Του Σάκη Μουμτζή
Χτες ο Π. Σκουρλέτης, από τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επανέφερε το ζήτημα της ψήφισης των νέων μέτρων, αν και όποτε έρθουν στην Βουλή, από διευρυμένη πλειοψηφία. Είπε επί λέξη: «Επειδή τα μέτρα αφορούν το έτος 2019 και μετά, υπάρχει η ανάγκη να ψηφιστούν από μια ευρύτατη πλειοψηφία εντός Βουλής. Τα μέτρα αφορούν την επόμενη κυβέρνηση που δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι».
Σε αυτήν την τοποθέτηση του Π. Σκουρλέτη τίθενται τα εξής ερωτήματα: «γιατί δεν κάνετε εκλογές ώστε η νέα κυβέρνηση, με φρέσκια λαϊκή εντολή, να διαπραγματευτεί όλο το πακέτο; Για ποιο λόγο τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να ψηφίσουν επώδυνα μέτρα για τα οποία ουδεμία ευθύνη φέρουν; Αν έχετε τέτοιες δημοκρατικές ευαισθησίες την λύση πάντα την δίνει ο κυρίαρχος λαός».
Είναι ολοφάνερο, πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βλέποντας την δημοσκοπική της κατάρρευση, προσπαθεί να μοιράσει τις ευθύνες για τα δικά της πεπραγμένα. Συγχρόνως, προσπαθεί να καλύψει τα νώτα της για την περίπτωση που κάποιοι βουλευτές της καταψηφίσουν τα μέτρα. Η βοήθεια που έδωσε στην συγκυβέρνηση η Ευρωπαϊκή αντιπολίτευση το καλοκαίρι του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χάσει την κυβερνητική πλειοψηφία, γλύκανε κάποια στελέχη του και επιδιώκουν αυτό να επαναληφθεί και το 2017.
Μέχρι στιγμής η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι έχουν μια θολή γραμμή, που επιδέχεται παρεξηγήσεις. Η θέση τους «όχι εκλογές τώρα» αφήνει αναπάντητο το ερώτημα «και τι θα γίνει με τα μέτρα»; Γιατί αν πιστεύουν πως οι εκλογές θα βλάψουν τον τόπο, τότε η υπερψήφιση τους είναι μονόδρομος για τα δύο αυτά κόμματα. Και αν το πράξουν, τότε αναλαμβάνουν ευθύνες που δεν έχουν.
Συγχρόνως, αυτή η πολιτική γραμμή σημαίνει πως όσοι την ακολουθούν δεν είναι δυσαρεστημένοι από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πως δεν ιεραρχούν ως πρώτιστο στόχο τους την απομάκρυνση της από την εξουσία, γιατί δεν θεωρούν την ακολουθούμενη πολιτική της καταστροφική για την χώρα.
Συνεπώς, το Ποτάμι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με αυτήν τους την τοποθέτηση, δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ την ασφάλεια πως διαθέτει εν αναμονή συνεταίρους. Πως αυτός ουσιαστικά έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς διαθέτει εναλλακτικές στήριξης.
Με δεδομένη την κατηγορηματική άρνηση της Νέας Δημοκρατίας για ψήφιση και από την πλευρά της των νέων μέτρων, τίθεται το ερώτημα τι θα πράξουν Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, αν κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δηλώσουν πως δεν θα τα ψηφίσουν. Θα αναθεωρήσουν την πολιτική γραμμή πως η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές; ή πιστοί σε αυτήν την άποψη θα στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ;
Στην πολιτική όποιος έχει καθαρή και αταλάντευτη γραμμή, χωρίς αστερίσκους και «εάν», κερδίζει. Αν κάτι χαρακτηρίζει θετικά την νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι η επιμονή της στο αίτημα για εκλογές.
Γιατί ή πιστεύουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα τοξικό κι επικίνδυνο κόμμα και επιδιώκουμε την εκδίωξη του από την εξουσία ή κάνουμε την εκτίμηση πως η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση μπορεί να τον μεταμορφώσει. Δηλαδή το συγκεκριμένο κόμμα, με τα συγκεκριμένα στελέχη, επιδέχεται βελτιώσεων.
Σε αυτήν την περίπτωση, σαν πρώτο βήμα, είναι η θετική ανταπόκριση στην πρόταση του Π. Σκουρλέτη.