Του Μιχάλη Κυριακίδη
«Δεν έχουμε γίνει ακόμα Εσθονία. Η Εσθονία είναι πολύ πίσω από εμάς», είχε δηλώσει κάποιος Έλληνας πολιτικός σε τηλεοπτική εκπομπή, το 2012. Και είχε δίκιο, μόνο που τα είπε ανάποδα.
Όπως μας πληροφορεί ο γκουρού της ελληνικής πληροφορικής, Ανδρέας Δρυμιώτης, στη συνέντευξή του στη «Μεταρρύθμιση», αλλά και σε σχετική αρθρογραφία του στην «Καθημερινή», η αλήθεια είναι πως «Δεν έχουμε γίνει, ακόμα, Εσθονία. Η Εσθονία είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς».
Διότι στη χώρα αυτή, που έζησε επί δεκαετίες υπό τον ζυγό του σοβιετικού καθεστώτος, υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι που δεν ασχολούνται με μεγάλα λόγια και μεγάλα ψέματα, αλλά με έργα. Αμέσως μετά την ανεξαρτησία τους, σχεδίασαν ένα πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο εφάρμοσαν και σήμερα εξασφάλισαν τη δυνατότητα να εξάγουν τεχνογνωσία σε 123 χώρες, ενώ η Πληροφορική καλύπτει το 14% του ΑΕΠ της χώρας. Πέτυχαν τεράστια εξοικονόμηση πόρων και απόλυτα φιλικές στον πολίτη υπηρεσίες.
Σε αντίθεση με τις δικές μας μεγαλοστομίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής και το «κυνήγι μαγισσών» της διαφθοράς, με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση πέτυχαν απόλυτη διαφάνεια σε όλες τις συναλλαγές, όχι μόνο μεταξύ του κράτους και των πολιτών, αλλά και μεταξύ των ιδιωτών. Ένα σύστημα που δίνει τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στις κοινωνικές υπηρεσίες και ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Αρκεί να σημειώσουμε πως οποιοσδήποτε πολίτης στην Εσθονία, μπορεί να ανοίξει μία επιχείρηση σε δεκαοκτώ λεπτά (18')!
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο metarithmisi.gr