Μίνα Γκάγκα: Και οι γιατροί φοβόμαστε, αλλά δίνουμε την μάχη

Μίνα Γκάγκα: Και οι γιατροί φοβόμαστε, αλλά δίνουμε την μάχη

Και οι γιατροί είμαστε τρομαγμένοι, όπως και το νοσηλευτικό προσωπικό, βλέπετε ότι στην Ιταλία όπως και αλλού, πολλοί γιατροί έχουν χάσει την ζωή τους, ωστόσο δίνουμε την μάχη γιατί αυτή είναι η δουλειά μας, τονίζει στο liberal.gr η διευθύντρια της έβδομης πνευμονολογικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα.

“Φυσικά και φοβόμαστε, ωστόσο έχουμε ευθύνη πρώτα απ’ όλα απέναντι στους ασθενείς, μετά πρέπει να προσέξουμε να μην νοσήσουμε εμείς οι ίδιοι, αλλά και να φροντίσουμε τους άλλους γύρω μας, δηλαδή συναδέλφους και οικογένεια”, αναφέρει χαρακτηριστικά, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στις νεαρότερες ηλικίες να μην παίρνουν αψήφιστα τον ιό.

“Εχουμε αρρώστους στην κλινική νεαρής ηλικίας, κανείς δεν είναι άτρωτος, ο ιός αυτός δεν σέβεται όσους δεν τον σέβονται”, επισημαίνει η γιατρός στο νοσοκομείο Σωτηρία, χωρίς να κρύβει την ανησυχία της για το γεγονός ότι χθες μπήκε σε καραντίνα η κοινότητα Εχίνου στην Ξάνθη. Το ερώτημα, όπως λέει, είναι πόσα περιστατικά από αυτή την κοινότητα που μπήκε σε καραντίνα, έχουν ήδη προσβληθεί και θα νοσήσουν τις επόμενες ημέρες.

Όσο για το εμβόλιο, απαντά ότι δεν θα έχουμε αισιόδοξα μηνύματα μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, καθώς απαιτείται μια στοιχειώδη κλινική δοκιμή, που όσο γρήγορη κι αν αυτή είναι, σίγουρα θα πάρει κάποιο καιρό.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Έχετε δηλώσει ότι οι νεαρότερες ηλικίες δεν θα πρέπει να παίρνουν αψήφιστα τον ιό; Εξηγήστε μας πόσο επικίνδυνος είναι για τις νεαρότερες ηλικίες;

Έχουμε αρρώστους στην κλινική νεαρής ηλικίας, κανείς δεν είναι άτρωτος.Έχουμε δει να νοσούν πολλοί νέοι άνθρωποι και αυτό αυτό πρέπει να το λάβουμε υπ’ όψιν μας στην αντιμετώπιση του νοσήματος.

Τα στοιχεία από την Κίνα αλλά και από άλλες χώρες δείχνουν ότι η θνητότητα στις νεαρότερες ηλικίες είναι 0,2%, δεν είναι μεγάλη, αλλά δεν είναι και μηδενική. Μιλάμε λοιπόν για ένα καινούργιο ιό, τον οποίο δεν γνωρίζουμε, δίχως να έχουμε φάρμακα ή εμβόλιο, επομένως δεν πρέπει να αδιαφορούμε, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο κορονοϊός αυτός δεν σέβεται όσους δεν τον σέβονται.

Μπορεί ο νεαρότερος οργανισμός να ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, ωστόσο κάθε χρόνο στη γρίπη χάνουμε πολλούς ανθρώπους, εκ των οποίων δεν είναι όλοι πολύ μεγάλοι. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν πάντα περιπτώσεις νεαρών ασθενών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, στις οποίες ο ιός γίνεται τοξικότερος ή το ανοσοποιητικό τους δεν είναι τόσο δυνατό. Δεν πρέπει να τρομάξουμε, αλλά πρέπει να έχουμε το νου μας, επαναλαμβάνω ανεξαρτήτως ηλικίας.

- Ποια είναι η εικόνα αυτή την στιγμή;

Καταρχήν είναι πολύ θετικό ότι λάβαμε τα μέτρα εγκαίρως, τα οποία και πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά. Το λέω αυτό γιατί τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξαν συμπολίτες μας που δεν τήρησαν τις απαγορεύσεις, όπως όσοι συμμετείχαν στο καρναβάλι της Πάτρας ή όσοι ταξίδεψαν σε παραθεριστικούς προορισμούς τα περασμένα Σαββατοκύριακα. Συμπεριφορές δηλαδή που μπορεί να ευνόησαν την διασπορά του ιού. Το ίδιο συνέβαινε και τις πρώτες ημέρες στο νοσοκομείο όπου και βλέπαμε συμπεριφορές οι οποίες δεν ταίριαζαν με την σοβαρότητα της κατάστασης.

Ευτυχώς διαπιστώνω ημέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, να αλλάζει αυτή η νοοτροπία. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων έχει καταλάβει τι είναι αυτό που διακυβεύεται και η στάση τους είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι αρχικά. Εξαιρετικά επίσης θετική είναι η μέχρι τώρα στάση των μέσων ενημέρωσης, τα οποία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την φάση της κρίσης, ενημερώνοντας συνεχώς και μεταφέροντας τα μηνύματα που πρέπει. Επίσης πολύ καλή είναι η ενημέρωση και από την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που ελήφθησαν είναι ο πιο φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση του ιού, είναι εκείνος που θα έχει το μικρότερο δυνατό κόστος για την κοινωνία, για την υγεία, για τις ανθρώπινες ζωές.

- Σε επίπεδο εξοπλισμού παραμένουν οι ελλείψεις;

Προφανώς γι' αυτό και χρειάζεται να είμαστε πάρα πολύ φειδωλοί ως προς το πως διαχειριζόμαστε τον εξοπλισμό σε μάσκες, γάντια, κλπ. Η έλλειψη υλικών είναι παγκόσμια σε συνθήκες πανδημίας. Κάθε χώρα στον πλανήτη έχει ανάγκη από μάσκες και υλικό.

- Διεθνώς ερευνητές και εταιρείες δίνουν μια μάχη με τον χρόνο για να βρουν επειγόντως κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Πότε να την περιμένουμε, ποια η γνώμη σας;

Θα σας μιλήσω για την εμπειρία του Η1Ν1, όπου ο πλανήτης φάνηκε πολύ τυχερός και προμηθεύτηκε το εμβόλιο πολύ γρήγορα. Εδώ τα πράγματα φαίνεται ότι θα είναι διαφορετικά, δεν θα έχουμε άμεσα το εμβόλιο. Είμαι απόλυτος θιασώτης των εμβολίων, πιστεύω ότι άλλαξαν τον κόσμο, μεγάλωσαν το προσδόκιμο επιβίωσης, μείωσαν κατά εκατομμύρια τους θανάτους.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν θα έχουμε ασιόδοξα μηνύματα μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, απαιτείται μια στοιχειώδη κλινική δοκιμή, όσο γρήγορη κι αν είναι αυτή θα πάρει κάποιο καιρό. Εχουμε κάποια φάρμακα, αν οι ασθενείς επιδεινωθουν πολύ, τότε έχουμε δυνατότητα να τους διασωληνώσουμε και να τους δώσουμε φαρμακευτική αγωγή ώστε να επανακάμψουν. Ελπίζω ότι η εξάπλωση θα κρατηθεί σε ένα επίπεδο, χωρίς να δούμε μαζική μετάδοση, όπως έγινε στην Ιταλία. 

- Θεωρείτε ότι θα γλιτώσουμε καταστάσεις Ιταλίας;

Πήραμε τα μέτρα πολύ νωρίτερα, τα σεβαστήκαμε ως ένα μεγάλο ποσοστό, άρα η επόμενη εβδομάδα θα μας δείξει και που περίπου είμαστε. Δεν σας κρύβω ότι με τρόμαξε αυτό που συνέβη στην Ξάνθη, δηλαδή το γεγονός ότι η κοινότητα Εχίνου μπήκε σε καραντίνα καθώς το υπουργείο Υγείας έχει ενδείξεις υψηλού επιδημιολογικού πολλαπλασιαστή στην περιοχή, με βάση τα μοντέλα του ρυθμού εξάπλωσης.

Το ερώτημα είναι πόσα περιστατικα από αυτή την κοινότητα που μπήκε σε καραντίνα, έχουν ήδη προσβληθεί και θα νοσήσουν. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθεί αυτό, ωστόσο όταν υπάρχουν πιθανοί φορείς και έχεις μετάδοση, δεν γνωρίζεις πως θα εξελιχθεί και αυτό είναι το ανησυχητικό. Είναι ένας καινούργιος ιός, δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστα πράγματα και είμαστε όλοι τρομαγμένοι. Και δεν σας κρύβω ότι και οι γιατροί είμαστε τρομαγμένοι, όπως και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Είναι ανθρώπινος ο φόβος για κάθε άνθρωπο. Βλέπετε ότι στην Ιταλία, όπως και στην Κίνα πολλοί γιατροί έχουν διαγνωσθεί με κορονοιό, στην Ιταλία έχουν χάσει την ζωή τους πάνω από τριάντα γιατροί, όπως έκαναν γνωστό οι αρχές.

Από την άλλη πλευρά δίνουμε μια μάχη γιατί αυτή είναι η δουλειά μας. Εχουμε ευθύνη πρώτα απ’ όλα απέναντι στους ασθενείς και μετά πρέπει να προσέξουμε εμείς να μην νοσήσουμε, αλλά και να φροντίσουμε όλους τους άλλους γύρω μας, δηλαδή συναδέλφους και οικογένεια. Φυσικά και φοβόμαστε, όλοι φοβόμαστε.