Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν στραφεί στην επιχείρηση αντιμετώπισης του κορονοϊού όμως την ίδια ώρα αντίστροφα μετράει ο χρόνος για ένα σημαντικό ραντεβού για τα εθνικά μας συμφέροντα. Στις 10-11 Δεκεμβρίου, σε λιγότερο από έναν μήνα δηλαδή, οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα την τουρκική προκλητικότητα.
Είναι προφανές ότι το κλίμα ανάμεσα στους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών δεν είναι το καλύτερο για τον Ταγίπ Ερντογάν. Η πορεία του Oruc Reis και το άνοιγμα των Βαρωσίων έχουν προκαλέσει τη δυσφορία ακόμα και ορισμένων εκ των πλέον προνομιακών συνομιλητών της Αγκυρας, αναμεσά τους και της Γερμανίας. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς υπέρ της επιβολής κυρώσεων, ο οποίος διατηρεί παραδοσιακά στενές σχέσεις με το Βερολίνο.
Σε αυτή την τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δείχνει να πρωτοστατεί στην ευρωπαική προσπάθεια να μπει στη «θέση» του ο Ταγίπ Ερντογάν.
Η Αθήνα πάντως επιμένει στην τακτική των έντονων διπλωματικών κινήσεων με ορίζοντα τον Δεκέμβριο.
Σε μία κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό , σε επικοινωνιακό αλλά κυρίως σε επίπεδο ουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει την Τρίτη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για ένα μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν, μια και τα ΗΑΕ αποτελούν έναν από τους πιο μεγάλους πολέμιους του Τούρκου Προέδρου. Είναι ένα ταξίδι που πραγματοποιείται σε μία συγκυρία πλούσια σε εξελίξεις. Στον απόηχο των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες (3 Νοεμβρίου) και της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στα ΗΑΕ και το Ισραήλ (15 Σεπτεμβρίου). Είναι σαφές πια ότι το τελευταίο διάστημα, χάρη στην ενεργητική ελληνική διπλωματία, έχει διαμορφωθεί μία στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Εμιράτα, η οποία χαρακτηρίζεται από στενή και πολύπλευρη συνεργασία, κοινό τόπο σε αναλύσεις και μία κοινή ματιά στην αξιολόγηση των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Δεν αποτελεί μάλιστα μυστικό ότι ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας αποτελεί κοινή πρόκληση για τις δύο χώρες, ο οποίος επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, τη στιγμή που Αθήνα και Άμπου Ντάμπι αποτελούν χώρες που πρεσβεύουν την σταθερότητα. Το παραπάνω συμπέρασμα κυριάρχησε και στην προηγούμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στο Αμπου Ντάμπι τον περασμένο Φεβρουάριο.
Την τρέχουσα περίοδο πάντως υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για ενσωμάτωση των ΗΑΕ σε τριμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα αλλά και για την προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στους τομείς οικονομίας και άμυνας.
Το μεγάλο όμως ερώτημα, πέρα από τις σημαντικές κινήσεις που κάνει η Αθήνα στη διπλωματική σκακιέρα είναι το τί θα γίνει τελικώς σε επίπεδο πράξεων στο κρίσιμο διήμερο των Βρυξελλών. Η Ευρώπη θα κάνει το μεγάλο βήμα ή όλα θα μείνουν απλώς στο επίπεδο της ρητορικής; Ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για την απάντηση. Αναλυτές πάντως δεν κρατούν μεγάλο καλάθι, παρά το γεγονός ότι το κλίμα για τον κ. Ερντογάν είναι εξαιρετικά δυσάρεστο.