυχία είχε ήδη καταγραφεί πριν την πανδημία. Η πολιτική αλλαγή δεν προκάλεσε την επενδυτική έκρηξη που αναμέναμε. Φαίνεται ότι οι επενδυτές γνωρίζουν περισσότερο από τους ψηφοφόρους την απροθυμία του ελληνικού πολιτικού συστήματος να προχωρήσει στις δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Γιατί κάποιος να φέρει εδώ τα λεφτά του; Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία ποια μεταρρύθμιση έχει γίνει στη Δικαιοσύνη που συνδέεται ευθέως, αν δεν εφάπτεται κιόλας, με τις επενδύσεις;
Ο κ.Πατέλης, αντίθετα από άλλα στελέχη της κυβέρνησης, μιλάει σκληρά πολιτικά κι αυτό το εκτιμούμε ιδιαιτέρως. Ο άνθρωπος έχει καταλάβει ότι η οικονομία είναι η ζωή μας, δεν είναι κάτι αφηρημένο που αποτυπώνεται με νούμερα στα λογιστικά φύλλα. Όταν δηλώνει ότι πρέπει να σταματήσουν οι νέοι να «φεσώνονται» για λογαριασμό των ηλικιωμένων παραδέχεται ένα θεμελιώδες πρόβλημα της οικονομίας ενώ υπενθυμίζοντας τις ασφυκτικές προθεσμίες για τη διαχείριση των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης, στην πραγματικότητα μας λέει ότι το πρότζεκτ έχει μεγάλες προκλήσεις και μεγάλα περιθώρια αποτυχίας, η οποία όμως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί.
Συμφωνούμε μαζί του. Η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να αποτύχει στη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Από την άλλη πλευρά, διαβάζοντας όσα λέει για την πράσινη ανάπτυξη δεν αισθανθήκαμε ιδιαιτέρως αισιόδοξοι.
Είναι ανάπτυξη το «Εξοικονομώ κατ’Οίκον»;
Είναι ανάπτυξη το να αγοράσουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
Είναι ανάπτυξη το να αγοράσουμε γερμανικές ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά;
Τι είδους θα είναι αυτή η πράσινη ανάπτυξη που όλοι πλέον ξέρουμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας; Περιμένουμε τις επτά (7) επιτροπές που έχει φτιάξει η κυβέρνηση για την απολιγνιτοποίηση για να γνωματεύσουν;
Είναι πράσινη ανάπτυξη η χρηματοδότηση των δικτύων φυσικού αερίου; Αυτό πως ακριβώς θα ωφελήσει τους Έλληνες; Γιατί το πως θα ωφελήσει το δίκτυο είναι προφανές…
Έχουμε καταλάβει πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αγοράσει γερμανικά αυτοκίνητα, γερμανικές και δανέζικες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Δεν είμαστε αφελείς. Όμως, την ίδια στιγμή μήπως πρέπει να κινηθούμε με μεγαλύτερη ευφυΐα και ευελιξία;
Μήπως πρέπει να διαπραγματευτούμε για να αξιώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε ό,τι ψηφιακό; Εξάλλου κι αυτό, μάλλον γερμανικής τεχνολογίας θα είναι…
Γιατί αν θέλουμε να δούμε επενδυτή έστω και με το κυάλι πρέπει τα ψηφιακά δίκτυα να εγκατασταθούν μέχρι και στις βραχονησίδες της χώρας.
Πολλά τα προβλήματα. Είμαστε σίγουροι ότι ο κ.Πατέλης, όπως και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο έχουν χάσει τον ύπνο τους. Να γνωρίζουν όμως ότι πολλοί Έλληνες δεν κοιμόμαστε το βράδυ, για τον ίδιο λόγο.
Χαιρόμαστε κάθε φορά που διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση και γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και δηλώνει ότι παραμένει πιστή στο πρόγραμμά της. Όμως είναι ήδη 421 ημέρες στην εξουσία. Και «ο χρόνος που μετράει σε λίγο δεν θα είναι εδώ», όπως θα μας έλεγε και ο γνωστός τροβαδούρος.