Η Ελλάδα θα χρειαστεί πάρα πολλά χρόνια για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα αν συνεχίσει με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης τονίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Berkeley, Μπάρυ Άιχενγκριν. Μιλώντας στο liberal.gr σημειώνει ότι οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί στο να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ο κ. Άιχενγκριν θεωρεί ότι ανάλογα με το πως ερμηνεύεται ο λαϊκισμός, αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και για τα Δυτικά ιδεώδη, πολλά από τα οποία ξεκίνησαν στην Ελλάδα. Προσθέτει όμως με νόημα ότι όταν ο λαϊκισμός ερμηνεύεται ως προώθηση με ρεαλιστικών οικονομικών πολιτικών τότε αποτελεί απειλεί για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μαριόλη
- Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η Ελλάδα με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1,5% και 2%, όταν η ύφεση εξαΰλωσε πάνω από το 25% του ΑΕΠ;
Είναι προφανές ότι με ετήσια ανάπτυξη που φτάνει μόλις στο 1,5%-5%, η Ελλάδα θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να επιστρέψει στο προ κρίσης βιοτικό επίπεδο. Επιπλέον, η ανάπτυξη στο επίπεδο του 1,5% το χρόνο καθιστά εξαιρετικά αμφίβολο το υφιστάμενο σχέδιο για να διαχειριστεί η χώρα και να ξεφύγει από το υπερβολικό κρατικό χρέος. Αυτό φαίνεται σε μία ανεξάρτητη μελέτη που κάναμε με συναδέλφους για το ελληνικό χρέος. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξω τη θέση μου αυτή.
- Ποιος είναι ο βασικός λόγος που κάνει τους επενδυτές να αποφεύγουν τους ελληνικούς τίτλους;
Το υπερβολικό χρέος είναι ο πρωταρχικός λόγος που οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί στο να προβούν σε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς το συγκεκριμένο πρόβλημα υποδεικνύει ότι θα υπάρξει έντονη μεταβλητότητα και αβεβαιότητα μέχρι να επιλυθεί.
- Πιστεύετε ότι οι επερχόμενες εκλογές θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την επόμενη ημέρα;
Και τα δύο κόμματα που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις είναι αποφασισμένα να ακολουθήσουν την υφιστάμενη στρατηγική για το χρέος, συνεπώς υπό αυτή την έννοια δεν πιστεύω ότι το αποτέλεσμά τους θα αποτελέσει σημείο καμπής. Θα πρέπει να δούμε ποιο από τα δύο κόμματα θα καταρτίσει την καλύτερη στρατηγική για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη από το 1,5% και 2% και επίσης να αντιμετωπίσει ζητήματα κατανομής της ανάπτυξης με ισότιμο τρόπο.
- Τελικά, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο της καταστροφής; Το ρωτώ διότι πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος ενός τέταρτου μνημονίου είναι υπαρκτός αν δεν προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις.
Όπως αναφέρουμε στο ίδιο άρθρο, το πιθανότερο είναι ότι στο μέλλον θα χρειαστεί να αναθεωρηθεί η υφιστάμενη στρατηγική για τη διαχείριση του χρέους, έτσι ώστε να δοθούν στην Ελλάδα χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη περίοδος χάριτος. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αποκαλέσουμε αυτή την εξέλιξη «καταστροφικό τέταρτο μνημόνιο». Αντιθέτως, θα πρόκειται για μία απαραίτητη αναθεώρηση του υφιστάμενου προγράμματος – τουλάχιστον στην περίπτωση που οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας υιοθετήσουν μία ρεαλιστική άποψη για την κατάσταση.
- Ποια είναι η εκτίμησή σας για την αντιπαράθεση μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Είναι η Ιταλία μία νέα Ελλάδα που θα τινάξει στον αέρα την Ευρωζώνη;
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πως θα εξελιχθεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Η εκτίμησή μου είναι ότι η υφιστάμενη ιταλική κυβέρνηση θα υιοθετήσει.... θα αναβάλλει τις μειώσεις φόρων καθώς και την προτεινόμενη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, για να μπορεί να πει ότι εμμένει στις υποσχέσεις της, απλά καθυστερεί την εφαρμογή τους, έτσι ώστε να μπορεί η Κομισιόν να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων κατά της Ιταλίας. Αν συμβεί αυτό τότε η στάση της Ιταλίας δεν θα διαφέρει τελικά από την στάση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
- Είναι, τελικά, ο λαϊκισμός η μεγαλύτερη απειλή της εποχής μας και πόσο πιθανό είναι αντιστραφεί η παγκοσμιοποίηση;
Ο «λαϊκισμός» σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους, όπως εξηγώ στο βιβλίο μου που εκδόθηκε πρόσφατα. Αν ο λαϊκισμός ερμηνεύεται ως η αύξηση των αντι-συστημικών ηγετών με αυταρχικές τάσεις, τότε ναι, αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως τα γνωρίζουμε. Αν ο λαϊκισμός ερμηνεύεται ως η αλόγιστη εχθρότητα προς τους μετανάστες και τους ξένους, τότε ο λαϊκισμός αποτελεί απειλή για τις Δυτικές αξίες, πολλές από τις οποίες έχουν τις ιστορικές τους ρίζες στην Ελλάδα και στο Κοινοτικό Κεκτημένο της Ε.Ε. Τέλος, αν ο λαϊκισμός ερμηνεύεται ως οι μη ρεαλιστικές οικονομικές πολιτικές, τότε αποτελεί απειλή για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
- Έχετε δηλώσει ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ «διαβρώνει» τον παγκόσμιο ρόλο του δολαρίου. Αν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο του προστατευτισμού, μπορεί η Κίνα να εκθρονίσει τις ΗΠΑ και να γίνει παγκόσμιος ηγέτης;
Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Ναι, η Κίνα εξελίσσεται ραγδαία σε ηγετική οικονομική δύναμη, εξαγωγό και επενδυτή. Όμως, όχι το renminbi έχει πολύ δρόμο να διανύσει πριν καταφέρει να αποτελέσει σοβαρό αντίπαλο του δολαρίου. Με άλλα λόγια, η Κίνα είναι περισσότερο μία οικονομική δύναμη και λιγότερο μία χρηματοπιστωτική δύναμη. Οι χρηματαγορές της είναι σχετικά κλειστές για τον υπόλοιπο κόσμο. Το RMB αντιπροσωπεύει μόλις το 1% των διασυνοριακών συναλλαγών που καταγράφονται από το SWIFT, την ώρα που οι συναλλαγές με δολάριο φτάνουν το 48%.