Απολύτως δικαιωμένα πρέπει να αισθάνονται τόσο τα νέα ηγετικά στελέχη του Σύριζα, όσο και τα πρώην ηγετικά στελέχη που αποκαθηλώθηκαν μετά το συνέδριο, όσον αφορά την ανάλυση και την κριτική τους για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και την ομιλία του στο Κογκρέσο. Δικαιωμένα αισθάνονται και για τη στάση τους, στο θέμα των αμυντικών συμφωνιών.
Αποδεικνύεται ότι είχαν σε όλα, απόλυτο δίκιο. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που μετά από την αναβάθμισή του στο πρόσφατο συνέδριο, αποτελεί μαζί με τον Παύλο Πολάκη το alter ego του Αλέξη Τσίπρα, είχε δηλώσει με περισσή πολιτική αυταρέσκεια ότι το ήξερε ότι «η συνάντηση αυτή είχε αποτύχει πριν καν ξεκινήσει, διότι ο Μητσοτάκης τα είχε δώσει όλα πριν από το ταξίδι και δεν είχε στόχο να ζητήσει τίποτα». Αντιλαμβανόμενος δε τη διπλωματία σαν ανατολίτικο παζάρι, τόνισε ότι «δεν ζητήσαμε τίποτα και δεν πήραμε τίποτα».
Υπογράμμισε, ότι δεν φάνηκε να ιδρώνει το αυτί των Αμερικανών, παρά την υπερψήφιση από τη Βουλή της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών (Mutual Defense Cooperation Agreement / MDCA), η οποία εμπεδώνει «το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής του, δεδομένου του προβλέψιμου συμμάχου, που στο τέλος δεν παίρνει τίποτα».
Παράλληλα ο Πάνος Σκουρλέτης, που μετά το συνέδριο υποβαθμίστηκε στην τρίτη κατηγορία στελεχών του Σύριζα, εκδήλωσε τη θλίψη, την απογοήτευση και την αγωνία του, για όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στις ΗΠΑ. Και κατήγγειλε, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, δεν είχε το σθένος να κατονομάσει την Τουρκία με το όνομα της.
Επιπλέον, χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «διασκεδαστικό» και επομένως τα μέλη του ισχυρότερου νομοθετικού σώματος στον κόσμο, σαν απλούς παλαμακιστές που δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τα έστω και ασθενή μηνύματα του πρωθυπουργού.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, θα ζητήσω και εγώ από τον Θανάση Μαυρίδη να διαγράψει το άρθρο «Όταν είσαι στη Ρώμη, συμπεριφέρσου σαν Ρωμαίος», στο οποίο είχα αναλύσει τα της επισκέψεως του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, καθώς και της ομιλίας του στο Κογκρέσο.
Είχε διαφύγει της προσοχής μας, ότι η ομιλία του πρωθυπουργού δεν περιείχε τη λέξη «Τουρκία», τουλάχιστον 666 φορές για να την εξορκίσει. Δεν είχαμε σημειώσει, ότι στην ομιλία δεν υπήρχε αναφορά στο ράλι των εξοπλισμών, στο ακριβό LNG και στην προφανώς λανθασμένη απόφαση απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ακόμα δεν είχαμε αναπτύξει το θέμα που έθεσε ο σύντροφος Πάνος Σκουρλέτης, «για την πλήρη απουσία κατάθεσης ενός προβληματισμού για την πορεία του κόσμου, ή έστω ενός υπαινιγμού για την ανάγκη της αποκλιμάκωσης και της ειρήνης».
Επίσης, δεν είχαμε φιλοξενήσει στο άρθρο απόψεις σαν και αυτές που εξέφρασε ο σύντροφος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχετικά με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τα F-35 και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα παραγωγής και την απόκτηση μιας μοίρας πριν από το τέλος της δεκαετίας, με πιθανή παράλληλη επένδυση της Lockheed Martin στην ΕΑΒ. Και δεν είχαμε αγκαλιάσει την απαξιωτική αποστροφή του για τα εξοπλιστικά, «τα οποία δεν αποτελούν λύση, ούτε δόγμα εξωτερικής πολιτικής».
Εκ του αποτελέσματος, αποδείχθηκε ότι οι σύντροφοι είχαν δίκιο. Ουδείς αντελήφθη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόταν στην Τουρκία. Ούτε η ίδια η Τουρκία. Και γι’ αυτό δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση, τόσο από την πλευρά του Τούρκου Πρόεδρου και της κυβέρνησης του. Ούτε τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αντιλήφθηκαν κάτι.
Γι’ αυτό και δεν είχαν προβεί στην παραμικρή αναφορά στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στην ομιλία του στο Κογκρέσο και στο θέμα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αλλά ούτε και στο ΝΑΤΟ, το κατάλαβαν. Και φυσικά δεν το κατάλαβε ούτε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν μίλησε για την Τουρκία, αλλά για τα προβλήματα των εξωτικών πτηνών του Αμαζονίου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από αντιπροσωπείες στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, κάποιος φύλαρχος και έπαρχος της Μποτσουάνα, προέβη σε διάβημα προς την ελληνική κυβέρνηση, διότι θεώρησε ότι «φωτογραφήθηκε» αυτός και η επαρχία του, από τον Έλληνα πρωθυπουργό στην ομιλία του στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο φύλαρχος ανεφώνησε με οργή: «benim için Miçotakis yok».
ΥΓ. Όσον αφορά μια εκκρεμότητα σχετικά με τη δικαίωση των στελεχών του Σύριζα, δεν είναι φανερό ποιος δικαιώνεται για τα F-35. O πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας που όπως δήλωσε, τα είχε ζητήσει με επιστολή της από το 2017, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου ή η Έφη Αχτσιόγλου, το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, που λέει: «Όχι νέο ράλι εξοπλισμών με αγορά F35 ύψους 4 δισ. Δεν τα χρειάζεται η χώρα».