Η Folli Follie είναι μία από τις πλέον αξιοθαύμαστες περιπτώσεις στο πάνθεο της δημιουργικής λογιστικής. Τα καλά νέα είναι ότι η νέα διοίκηση της Επιτροπής έκανε το αυτονόητο, ξηλώνοντας την διοίκηση της εταιρείας! Ίσως, όμως, δεν μάθουμε τι συνέβη εκείνη την μοιραία βραδιά, όταν έγινε γνωστό το σκάνδαλο. Όταν ο πρόεδρος της ΕΚ επέλεξε να μην πατήσει το κουμπί της αναστολής!
Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στον πλανήτη. Αν η κρίση αυτή είχε ξεσπάσει σε μία αμερικάνικη εταιρεία, το FBI θα είχε αναλάβει άμεσα δράση. Τα τηλεοπτικά δίκτυα θα είχαν αφιερώσει χρόνο για να δώσουν την είδηση και οι χρηματιστηριακές αρχές θα είχαν ήδη ενεργήσει. Με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Συμβαίνει αυτό το σκάνδαλο και συνέβη με μια ελληνική εταιρεία. Για άλλη μία φορά, δηλαδή, τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στην χώρα μας για τον λάθος – και πάλι- λόγο. Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι το σκάνδαλο ξέσπασε όταν ένα ξένο fund που εξειδικεύεται στο ξεσκέπασμα απατεώνων, έκανε δημόσιες ανακοινώσεις για την ελληνική εταιρεία. Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι η τότε διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα ενεργούσε άμεσα, συνέβη το «απρόοπτο». Ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν ασχολήθηκε περισσότερο και προτίμησε να μην αναβάλλει το προγραμματισμένο του ταξίδι για το εξωτερικό. Τις επόμενες ημέρες οι συναλλαγές επί της μετοχής συνεχίστηκαν κανονικά, επιτρέποντας στους … προνοητικούς να ξεφορτωθούν μερικές νταλίκες με μετοχές.
Χρειάστηκαν αρκετά πρωτοσέλιδα για να υποχρεωθούν οι αρχές να λάβουν μέτρα! Αλλά η διοίκηση της εταιρείας παρέμεινε! Σαν να μην συνέβη το παραμικρό. Οι κακές γλώσσες λένε ότι την επομένη του ξεσπάσματος του σκανδάλου, μέλη της διοίκησης πήραν το προσωπικό τους ελικόπτερο και πετάχτηκαν μέχρι τον Βόλο για να ξεσκάσουν σε κάποιο ουζερί! Αδιανόητα πράγματα. Κάτι μας θυμίζουν, αλλά να μην παρεκκλίνουμε του θέματος…
Ωστόσο, δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε τι θα γινότανε αν ένα τέτοιο σκάνδαλο γινότανε επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά. Πόσες χιλιάδες σχόλια θα γινόντουσαν για τα εγκλήματα του καπιταλισμού. Το θέμα είναι ότι αυτό ειδικά το έγκλημα έγινε επί των ημερών του σοσιαλισμού.
Βλακεία; Ανικανότητα; Ή κάτι άλλο; Σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσει η νέα διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Γιατί, δηλαδή, οι αρχές δεν κινήθηκαν πιο γρήγορα. Και φυσικά να μάθουμε ποιοι επωφελήθηκαν απ' αυτή την ολιγωρία. Αν ανακατεύτηκαν σημαίνοντες παράγοντες του πολιτικού κόσμου και ποιους προστάτευαν.
Μία εταιρεία, η Folli Follie εμφάνιζε πωλήσεις εκατομμυρίων, οι οποίες αποδείχτηκαν μια καλοστημένη απάτη με σκοπό τις πωλήσεις μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές. Είναι η μοναδική υπόθεση που θα πρέπει να μας απασχολεί; Να γιατί ήταν απαραίτητη η αναβάθμιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με ένα πρόσωπο σαν την Βασιλική Λαζαράκου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει καθήκοντα εισαγγελέα. Και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά χρειαζότανε επειγόντως έναν εισαγγελέα να αναλάβει δράση. Οι Αμερικανοί προστατεύουν το χρηματιστηριακό τους προϊόν, όντας αμείλικτοι απέναντι σε όσους το κακοποιούν. Αυτός είναι ο δρόμος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και για την ελληνική αγορά! Είναι δοκιμασμένος και με σίγουρα αποτελέσματα.
Θανάσης Μαυρίδης
Υ.Γ.: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να βρει τρόπο να χρηματοδοτήσει ομάδες νέων επιστημόνων, οι οποίοι θα κληθούν να καταγράψουν το χρονικό και να δημοσιεύσουν στην συνέχεια τα δρώμενα.