Στην κατάρτιση και συντονισμό ενός σχεδίου 128 δράσεων έχει προχωρήσει το ΥΠΕΞ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια ζητήματα ανακύψουν για πολίτες και επιχειρήσεις λόγω του Brexit, επισημαίνει στο Liberal ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Σε ό, τι αφορά το προσφυγικό, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημειώνει ότι σύντομα οι δομές φιλοξενίας στα νησιά θα αποσυμφορηθούν και τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται την υποστήριξη της Ευρώπης.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης προσθέτει ότι το ΥΠΕΞ κινείται γρήγορα, ώστε το κόστος να είναι το λιγότερο δυνατόν για τις ελληνικές, αλλά και για τις ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις στη Βρετανία. «Εργαζόμαστε για να ρυθμίσουμε όλα τα θέματα που αφορούν τόσο τους Έλληνες πολίτες που μένουν ή επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και τους Βρετανούς στην Ελλάδα», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Διαμάντη
- Οι εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία είναι ραγδαίες. Η χώρα μας είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός brexit χωρίς συμφωνία;
Όσο περνούν οι ημέρες και ερχόμαστε πιο κοντά στην ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου, οι συζητήσεις στη Μεγάλη Βρετανία συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας. Το μέγεθος της οικονομίας της Βρετανίας -είναι η 7η παγκοσμίως και η 2η στην ΕΕ- θέτει ως μονόδρομο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ένωση μια καλή προετοιμασία, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που θα ανακύψουν και θα επηρεάσουν πολίτες και επιχειρήσεις.
Ήδη, στο υπουργείο Εξωτερικών εργαζόμαστε, ώστε να ρυθμίσουμε όλα τα θέματα που αφορούν τόσο τους Έλληνες πολίτες που μένουν ή επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και τους Βρετανούς στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, κινούμαστε γρήγορα, ώστε το κόστος να είναι το λιγότερο δυνατόν για τις ελληνικές, αλλά και για τις ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις στη Βρετανία. Στο επίπεδο που δύναται, η Ελλάδα θα φροντίσει, ώστε οι διμερείς μας σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνουν στο εξαιρετικό επίπεδο, το οποίο βρίσκονται διαχρονικά.
- Ποια είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί και πως σκοπεύει το υπουργείο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν;
Το ΥΠΕΞ έχει το συντονισμό για την κατάρτιση ενός επιχειρησιακού σχεδίου 128 δράσεων, που διέπουν τη δημόσια διοίκηση και μπορούν να αντιμετωπίσουν τα θέματα που θα ανακύψουν. Η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη να εφαρμόσει ένα μίνι-μνημόνιο με ενέργειες και δράσεις στο θέμα του Brexit και ο κατάλογος συνεχώς ανανεώνεται από τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες. Έχουν πραγματοποιηθεί στους δυο μήνες που είμαστε Κυβέρνηση, ήδη, υπό τη συντονιστική ομπρέλα του ΥΠΕΞ, συσκέψεις με υπηρεσιακούς φορείς από όλη τη δημόσια διοίκηση καθώς και με κοινωνικούς, επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς εταίρους. Στο διάστημα που θα ακολουθήσει θα ολοκληρωθεί και η ενημερωτική καμπάνια του ΥΠΕΞ με νέες συναντήσεις των φορέων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
- Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν απειλεί ανοιχτά με τις μεταναστευτικές ροές. Ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας; Υπάρχουν σκέψεις για τρόπους μείωσης των ροών;
Η Τουρκία βρίσκεται σε διπλωματικό αδιέξοδο και γι' αυτό τη βλέπουμε να καταφεύγει όλο και συχνότερα σε απειλές, που δε συνάδουν με τους όρους καλής γειτονίας. Σε αυτές τις απειλές, η ελληνική κυβέρνηση απαντά με νηφαλιότητα και με ένα συντεταγμένο, πολυδιάστατο σχέδιο αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών που πράγματι, έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, σε καμία περίπτωση, η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το βάρος διαχείρισης ενός προβλήματος που είναι πριν απ' όλα πρόβλημα της Ευρώπης. Θα χρειαστούμε οπωσδήποτε την υποστήριξη της Ευρώπης και, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, θα επιμείνουμε για την καλή εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρώπης-Τουρκίας από την πλευρά της τελευταίας, ενώ από την πλευρά μας θα φροντίσουμε, ώστε οι δομές που πνίγουν τα νησιά μας να αποσυμφορηθούν άμεσα, ώστε να τελειώσει επιτέλους, η αδιανόητη επιβάρυνση που έχουν υποστεί οι κάτοικοι της ακριτικής Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.
Ταυτόχρονα, θα εκσυγχρονίσουμε τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας και, επιτέλους, θα απλοποιήσουμε και θα επιταχύνουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε οι αιτούντες άσυλο να μην εξαναγκάζονται σε πολυετή παραμονή στη χώρα μας, η οποία κατά τα έργα και ημέρες της προηγούμενης Κυβέρνησης κατέλυε κάθε έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Η ενδεχόμενη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ακολουθεί χρονικά μια πολυετή περίοδο που συζητείτο έντονα το Grexit, μέσα από τους χειρισμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης. Πιστεύετε πως δικαιωθήκατε από το εκλογικό αποτέλεσμα;
Η οικονομική κρίση, η οποία έπληξε την Ελλάδα και κατέληξε σε μια δεκαετία ύφεσης, έφερε στο προσκήνιο αντιδημοκρατικά μορφώματα και λαϊκίστικα ακραία στοιχεία στην Βουλή. Στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση ο λαός δικαίωσε την πολιτική μας στάση. Αυτή της σοβαρής, μετριοπαθούς έκφρασης που μέσα από ρεαλιστικές προτάσεις, σύγχρονες πολιτικές και υιοθέτηση καλών πρακτικών από το διεθνές περιβάλλον, μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους πολίτες.
Οι δύο μήνες διακυβέρνησής μας και η ετοιμότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση και το κράτος υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού, σε όλα τα επίπεδα, δικαιώνουν την επιλογή των πολιτών να μας εμπιστευτούν στην κρίσιμη φάση στην οποία βρισκόμαστε. Η Ελλάδα με τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, η οποία θα είναι κοινωνικά δίκαιη και προς όλους.
Μόνο μέσα από ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας η χώρα μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια και να δημιουργήσει προοπτικές για τη νέα γενιά. Μας ενδιαφέρει το μέλλον της νέας γενιάς, των παιδιών μας, να μείνουν στη χώρα και να δημιουργήσουν. Αυτό για την κυβέρνησή μας αποτελεί ένα Εθνικό Στοίχημα που θέλουμε να κερδίσουμε.