«Να ανταποδώσουμε στον ελληνικό λαό τις θυσίες που έκανε»

«Να ανταποδώσουμε στον ελληνικό λαό τις θυσίες που έκανε»

(Φωτ. Ο κ. Thierry Mandon. Photo by MENESR/X.R.Pictures)

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Με κρίση εμπιστοσύνης και με κλίμα αμφισβήτησης, σημαδεύεται το τέλος της θητείας του Γάλλου Προέδρου Francois Hollande, ενώ στην κυβερνητική πλειοψηφία κυριαρχούν οι διχασμοί των σοσιαλιστών βουλευτών. Σε αυτή την περίοδο αποσταθεροποίησης, οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στις προβλέψεις για ήττα της αριστεράς, νίκη της κεντροδεξιάς και εντυπωσιακή πρόοδο της ακροδεξιάς.

Ο υφυπουργός ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας, Thierry Mandon, ο οποίος διετέλεσε εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στην Εθνοσυνέλευση, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αναλυτές της πολιτικής επικαιρότητας. Προσκεκλημένος της «Ένωσης Κοινοβουλευτικών Δημοσιογράφων AJP» ο Thierry Mandon ανέλυσε την κρίσιμη πολιτική κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Γαλλία έξη μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Σε ερωτήματά μας σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα και την αναδιάρθρωση του χρέους, εξέφρασε την αλληλεγγύη του για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Εκτιμά επίσης ότι είναι απαραίτητη η αναδόμηση των ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου να αντιπροσωπεύονται ουσιαστικά τα εθνικά Κοινοβούλια και να μπορούν να προωθούν τα εθνικά τους αιτήματα. Εκτιμά ότι οι χώρες του Νότου, μπορούν να συμβάλουν θετικά στην αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εκπληρώνει τον δημοκρατικό της ρόλο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση-ρεκόρ του Francois Hollande και εκφράζουν τη δυσφορία των Γάλλων για την πολιτική της κυβέρνησης. Ο Thierry Mandon σχολιάζει αυτή την κατάσταση δυσμένειας, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μια πτώση δημοφιλίας Hollande στις δημοσκοπήσεις, αλλά από τις ηγετικές προσωπικότητες κανένας δεν έχει εξαιρετική δημοφιλία». Επισημαίνει ότι «σε μια περίοδο που προετοιμάζονται οι προκριματικές εκλογές χάνουμε πολύ καιρό στο να αναρωτιόμαστε ποιος θα είναι υποψήφιος. Το πραγματικό μας ερώτημα πρέπει να είναι γιατί δημιουργήθηκε αυτή η μείωση δημοφιλίας; Ποια είναι η εκτίμηση μας για τον απολογισμό της θητείας του Francois Hollande; Σημαντικό θα ήταν να κάνουμε αυτοκριτική και να διαμορφώσουμε μια νέα πλατφόρμα. Να εργαστούμε για να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα για το μέλλον».

Ο Thierry Mandon υπήρξε ο πρώτος πολιτικός ο οποίος υποστήριξε τη διεξαγωγή των προκριματικών εκλογών στη Γαλλία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους σοσιαλιστές. Σήμερα έχει πλέον επιβληθεί ο θεσμός προκριματικών εκλογών για την επιλογή των προεδρικών υποψηφίων, στην αριστερά και στη δεξιά. Σε ερώτημα για το αν εξακολουθεί να υποστηρίζει τη χρησιμότητα τους και αν θεωρεί ότι νομιμοποιείται ο υποψήφιος που επιλέγεται σε τέτοιες εκλογές, εξηγεί ότι ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων άλλαξε με τις προκριματικές εκλογές. «Παρατηρώ ότι αν δεν υπήρχαν προκριματικές εκλογές, το πολιτικό τοπίο των προσεχών προεδρικών εκλογών θα ήταν ριζικά διαφορετικό από αυτό που διαμορφώνεται σήμερα. Ο Nicolas Sarkozy θα ήταν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων. Αν Hollande αποφάσιζε να θέσει υποψηφιότητα, αυτός θα ήταν ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οι πράσινοι θα εκπροσωπούνταν από την πρώην ηγέτιδα τους Cecile Duflot. Οι προκριματικές εκλογές είναι μια διαδικασία που εισάγει περισσότερη δημοκρατία στην επιλογή του υποψηφίου, αλλά αυτό παράγει αποτελέσματα που ενδέχεται να είναι διαφορετικά από εκείνα που παράγουν τα Κόμματα. Οι φυσιολογικές επιλογές των Κομμάτων κινδυνεύουν να ανατρέπονται συχνά ή διαρκώς, από τη λογική των προκριματικών εκλογών.

Συνέντευξη στην Ήρα Φελουκατζή

- Είναι ριψοκίνδυνο για τον Francois Hollande να συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές;

Ασφαλώς. Οι προκριματικές εκλογές είναι ριψοκίνδυνες για όλους τους υποψηφίους. Όποιος αποφασίσει να συμμετάσχει αντιμετωπίζει μια δοκιμασία. Είναι η ώρα της επιλογής και ο υποψήφιος νομιμοποιείται με τη δημοκρατική διαδικασία. Γιατί δεν επιλέγεται μόνο επειδή ανήκει σε ένα Κόμμα αλλά εκλέγεται από τους ψηφοφόρους οι οποίοι αναγνωρίζονται στην παράταξη που αντιπροσωπεύει και του επιτρέπουν να είναι προεδρικός υποψήφιος.

- Ο πρωθυπουργός Manuel Valls δήλωσε ότι αν η αριστερά συνεχίσει να υποθάλπεται από τους διχασμούς θα μπορούσε «να βγει από την ιστορία». Ποια είναι η γνώμη σας;

Η αριστερά μπορεί να πληγεί από ένα ατύχημα αλλά θα ξαναγεννηθεί. Υπάρχει ανάγκη για Κόμματα που προωθούν πολιτικές στήριξης των ασθενέστερων τάξεων στις σύγχρονες κοινωνίες. Ο κίνδυνος ατυχήματος, μάς απειλεί εμάς, αλλά και τη δεξιά γιατί δεν βρισκόμαστε πλέον σε πόλωση με τον διπολισμό αριστερά δεξιά. Περάσαμε στον «τρικομματισμό» με 3 μεγάλες εκλογικές δυνάμεις (αριστερά - κεντροδεξιά - ακροδεξιά). Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι ριψοκίνδυνη. Στον δεύτερο εκλογικό γύρο των προεδρικών εκλογών ένα από τα τρία μεγάλα Κόμματα δεν θα εκπροσωπηθεί. Επίσης άγνωστο είναι πως θα διαμορφωθεί η ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου στις βουλευτικές εκλογές του 2017. Ποιες θα είναι οι στρατηγικές συμμαχίας ανάμεσα στους μεν και στους δε. Το θέμα αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας της δεξιάς. Η συντηρητική δεξιά θα αναζητήσει συμμάχους στην ακροδεξιά αν δεν συγκεντρώσει στις βουλευτικές εκλογές την πλειοψηφία; Σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν μεγάλες εντάσεις.

- Ο Γάλλος Πρόεδρος αντιμετωπίζει έντονες κριτικές και αντιδράσεις για αμφιλεγόμενες εκμυστηρεύσεις του σε ένα βιβλίο δημοσιογράφων. Ποια είναι η αντίδραση σας σχετικά με μια τέτοια κατάσταση που διακυβεύει το προεδρικό κύρος;

Αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα της θητείας του Francois Hollande, η μείωση της ανεργίας, η βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αλλά βλέπουμε ότι έχει δημιουργηθεί ένα σπιράλ ψυχοδράματος, που βυθίζει την πολιτική ζωή σε μια διαρκή ένταση και που μάς πλήττει, γιατί ασκούμε την εξουσία και αντιμετωπίζουμε μια αδικία. Μπορεί να υπάρχει εποικοδομητική κριτική για την προεδρική θητεία, αλλά δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μια τέτοια κρίση δημοτικότητες που είναι κατά κάποιο τρόπο αφύσικη και παράλογη.

- Ορισμένοι προεδρικοί υποψήφιοι στη Γαλλία, καταγγέλλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται προκαλώντας κρίσεις και πολλαπλά προβλήματα σε ορισμένα κράτη μέλη. Ποια είναι η άποψή σας;

Η Ευρώπη έχει ανάγκη από νέους αρχιτέκτονες και δεν έχει ανάγκη από εισαγγελέα! Γιατί βλέπουμε τις δυσκολίες της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, διαπιστώνουμε τις δυσκολίες λειτουργίας της. Το θέμα σήμερα για όσους αγαπούν την Ευρώπη είναι πώς θα ορθοποδήσουμε αυτό το ίδρυμα της ΕΕ. Δεν είναι πλέον θέμα πειθαρχικών μέτρων, ή διακανονισμού λογαριασμών ανάμεσα σ΄αυτή ή την άλλη γειτονική χώρα, για το ποιος έχει δίκιο ή άδικο. Το θέμα είναι πως θα μπορέσουμε να κάνουμε μια πραγματική εκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Εσείς πως βλέπετε την αναδόμηση της Ευρώπης προκειμένου να βγούμε από την κρίση;

Βλέπω δύο μεγάλα έργα για την ανόρθωση της Ευρώπης. Το πρώτο είναι η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε για να βρούμε σύμβολα συλλογικής δράσης κοινού ενδιαφέροντος στις ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα έχουμε την εντύπωση ότι η Ευρώπη δεν φέρνει τίποτε άλλο παρά προβλήματα και δεν διαπιστώνουμε συγκεκριμένα να αλλάζει θετικά τη ζωή πολλών εκατομμυρίων ατόμων. Θα πρέπει να εργαστούμε για την εκπόνηση κοινών προγραμμάτων, όπως το Εrasmus, να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για τους Ευρωπαίους φοιτητές που ζουν στην ΕΕ. Να προωθήσουμε κοινά θέματα που αφορούν την υγεία, την έρευνα, την τεχνολογία, να συνδεθούμε σε μια κοινή δράση επωφελή για όλους.

Δεύτερη φροντίδα μας είναι να βρούμε τα μέσα για να περάσουμε σε μια διοικητική ρύθμιση της Ευρώπης και προπάντων του ευρώ. Να απαγκιστρωθούμε από το Σύμφωνο σταθερότητας, τα αυστηρά κριτήρια, να προωθήσουμε ένα δημοκρατικό όραμα, να δημιουργήσουμε μια δεύτερη Βουλή που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει τα Εθνικά Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών και που θα αποφασίζει για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα μοιράζονται οι ευρωπαϊκές χώρες.

(Φωτ. Ο Thierry Mandon στην 25η γιορτή των επιστημών. Photo by MENESR/X.R.Pictures)

- Η Γαλλία υποστηρίζει το ελληνικό αίτημα για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά δεν υπάρχει πρόοδος προς το παρόν. Πως μπορεί να υλοποιηθεί μια αναδιάρθρωση ή ελάφρυνση του χρέους;

Το σημερινό ευρωπαϊκό σύστημα καθιστά πολύπλοκη κάθε διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους ενός αριθμού χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Όμως η διευθέτηση είναι απαραίτητη. Θεωρώ ότι πρέπει να καταφέρουμε να καταλήξουμε στο θέμα του χρέους. Η Γαλλία προωθεί πολύ αυτή τη διευθέτηση. Αν υπάρξουν αύριο θεσμικές εξελίξεις και ιδίως ένα δεύτερο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα αποφασίζει για τους κανόνες της σταθερότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αυτό θα συνοδεύονταν αναγκαστικά από μια μορφή αμοιβαιότητας ενός μέρους του χρέους σε έναν αριθμό χωρών.

- Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα;

Πιστεύω ότι η Ελλάδα έκανε εξαιρετικές προόδους. Αυτές δεν έγιναν μόνο από τα θεσμικά όργανα και την πολιτική εκπροσώπηση της χώρας, αλλά έγιναν και από τον ελληνικό λαό που έμπρακτα πλήρωσε με θυσίες ζωής τις προσπάθειές του. Πρέπει τώρα να ανταποδώσουμε στην Ελλάδα ένα μέρος των προσπαθειών που κατέβαλε, ειδικότερα με μια ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

- Πώς βλέπετε τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία;

Η Ισπανία είναι μια πρόσφατη δημοκρατία, που διστάζει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο μοντέλα, τις ομοσπονδιακές και τις εθνικές μορφές ρυθμίσεων. Τελικά σήμερα μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται, να δημιουργεί απασχόληση, με εθνικές κυβερνήσεις που είναι αρκετά αδύναμες. Πιστεύω ότι έχει γεννηθεί μπροστά στα μάτια μας μια πολιτική ισορροπία, μεταξύ μιας εθνικής διακυβέρνησης που είναι εύθραυστη, που αναζητά τον δρόμο της και σε ισπανικές περιφέρειες που συνεχίζουν την πορεία τους. Θα τα καταφέρουν, αλλά πιστεύω ότι μια νέα ισορροπία μεταξύ του κέντρου και των περιφερειών θα γεννηθεί από αυτή την κρίση.

- Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση μιας αναμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ένας ορισμένος αριθμός χωρών της Νότιας Ευρώπης πρωτοστάτησε στη γέννηση του ευρωπαϊκού πνεύματος. Έξη χώρες δημιούργησαν την ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Γαλλία. Οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, είναι εξαιρετικά προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή ιδέα. Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης είναι μέρος των δυνάμεων που μπορούν να κάνουν να γεννηθεί μια Ευρώπη πιο δημοκρατική από ότι σήμερα.

- Το θέμα της «ενσάρκωσης του Προεδρικού αξιώματος» βρίσκεται στο επίκεντρο της γαλλικής επικαιρότητας, στην οποία κυριαρχούν κριτικές κατά του Francois Hollande και αμφισβήτηση του προεδρικού του κύρους, από τη δεξιά αλλά και από μέλη της πλειοψηφίας. Πως εξηγείτε αυτό το κλίμα φθοράς εξουσίας;

Η ανάλυσή μου είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα «ενσάρκωσης του προεδρικού αξιώματος». Αυτό το κλίμα αμφισβήτησης διαμορφώθηκε μετά από τον περιορισμό της προεδρικής θητείας από εφταετία σε πενταετία. Το συνταγματικό σύστημα άλλαξε και έκτοτε ο Πρόεδρος οφείλει να είναι πανταχού παρόν, να λύνει πολλαπλά αιτήματα, να αναλώνεται σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, να είναι υπόλογος για τα πάντα, να αναμιγνύεται σε μικρές ή μεγάλες διενέξεις, να εμπλέκεται σε όλα τα προβλήματα. Οπότε ο Πρόεδρος βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή του πυρός και δίνει μάχες σε όλα τα μέτωπα. Αυτή η κατάσταση τον τραβάει προς τα κάτω, τον αποδυναμώνει. Γίνεται στόχος εχθροπραξιών, εισπράττει κριτικές, απόρριψη. Το ίδιο κλίμα αντιμετώπισε ο Σιράκ στην δεύτερη θητεία του, μετά από αυτόν ο Sarkozy, τώρα Hollande και ο επόμενος θα υποστεί τα ίδια. Πρόκειται για ένα καθοδικό σπιράλ, ένα ψυχόδραμα φθοροποιό και παράλογο που σαρώνει τα πάντα στον πολιτικό χώρο. Σήμερα πλήττεται ο Hollande, αύριο θα πληγεί ο επόμενος...

- Οι διενέξεις στο Σοσιαλιστικό Κόμμα προκαλούν ανησυχία και τροφοδοτούν εικασίες για έκρηξη. Οι εσωκομματικές έριδες μπορούν να προκαλέσουν διάσπαση του Κόμματος;

Δεν το πιστεύω. Πάντα είχαμε διαφωνίες και ιδεολογικά ρεύματα στην ιστορία του Σ.Κ. Υπάρχουν εντάσεις ανάμεσα σε δύο διαφορετικές ιδεολογικές οικογένειες που αποφάσισαν παρά τα σκαμπανεβάσματα, τις διενέξεις, να συμβαδίσουν και να συγκατοικήσουν. Οι εντάσεις είναι έντονες, οι διαφωνίες είναι πραγματικές, άλλα όχι ανυπέρβλητες. Πιστεύω ότι μπορούμε να συμφιλιώσουμε τις δύο οικογένειες, πρέπει όμως να έχουμε τη θέληση γι' αυτό.

 

Σύντομη βιογραφία

Ο Thierry Mandon είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ηγέτες της νέας γενιάς στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Πρώην γενικός σύμβουλος στο Δήμο και κατόπιν Δήμαρχος της περιοχής Ris-Orangis, ασκούσε καθήκοντα εκπροσώπου της Σοσιαλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας και συμμετείχε στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης, μέχρι την είσοδό του στην κυβέρνηση. Διορίστηκε τον Ιούνιο του 2014 Υφυπουργός για τις κρατικές μεταρρυθμίσεις και την απλούστευση της διοίκησης. Τον Ιούνιο του 2015 διορίστηκε υφυπουργός για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Έρευνα.