Μήπως η Fed έβαλε νέους κανόνες στο παιχνίδι;

Μήπως η Fed έβαλε νέους κανόνες στο παιχνίδι;

Της Μαίρης Βενέτη*

Η Fed διατήρησε αμετάβλητο την Τετάρτη το επιτόκιο αναφοράς όπως αναμενόταν, αλλά πάνω από όλα είχε τη ρητορική που περίμεναν οι αγορές. Στο συνοδευτικό της αποφάσεως κείμενο ανέφερε ισχυρή ενίσχυση της απασχόλησης, της κατανάλωσης και των ιδιωτικών επενδύσεων. Ανέφερε όμως επίσης ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εντοπίζει ενδείξεις ενίσχυσης των πληθωριστικών προσδοκιών και αναμένει αύξηση του πληθωρισμού το 2018.

Πώς μεταφράζονται τα σημεία κλειδιά της συνεδρίασης της Fed;

Η εκτίμηση της Fed ότι η αναπτυξιακή δυναμική στις ΗΠΑ είναι ισχυρή, έδωσε ισχυρή ενίσχυση στο ενδεχόμενο για τουλάχιστον τρεις αυξήσεις επιτοκίου αναφοράς το 2018.

Όσον αφορά την αγορά συναλλάγματος, πιθανόν αυτό να μεταφραστεί προσωρινά ως ανάπαυλα στην ενίσχυση της ισοτιμίας ευρώ/δολάριο, αν και η μεσοπρόθεσμη τάση ανόδου του ευρώ έναντι του δολαρίου αναμένεται να διατηρηθεί, καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων στο δ' τρίμηνο του 2018.

Όσον αφορά όμως τις αγορές ομολόγων και μετοχών τα συμπεράσματα είναι πιο σύνθετα.

Η αυξανόμενη αισιοδοξία για τη δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας έχει ενισχύσει τις μετοχές, αλλά δειλά δειλά έχει αρχίσει και προκαλεί ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε τελικά να επιστρέψει και να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να γίνουν πιο επιθετικές.

Αυτό το ενδεχόμενο έχει ισχυρές πιθανότητες. καθότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης οδηγούν συνήθως σε αύξηση του πληθωρισμού, που είναι ο χειρότερος εχθρός των ομολόγων.

Αν μάλιστα οι προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό συνδυασθούν με την εκτιμώμενη αύξηση της καθαρής προσφοράς ομολόγων-λόγω της σταδιακής απόσυρσης της μεγάλης ρευστότητας από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες,- δεν είναι λογικό τα ομόλογα να πληγούν ακόμη περισσότερο;

Αυτός είναι και ο λόγος που οι πιέσεις στην παγκόσμια αγορά ομολόγων συνεχίζονται, έστω και με κάποιες ανάπαυλες.
Για παράδειγμα η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου- που υπόψιν αποτελεί παγκόσμιο δείκτη αναφοράς - φλερτάρει πλέον με τα υψηλά τριετίας.

Και δεν είναι απίθανο, μια πιθανή αύξηση των βραχυπρόθεσμων αμερικανικών επιτοκίων στα βήματα των τριών αυξήσεων που σχεδιάζει η Fed μέσα στο 2018, να ασκήσει εκ νέου ανοδικές πιέσεις στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου και όχι μόνο. Ας μην ξεχνάμε ότι η αμερικανική καμπύλη επιτοκίων μεταξύ 2 και 10 ετών έγινε πιο επίπεδη το 2017. Αν το 2ετές ομόλογο ακολουθήσει τη Fed, η απόδοση του 10ετούς θα πρέπει να κατευθυνθεί προς το 3%, για να μην αντιστραφεί η καμπύλη.

Έχει αρχίσει λοιπόν και πληθαίνει ο αριθμός των αναλυτών που αμφισβητούν το κατά πόσο καιρό οι αποδόσεις των ομολόγων μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνονται, χωρίς κάποια στιγμή να επηρεαστεί σοβαρά το κύμα επενδυτικής ευφορίας στα διεθνή χρηματιστήρια.

Γιατί το stress της αγοράς ομολόγων μπορεί να περάσει στις μετοχές;

Οι αυξανόμενες αποδόσεις ομολόγων κάνουν τον δανεισμό πιο ακριβό, πιέζοντας τις εταιρείες που έχουν βασιστεί σε φθηνό χρήμα για να αναπτυχθούν.

Αν αυτό φανεί κάποια στιγμή στην γραμμή των αποτελεσμάτων, η απογοήτευση θα είναι μεγάλη, ειδικά με τις προσδοκίες της αγοράς για αποτελέσματα ολοένα και πάνω των εκτιμήσεων.

Επιπλέον, αν συνεχιστεί η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων και οι πληθωριστικές ανησυχίες αποδεικτούν σωστές, οι μετοχές άμεσα θα χάσουν την λάμψη τους, καθώς πιθανότατα μια κρίσιμη μάζα πιο συντηρητικών επενδυτών να προτιμήσουν μια απόδοση της τάξης του 3% στο αμερικανικό κρατικό χρεόγραφο, από μια μερισματική απόδοση που λόγω της ανόδου των τιμών των μετοχών δεν ξεπερνά πολλές φορές το 2%-2,5%.

Με αυτή την οπτική γωνία, πολλοί διαχειριστές προετοιμάζουν ήδη τις βάσεις για στρατηγικές μείωσης κινδύνου.

Συμπερασματικά, η Fed ήδη έδωσε το άρωμα για τρεις αυξήσεις επιτοκίων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να ολοκληρώσει σύντομα το πρόγραμμα τόνωσης, και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε να μειώσει κάποιες από τις εξαιρετικά επιθετικές πολιτικές της, αργότερα το 2018.

Έχουμε λοιπόν τα εξής υλικά στο τραπέζι των αγορών: Ευρεία οικονομική ανάκαμψη, αύξηση του πληθωρισμού και σύσφιξη νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες. Τα υλικά αυτά έχουν ήδη «δέσει» σε μια συνταγή αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων και το ερώτημα είναι αν θα «κόψουν» το ράλι των μετοχών. Βασικός παράγοντας που θα κρίνει το παιχνίδι; Ο πληθωρισμός.

* Η κα Μαίρη Βενέτη είναι πιστοποιημένη Διαχειριστής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.