Δεν υπάρχει κανένα δείγμα γραφής ότι αν «δοκιμάσουμε» τις αγορές θα μειωθεί σημαντικά το κόστος δανεισμού της χώρας. Επίσης η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι μια «ανεξάρτητη» εθνική οικονομική πολιτική δεν είναι καλύτερη της μνημονιακής. Συνεπώς καλά θα κάνει η Ελλάδα μετά το καλοκαίρι του 2018, να παραμείνει σε ένα πρόγραμμα, με χαμηλά επιτόκια δανεισμού, και μειωμένη επιτροπεία, που θα αφορά κυρίως σοβαρές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, μαζί με παροχή τεχνογνωσίας.
Την άποψη αυτή διατυπώνει ο Μάνθος Ντελής, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής στη Σχολή Επιχειρήσεων του Μονπελιέ, που όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του, θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι παντελώς ανέτοιμη να δοκιμάσει την τύχη της μακριά από την χρηματοδοτική ασφάλεια ενός προγράμματος, και ότι μετά το τέλος του υφιστάμενου, θα χρειαστεί ένα ακόμη, με έμφαση σε ριζικές θεσμικές αλλαγές, πριν η χώρα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, και αποτινάξει από πάνω της το «βραχνά» των μνημονίων.
Διαβλέπει πως η παραμικρή εκτίμηση για την επόμενη ημέρα της οικονομίας είναι παρακινδυνευμένη, καθώς μόνο οι πολιτικές εξελίξεις είναι αυτές που θα καθορίσουν το από εδώ και πέρα τοπίο στην Ελλάδα. Επισημαίνει ότι δεν απέτυχαν τα μνημόνια, αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεων να τα εφαρμόσουν, μαζί με την αδυναμία των Βρυξελλών να επιβάλλουν μεταρρυθμίσεις. Οσο για τον Αλέξη Τσίπρα, θεωρεί απίθανο να γίνει φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής και να προσελκύσει επενδύσεις.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη