Του Αντώνη Πανούτσου
Στην Αμερική ακόμα και αν χρειαστεί να αφαιρέσει μία ελιά, το γραφείο του Λευκού Οίκου θα ενημερώσει για την εγχείρηση του προέδρου. Στην Γερμανία ή την Αγγλία, η Μέρκελ ή η Μέι δεν θα διανοούντο να ταξιδέψουν στο εσωτερικό ή το εξωτερικό χωρίς πρώτα να εξηγήσουν τον τόπο και τον σκοπό του ταξιδιού τους. Στην Ελλάδα όμως το βλέπουμε αλλιώς.
Πριν ένα χρόνο χρειάστηκε να κυκλοφορήσουν πρώτα διάφορες φήμες πριν ο καθηγητής που είχε κάνει την εγχείρηση στο Ευγενίδιο, ενημερώσει τα Μέσα ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποβληθεί σε προγραμματισμένη επέμβαση αφαίρεσης κήλης. Με το «προγραμματισμένη» να πρέπει να υπογραμμιστεί αφού μέχρι να μιλήσει ο καθηγητής οι καθ' ύλην αρμόδιοι, το υπουργείο Υγείας ή το Μαξίμου, δήλωναν άγνοια.
Τον Φεβρουάριο του 2017, μετά την σύσκεψη των ευρωπαίων σοσιαλιστών στην Λισαβόνα, ο Αλέξης Τσίπρας πριν επιστρέψει στην Αθήνα είχε σταματήσει στο Παρίσι. Μετά από φήμες ότι ο Τσίπρας είχε σταματήσει στο Παρίσι για να πάει στην Ντίσνεϊ Λαντ με την οικογένεια του το Μαξίμου ανέφερε ότι είχε πάει για να για να συναντήσει στελέχη των Ρότσιλντ, που είναι σύμβουλοι της Ελλάδας σε θέματα χρέους, και την ιδιοκτησία της L'Oreal «για μία μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα». Τώρα που έχει ακουστεί πρωθυπουργός να επισκέπτεται έμμισθους συμβούλους στην χώρα τους και στελέχη εταιρίας για μια άγνωστη επένδυση που αργότερα ξεχάστηκε.
Η απάντηση φυσικά είναι στην Ελλάδα. Στην οποία κατάλαβε ότι δεν υπάρχει τίποτα από το να την σταματήσει να κάνει το πρωθυπουργικό αεροπλάνο μέσο οικογενειακής μεταφοράς, την Ηρώδου Αττικού private road που αντί για μπάρες έχει δύο παρκαρισμένα λεωφορεία της αστυνομίας και τον ελληνικό στρατό, στρατό κομπάρσων για να ανεβάζει τις παραστάσεις του με τον εαυτό του πρωταγωνιστή ο Πάνος Καμμένος. Οι λόγοι απλοί. Πρώτον ο φορολογούμενος πολίτης δεν έχει μάθει να ζητάει λογαριασμό για το πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα του. Παράδειγμα. Και η Downing street, κατοικία του άγγλου πρωθυπουργού κλείνει. Κλείνει όμως με μεταλλικά κάγκελα ύψους ενός μέτρου. Οι άγγλοι δεν θα διανοούντο να αχρηστεύουν μόνιμα λεωφορεία της αστυνομίας που αγοράστηκαν ακριβά για κάγκελα. Δεύτερον οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να δίνουν ανάλογη εικόνα και όχι να μοιάζουν σαν το Σαντιάγκο της Χιλής στο πραξικόπημα του Πινοσέτ. Ψιλά γράμματα θα πει κανείς. Αλλά τα ψηλά γράμματα φτιάχνουν την μεγάλη εικόνα. Αν η ΝΔ και ο Μητσοτάκης αναλάβουν την κυβέρνηση τα ψιλά γράμματα θα στείλουν το μήνυμα ότι κάτι άλλαξε.
Το δεύτερο θέμα είναι η προσωπική ζωή των πολιτικών. Όλοι θα παρατήρησαν ότι στην φωτογραφία της οικογένειας Τσίπρα στο Λονδίνο, τα πρόσωπα των δύο παιδιών έχουν σβηστεί. Σε καμία, μα σε καμία χώρα στον κόσμο τα πρόσωπα των παιδιών του πρωθυπουργού θα είχαν σβηστεί. Βάλτε το όνομα ενός πολιτικού, κάντε ένα search στο διαδίκτυο και προσπαθήστε να βρείτε μία φωτογραφία του με τα παιδιά του ή με ξένα παιδιά που τα πρόσωπα των παιδιών έχουν σβηστεί. Δεν βρήκα ούτε μία. Στην Ελλάδα η σχολή Χιλ απείλησε με εξώδικο να κινηθεί κατά του άνθρωπου που έβγαλε φωτογραφία την Μπέτυ Μπαζιάνα στον αγιασμό. Προσθέτοντας ότι η πράξη σε ιδιωτικό χώρο είναι παράνομη - που δεν είμαι δικηγόρος για να το απαντήσω – και ηθικά αδικαιολόγητη και απαράδεκτη, που δημοσιογραφικά διαβεβαιώνω πως δεν είναι.
Οι εγχειρήσεις του πρωθυπουργού χωρίς πρότερη ενημέρωση, το κλείσιμο των δρόμων μπροστά στο σπίτι του, το σβήσιμο προσώπων μελών της οικογενείας του σε ταξίδι που χρησιμοποίησε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος είναι φαινόμενα εποχής του Τσίπρα. Θα πρέπει να τελειώσουν μαζί με την εποχή του.