Κάντε μου μια χάρη. Μην κάνετε πολιτική με τον κορονοϊό. Ούτε οι κυβερνητικοί, ούτε οι αντιπολιτευόμενοι. Σε κεντρικό επίπεδο δεν υπάρχει επίσημη αντιπαράθεση, ήδη έκλεισε συνάντηση Μητσοτάκη-Τσίπρα για το θέμα. Όμως διάφορα άτομα εδώ και κει, υπουργοί, βουλευτές, πολιτευτές αλλά και δημοσιογράφοι όλων των αποχρώσεων, συχνά-πυκνά πετάνε την κουβέντα τους και δηλητηριάζουν αχρείαστα το κλίμα.
Θέλω να είμαι σαφής: Το κυβερνητικό επιτελείο έχει αντιδράσει πολύ σωστά στην κρίση. Πάντα βεβαίως θα υπάρχει το καλύτερο από το καλό, όμως σε γενικές γραμμές η κυβέρνηση έδειξε τα αντανακλαστικά που έπρεπε, σε αντίθεση με κυβερνήσεις άλλων χωρών που τώρα τρέχουν και δεν φθάνουν. Ο Κικίλιας, ο Κοντοζαμάνης, ο Χαρδαλιάς ως πολιτική προστασία, οι γενικοί γραμματείς και όλοι οι υπεύθυνοι του μηχανισμού ως τώρα δεν έχουν κάνει κάποιο λάθος. Παλεύουν σαν τα σκυλιά να προλάβουν, έχω ιδία γνώση επ’ αυτού.
Μου αρέσει επίσης που ο ίδιος ο πρωθυπουργός λειτουργεί με την απαραίτητη πειθώ και πυγμή μαζί. Που μόλις βλέπει ότι το πράγμα ξεφεύγει (σαν τις παραλίες ή τα σούπερ μάρκετς) παίρνει ο ίδιος την ευθύνη καίριων και άμεσων αποφάσεων. Το δε διάγγελμα του ήταν ακριβώς αυτό που έπρεπε (το αναγνώρισε και η ανακοίνωση του Σύριζα), ενώ με το πολύπλοκο και ευαίσθητο θέμα της εκκλησίας λειτούργησε αριστοτεχνικά.
Καλό όμως είναι να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν είναι προς πολιτική εξαργύρωση. Τουλάχιστον όχι τώρα, την ώρα της μάχης. Όποιος κάνει μικροπολιτική τέτοιες στιγμές είναι ανόητος και απαράδεκτος. Αφήστε που είναι και λίγο βλάκας, διότι η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα και όποιος θριαμβολογεί πριν το σφύριγμα της λήξης κινδυνεύει με πανωλεθρία. Οπότε ας το κόψουν μερικοί, δεν είναι ο κορονοϊός προνομιακό πεδίο πολιτικής επίθεσης, ψηφοθηρίας ή έξωτερίκευσης των απωθημένων μας.
Θα μου πείτε, αν ήταν δηλαδή ο Σύριζα κυβέρνηση, θα υπήρχε η ίδια επιτυχημένη αντιμετώπιση με την σημερινή; Θα είμαι κι εδώ ειλικρινής: Αν μιλούσαμε για τον Έβρο, θα σας έλεγα ότι ευτυχώς που ο Τσίπρας δεν είναι πρωθυπουργός. Αλλά στο θέμα του κορονοϊού, λίγο ως πολύ τα ίδια θα έκαναν. Κάποιος Τσιόδρας θα τους καθοδηγούσε κι αυτούς, την διεθνή εμπειρία θα αξιοποιούσαν, μέσες άκρες ό,τι κάνουν όλοι θα έπραττε και η Ελλάδα ανεξαρτήτως ηγεσίας.
Μην εκνευρίζεστε αναγνώστες μου, ξέρετε δα ότι δεν είμαι οπαδός ούτε του Τσίπρα, ούτε του Παύλου. Όμως και ο Πολάκης και ο Ξανθός είναι γιατροί κι έχουν ασκήσει διοίκηση, ίσως όχι την πιο επιτυχημένη αλλά πάντως κάτι έμαθαν, κάτι ξέρουν. Τυχαίο είναι που και ο Κικίλιας όντας γιατρός, βρίσκει πεδίο συνεννόησης μαζί τους για τον κορονοϊό; Και υιοθετεί κάποιες προτάσεις τους; Πολιτικά τους χωρίζει χάος, αλλά μιλούν την ίδια επιστημονική γλώσσα. Κι αυτό είναι καλό. Κανένας δεν περισσεύει σ’ αυτή την μάχη. Διότι αυτή η μάχη θα κρίνει πόσους θα θρηνήσουμε, όχι ποιος θα πάρει τις εκλογές.