Με φοβίζει η χαλαρότητά μας. Η μη τήρηση των μέτρων υγιεινής, των αποστάσεων και της χρήσης μάσκας. Είναι επομένως απολύτως απαραίτητη η τήρηση των παραπάνω, πολλώ δε μάλλον όταν η Ευρώπη δείχνει να κινείται προς ένα 2ο κύμα πανδημίας.
Εφόσον η χαλάρωση οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων τώρα όπου βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, με ανησυχεί για το τι θα συμβεί το φθινόπωρο, όταν θα αναγκαστούμε να κλειστούμε περισσότεροι άνθρωποι σε εσωτερικούς χώρους, όπως αναφέρει στο liberal.gr η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική κίνηση την υποχρεωτική χρήση μάσκας από σήμερα σε πλειάδα εσωτερικών χώρων. Κρούει το καμπανάκι για την αυστηρή τήρηση των μέτρων, εξηγεί ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται αποκλειστικά στον εφησυχασμό, ενώ για τα αυξητικά κρούσματα κυρίως στα αστικά κέντρα σημειώνει ότι “δεν ξέρουμε από που ξεκίνησαν, αν αυτοί που τα μετέφεραν ήταν φορείς ή θα εκδηλώσουν συμπτώματα αύριο, γεγονός που δεν μπορείς να βρεις μέσα σε ένα πυκνό αστικό ιστό”.
Συνέντευξη στον Βασίλη Γεώργα
- Τι σας ανησυχεί όσον αφορά την αυξητική πορεία των κρουσμάτων;
Τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει αρκετά νέα κρούσματα και κυρίως σε αστικά κέντρα τα οποία δεν ξέρουμε από που ξεκίνησαν, αν αυτοί που τα μετέφεραν ήταν φορείς ή θα εκδηλώσουν συμπτώματα αύριο. Αυτό δεν μπορείς να το βρεις μέσα σε ένα πυκνό αστικό ιστό. Σε μια στιγμή όπου αυξάνονται τα κρούσματα, το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας που ανακοινώθηκε ότι θα ισχύσει από σήμερα σε καταστήματα λιανικής, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, κομμωτήρια, τράπεζες, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και γραφεία που έχουν επαφή με το κοινό, είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να προστατεύσουμε εμάς τους ίδιους αλλά και τους άλλους, όπως επίσης τον τουρισμό και την οικονομία.
- Είναι πολλά αυτά τα κρούσματα τα οποία δεν ξέρουμε από που προέρχονται;
Μπορεί να είναι 20, 25, δεν είναι μικροί αριθμοί αυτοί. Είναι άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να νοσήσουν αύριο, μεθαύριο και τα κρούσματα να πολλαπλασιαστούν.
- Κατά την χθεσινή πάντως ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς μίλησε για 145 ενεργά κρούσματα στο Λεκανοπέδιο, με το 72% εξ αυτών να εντοπίζονται σε τρεις περιφερειακές ενότητες, μεταξύ των οποίων το κέντρο της Αθήνας, καθώς και για 596 “στενές” επαφές που βρίσκονται σε απομόνωση...
Είναι αναμενόμενο τα κρούσματα να μεταφέρονται, καθώς στην Αθήνα μετακινούμαστε παντού, καλύπτουμε μεγάλες αποστάσεις. Κοιτάξτε πρέπει να μπούμε σε μια φυσιολογική ζωή, δεν είναι δυνατόν για πολλούς λόγους, τόσο για εμάς τους ίδιους, όσο και για την λειτουργία της οικονομίας, να μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Από την άλλη πλευρά αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό θέμα υγείας το οποίο πρέπει να σταματήσουμε. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε σχετικά εύκολα εφαρμόζοντας τους μίνιμουμ κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Το γεγονός ότι αυξάνονται τα κρούσματα σημαίνει ότι χάνεται η προσοχή που οφείλουμε να δείξουμε.
- Τι σας φοβίζει περισσότερο ;
Με φοβίζει η χαλαρότητα του κόσμου. Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα μεγαλύτερο από το πρώτο. Ωστόσο και το 30% του πρώτου να ζήσουμε από πλευράς έντασης και κρουσμάτων και πάλι κάποιοι θα κινδυνεύσουν, θα νοσήσουν και ίσως θα πεθάνουν. Έπειτα θα χρειασθεί να ληφθούν νέα μέτρα τα οποία θα αναστείλουν την λειτουργία της οικονομίας και θα πάνε πίσω τις προοπτικές ανάκαμψης.
Με φοβίζει λοιπόν η μη τήρηση των μέτρων υγιεινής, των αποστάσεων, η αποφυγή της χρήσης μάσκας. Και λίγα κρούσματα να έχουμε, αυτό είναι ένας αρνητικός δείκτης που ανά πάσα στιγμή μπορεί να αυξηθεί, όπως βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Εφόσον η τωρινή χαλαρότητα προκαλέσει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στους εξωτερικούς χώρους, προφανώς και αυτό είναι ανησυχητικό για το τι θα συμβεί το φθινόπωρο όταν θα αναγκαστούμε να κλειστούμε περισσότεροι άνθρωποι σε εσωτερικούς χώρους.
Εμβόλιο απ' ότι φαίνεται θα έχουμε σε ένα χρόνο και όχι σε τρία όπως εκτιμούσαμε αρχικά, δηλαδή τα νέα από το μέτωπο αυτό είναι ενθαρρυντικά. Επομένως χρειάζεται να κάνουμε λίγο υπομονή, να τηρούμε τα μέτρα, να προσέξουμε για το επόμενο διάστημα.
- Οι εκκλησίες εξαιρέθηκαν προς το παρόν από την υποχρέωση της χρήσης μάσκας. Πρέπει να γίνει υποχρεωτική και εκεί;
Εξαρτάται από την απόσταση που τηρεί ο ένας με τον άλλο και από το αν υπάρχουν άνθρωποι που βήχουν. Ασφαλώς και πρέπει να τηρείται μια απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων. Εφόσον δεν τηρείται, τότε η χρήση της μάσκας είναι πολύ σημαντική. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δει και η Εκκλησία της Ελλάδος η οποία μέχρι τώρα έχει κρατήσει σωστή στάση σε όλα τα ζητήματα. Προσωπικά όταν βρίσκομαι σε κλειστό χώρο και είμαι σε κοντινή απόσταση με κάποιον προτιμώ να φοράω μάσκα.
- Σε διεθνές επίπεδο, είμαστε αντιμέτωποι με ένα 2ο κύμα πανδημίας ή αυτό ακόμη δεν έχει έρθει; Βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων παντού, από την Κίνα, την Αυστραλία, την Ινδία και τις ΗΠΑ έως και την Ευρώπη...
Κοιτάξτε στις ΗΠΑ, στη Βραζιλία, στην Αργεντινή και συνολικά στην Λατινική Αμερική βρίσκονται ακόμη αντιμέτωποι με το πρώτο κύμα. Δεν έχει τελειώσει. Η Κίνα και η Ευρώπη κινούνται ενδεχομένως προς ένα δεύτερο κύμα. Και βλέπετε ότι καταγράφονται εξάρσεις και αναζωπυρώσεις σε Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και αλλού.
Αλλά και στην Κίνα δεν βλέπουμε εικόνες, όπως εκείνες στην Γουχάν τον περασμένο Ιανουάριο. Ακόμη όμως και τοπικές εξάρσεις να αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες ή περιοχές χωρίς να βιώνουν ένα δεύτερο κύμα, είναι κι αυτές πολύ σημαντικές, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.