Η οικονομία που αναπτύσσεται γύρω από την εστίαση (μαζί με τα μπαρ και τα καφέ) και τον τουρισμό είναι πολύ μεγάλη και όσοι δεν έχουν ασχοληθεί επαγγελματικά με κάποιο από αυτούς τους κλάδους ή τους ομόκεντρους κύκλους τους είναι λογικό να μην μπορούν να το αντιληφθούν.
Να αναφέρουμε μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Δίπλα στους ξενοδόχους, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τους εστιάτορες, τους μάγειρες, τους εργάτες κουζίνας, του σερβιτόρους, τους ντελιβεράδες και όλο το δίκτυο που απλώνουν οι προμηθευτές αυτών των επιχειρήσεων, υπάρχουν οι μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες επικοινωνίας: από τους νέους σε μια τουριστική πόλη της επαρχίας που διατηρούν τα σόσιαλ μήντια των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων μέχρι αυτούς που τα τελευταία χρόνια προσέφεραν ξεναγήσεις ή οργάνωναν επισκέψεις παντού: από τα «Επαναστατημένα Εξάρχεια» και τους αρχαιολογικούς χώρους μέχρι τα οινοποιεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αυτοί οι άνθρωποι με τη βοήθεια του διαδικτύου κατάφερναν να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους και να έχουν δουλειά, δηλαδή μια σταθερή ροή εισοδήματος.
Όλος αυτός ο κόσμος, που αποτελεί τον τρίτο παράλληλο κύκλο της κεντρικής δραστηριότητας που είναι ο Τουρισμός, κινδυνεύει. Τα μέτρα της κυβέρνησης θα τον προστατεύσουν για κάποιους μήνες, αυτό είναι σίγουρο.
Όμως, χωρίς τη ενεργητική συμπαράσταση ημών, των καταναλωτών, οι επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης αλλά τελικά και του λιανικού εμπορίου συνολικά, δεν θα τα καταφέρουν. Κι αν αυτοί δεν τα καταφέρουν η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστα μεγάλη και για πάρα πολλούς.
Όχι, δεν αναφερόμαστε στην κατανάλωση αλλά στη συμβολή μας στη διατήρηση των μέτρων προστασίας γιατί ο κίνδυνος για την υγεία μας δεν έχει, ακόμα, απομακρυνθεί.
Χωρίς τη δική μας συνεργασία οι επιχειρηματίες της εστίασης και του τουρισμού αλλά ακόμα και τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς μας, τα μικρά καφέ αλλά και τα μικρά βιβλιοπωλεία, δεν θα καταφέρουν να τηρήσουν τα μέτρα: θα υπάρχουν εντάσεις, τσακωμοί, δυσαρέσκεια και αυτό δεν βλέπουμε πως μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση.
Το έχουμε επισημάνει πολλάκις: η μεγάλη επιχείρηση, το μεγάλο οργανωμένο εστιατόριο, το πολυκατάστημα, το μεγάλο βιβλιοπωλείο, δεν έχουν πρόβλημα γιατί και πριν την πανδημία λειτουργούσαν με κανόνες και πρωτόκολλα. Το πρόβλημα θα το έχουν οι μικροί. Φυλλομετρώντας, απλώς, τον οδηγό που εξέδωσε ο ΕΦΕΤ για τα μέτρα προστασίας για την εστίαση, διαπιστώνει κανείς ότι για να εφαρμοστούν απαιτείται ένας ικανός αριθμός εργαζομένων. Χωρίς «χέρια» να βοηθούν στην τήρηση των πρωτοκόλλων τα πράγματα είναι δύσκολα και οι περισσότεροι δεν έχουν καμία δυνατότητα να προσλάβουν προσωπικό.
Γι αυτό και η επιτυχία των μέτρων δηλαδή η επιτυχία της χώρας στη δεύτερη φάση διαχείρισης της πανδημίας, περνάει από όλους μας. Περισσότερο από ποτέ σήμερα, τώρα ,υπάρχει η ανάγκη για αλληλεγγύη, αλληλοκατανόηση και υπομονή. Το «μαζί θα τα καταφέρουμε» από προτροπή γίνεται προϋπόθεση: για να τα καταφέρουμε πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι μαζί. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη.