Επιτέλους κάτι έγινε στην Αμφίπολη και στην ανασκαφή που απασχόλησε επί καιρό όχι μονάχα την Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ολοκλήρωσε, όπως λέει, τις εργασίες άμεσης προστασίας και αποκατάστασης του αναγλύφου στην περιοχή του λόφου Καστά. Αυτό βέβαια δεν προστατεύει ούτε θωρακίζει ολοκληρωτικά το ταφικό μνημείο, είναι όμως το μοναδικό έργο που έγινε σε έναν χώρο όπου τα πάντα κινδύνευαν να καταρρεύσουν επάνω του.
Μόνο συγχαρητήρια που δεν δίνει το ΥΠΠΟΑ στον εαυτό του με την ανακοίνωση που εξέδωσε ώστε να πληροφορήσει πως οι εργασίες άμεσης προστασίας, τα άμεσα μέτρα δηλαδή, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Αυτό που έγινε, όμως, πόρρω απέχει από όσα πρέπει να γίνουν συνολικά, για να εξασφαλιστεί πως το μνημείο θα παραδοθεί στις επόμενες γενιές ασφαλές και επισκέψιμο.
Οι χωματουργικές εργασίες με τις οποίες εξασφαλίστηκαν τα πρανή του λόφου καθώς και ο περίβολος και ο περιβάλλων χώρος από καταρρεύσεις μεγάλων όγκων χωμάτων, ήταν μια χορηγία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία και την εκτέλεσε. Είχε εξασφαλιστεί από τη γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων κ. Ευγενία Γατοπούλου και πήγε άριστα. Η εταιρεία διέθεσε τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό και το απαιτούμενο προσωπικό, προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση του αναγλύφου της περιοχής του λόφου, με την απομάκρυνση περίπου 10.000 κυβικών μέτρων δευτερογενών επιχώσεων και φυτικών γαιών, και η διαμόρφωση των πρανών περιμετρικά του Λόφου-Τύμβου, όπου αυτό το επέτρεπαν οι υφιστάμενες συνθήκες, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, τις υποδείξεις των επιβλεπόντων μηχανικών της διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και την εποπτεία των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.
Αλλά, οι εργασίες διευθέτησης των πρανών και των ομβρίων υδάτων, η προστασία του περιβόλου και ιδίως του ίδιου του τάφου, δεν εξασφαλίζεται ακόμα. Η σχετική μελέτη που έχει εκπονηθεί από τον μηχανικό Δημήτρη Εγγλέζο, που είναι και ο επιβλέπων των τεχνικών εργασιών στην Αμφίπολη, περιλαμβάνει στάδια και μέτρα συνολικού κόστους 800.000 ευρώ. Πού θα βρεθούν;
Αξίζει εδώ να σημειωθεί η σημαντική συμβολή του δήμου Αμφίπολης, που παραμένει διαχρονικά πιστός αρωγός στο έργο της προστασίας του Λόφου-Τύμβου Καστά, ενώ έχει ήδη υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟΑ για την εκτέλεση συγκεκριμένων τεχνικών έργων», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου. Για να μη μακρηγορούμε, εκεί έχει εναποθέσει τις ελπίδες του το υπουργείο για τα επόμενα μέτρα. Το ίδιο έχει πει ότι έχει εξασφαλίσει 250 χιλιάδες. Ο δήμος δεν φαίνεται να έχει πάνω από 60. Τα υπόλοιπα από πού θα βρεθούν; Και τα άλλα, μέχρι τις 800;
Στην Αμφίπολη εκκρεμούν έργα, αλλά και μελέτες, όπως για την προστασία των μαρμάρων του περιβόλου, των μαρμάρινων αγαλμάτων κ.α. Εκκρεμούν μελέτες όσων θα καταγραφούν από ειδικά μηχανήματα. Και, φυσικά, η μετατροπή του μνημείου σε επισκέψιμο.
Προς το παρόν, η Αικατερίνη Περιστέρη έχει ενημερωθεί πως συνταξιοδοτείται από τον προηγούμενο μήνα. Εκείνη μεν έχει προσφύγει στα δικαστήρια για την ακύρωση της συνταξιοδότησής της, το υπουργείο δε ακόμα δεν έχει ορίσει επίσημα αντικαταστάτη της. Μια απόπειρα να γίνει στις αρχές του ερχόμενου μήνα ειδική συζήτηση στρογγυλής τράπεζας ως προς την ανασκαφή και το τι βρέθηκε εκεί, αναβλήθηκε. Επρόκειτο για μια ιδέα του υπουργείου, η οποία έμπαζε από παντού. Δεν θα ήταν δημόσια εκδήλωση και δεν θα μπορούσαν να την παρακολουθήσουν ενδιαφερόμενοι επιστήμονες, δημοσιογράφοι, ή απλοί πολίτες. Θα γινόταν χωρίς η ανασκαφική ομάδα να έχει ανακοινώσει επίσημα τα πορίσματά της στο Αρχαιολογικό Έργο Μακεδονίας- Θράκης τον Μάρτιο. Τέλος, θα ορίζονταν ομιλητές από την κεντρική υπηρεσία. Όποιοι επιλέγονταν, δηλαδή, από την πολιτική ηγεσία. Το αντίθετο από αυτό που ορίζεται ως επιστημονικός διάλογος.
Αντιγόνη Καρατάσου