Του Τάκη Θεοδωρικάκου*
Στις 110 ημέρες που μεσολάβησαν από τις βουλευτικές εκλογές έως την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Nέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε μια πολύ σημαντική δυναμική με την οποία ξεπέρασε το αρχικά σημαντικό προβάδισμα του κ. Μεϊμαράκη δημιουργώντας ένα πολύ σοβαρό πολιτικό κεφάλαιο. Αυτό οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες:
1) Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε σημαντικά πολιτικά προσόντα πείθοντας σταδιακά ότι μπορεί να ηγηθεί της Νέας Δημοκρατίας. Μίλησε απ'' την αρχή πολιτικά, αποφεύγοντας τις προσωπικές αντιπαραθέσεις, διατύπωσε ιδέες προτείνοντας μια σύγχρονη κεντροδεξιά ταυτότητα για την παράταξή του, συμπεριφέρθηκε με υπευθυνότητα μετά το φιάσκο της πρώτης απόπειρας εκλογής και έδειξε ως το τέλος μεθοδικότητα και μαχητικότητα, αποκτώντας απευθείας επικοινωνία με τους πολίτες και φυσικά τους νεοδημοκράτες
2) Διαμόρφωσε μία πολύ σωστή στρατηγική την οποία υπηρέτησε με συνέπεια, κάνοντας μία πάρα πολύ καλή επικοινωνιακή καμπάνια με κεντρικά του μηνύματα την δημιουργική ανανέωση, την διεύρυνση της παράταξης και τον στόχο για ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας σε αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στο Σύριζα. Με αυτές τις προτεραιότητες άγγιξε την συντριπτική πλειοψηφία και των μελών της Νέας Δημοκρατίας αλλά και ενός ευρύτερου ακροατηρίου. Το αίτημα της δημιουργικής ανανέωσης του έδωσε την ισχυρή βάση να τον προτιμήσουν στο δεύτερο γύρο πάρα πολύ ψηφοφόροι των άλλων τριών υποψηφίων.
3) Το γεγονός ότι αυτή η εκλογική κούρσα κράτησε 110 ημέρες τον βοήθησε, καθώς σε αυτό το διάστημα η εικόνα της κυβέρνησης αντικειμενικά επιδεινώθηκε, από τις πολιτικές που τη φέρνουν σε αντίθεση με σημαντικά τμήματα της κοινωνίας. Αυτό έχει δημιουργήσει την ανάγκη για εναλλακτική λύση και άρα η καμπάνια του Κυριάκου Μητσοτάκη ως δυνητικού πρωθυπουργού έβρισκε εύφορο έδαφος ανάμεσα στους Νεοδημοκράτες. Η εκστρατεία του ήταν προσανατολισμένη σε αυτό το χαρακτηριστικό την κατάλληλη στιγμή και είχε βάθος, συνέχεια, αποτελεσματικότητα.
Τώρα ο νέος πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση να αποδείξει από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι μπορεί να επιστρέψει η αξιοπιστία στην πολιτική, ότι μπορεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις βασισμένες στην αλήθεια μακριά από τον λαϊκισμό αλλά οπωσδήποτε με κοινωνική συμφωνία. Ζητούμενα, η ενότητα, η ανανέωση, η διεύρυνση προς το κέντρο για την παράταξη του και το μεγάλο στοίχημα να πείσει τους πολίτες να αποσύρουν την εμπιστοσύνη και την ανοχή τους από τον ισχυρό Αλέξη Τσίπρα και να δώσουν σε εκείνον την ευκαιρία να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Το βέβαιο είναι ότι θα έχουμε μεταβολές στους πολιτικούς συσχετισμούς, με ισχυρό ενδεχόμενο την αναβίωση του δικομματισμού και την πίεση των κομμάτων του κέντρου.
* Ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος είναι πρόεδρος της GPO, πολιτικός αναλυτής, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.