Τη διερεύνηση του «σκανδάλου Novartis» από την επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία προαναγγέλλει ο Αδωνις Γεωργιάδης καθώς, όπως υπογραμμίζει, η κυβερνητική σκευωρία για την εξόντωση των βασικών πολιτικών της αντιπάλων, απ' ό,τι φαίνεται, έγινε με τη συνεργασία ορισμένων επίορκων εισαγγελικών λειτουργών.
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», υπογραμμίζει την ανάγκη της ενότητας όλων των Ελλήνων που θα εξασφαλίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός. Και τονίζει πως αν η Ελλάδα δεν αλλάξει υπό την ηγεσία του, δεν θα αλλάξει ποτέ. Δηλώνοντας, ωστόσο, ότι αυτό επ'' ουδενί σημαίνει ότι θα συγκαλυφθούν πιθανά εγκλήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Στην ίδια συνέντευξη, ο υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. στον Βόρειο Τομέα της Β'' Αθηνών χαρακτηρίζει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως τον πιο μοιραίο υπουργό του κ. Τσίπρα, χειρότερο από τον Πολάκη και τον Καμμένο, σημειώνοντας ότι οι ευρισκόμενοι κάτω από τα όρια της φτώχειας κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντί να μειωθούν, αυξήθηκαν. Ενώ, με αφορμή τις εκθέσεις των δανειστών και της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλώνει με νόημα πως «τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, αλλά δεν είναι καταστροφικά».
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. τάσσεται υπέρ της θεσμοθέτησης ενός fast track σχεδίου στο πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων, ώστε να επιταχυνθούν οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις, καθώς και υπέρ της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης στο Δημόσιο, αλλά όχι με απολύσεις.
Συνέντευξη στον Γαβριήλ Χ. Σερέτη
- Πώς διαβάζετε το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ; Και πώς σχολιάζετε το κάλεσμα του απερχόμενου πρωθυπουργού προς τους συντρόφους του και τους πολίτες «να βγάλουμε τη Δεξιά από την κρυψώνα της»;
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κυριολεκτικά για γέλια. Σημειώνω μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Την Παρασκευή, στη Βουλή, στην τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, κατήργησε τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ που είχε ήδη ψηφίσει με νόμο το 2017. Τη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μουσικής, δηλαδή 48 ώρες μετά, επανεξήγγειλε αυτά που είχε καταργήσει στη Βουλή την Παρασκευή. Δεν παίζεται ο άνθρωπος. Ως προς το να βγάλουμε τη Δεξιά από την κρυψώνα της, νομίζω ότι μετά τον Τσίπρα «ο λαός δεν ξεχνά, τι σημαίνει Αριστερά». Άρα...
- Πάντως κι ο Ευ. Τσακαλώτος τοποθετεί στον αντίποδα του «προγραμματικού» του(ς) λόγου το στοιχείο που, κατά τον υπουργό Οικονομικών, βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος της Ν.Δ.: φοροαπαλλαγές για τους λίγους, ως συνέχεια της λιτότητας για τους πολλούς. Έχετε «κρυφή ατζέντα» για την επόμενη μέρα;
Ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος πιστεύω ότι είναι ο πιο μοιραίος υπουργός του κ. Τσίπρα. Χειρότερος και από τον Παύλο Πολάκη. Ισως χειρότερος και από τον Πάνο Καμμένο. Θα σας πω αμέσως και για το γιατί.
Ο κ. Πολάκης έβλαψε πάρα πολύ τον κ. Τσίπρα σε επίπεδο ύφους. Ο κ. Καμμένος έβλαψε πάρα πολύ τον κ. Τσίπρα σε επίπεδο ήθους. Ο κύριος Τσακαλώτος όμως, με την ταξική του εμμονή κατά της μεσαίας τάξης, όχι μόνο την «έγδαρε», αλλά το έκανε με χαρά. Το διαφήμιζε. Οσοι δεν με πιστεύουν, δεν έχουν παρά να δουν τις ομιλίες του στη Βουλή, καθώς και αυτές του κ. Χουλιαράκη. Τώρα βέβαια υποκρίνονται ότι το μετάνιωσαν και θέλουν να βοηθήσουν τη μεσαία τάξη, αλλά αναρωτιέμαι αν υπάρχει έστω και ένας που θα τους πιστέψει.
Οι άνθρωποι, δυστυχώς, ονειρεύονται μία χώρα που θα είμαστε όλοι φτωχοί. Απόδειξη, ότι ενώ κάνουν όλα αυτά, οι ευρισκόμενοι κάτω από τα όρια της φτώχειας κατά την πενταετία Τσίπρα, αντί να μειωθούν, αυξήθηκαν.
- Θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί ένα fast track σχέδιο, στο πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι επενδύσεις, αλλά και ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου; Κινδυνεύει η αυριανή «επανίδρυση του κράτους» να πέσει στις παγίδες της προηγούμενης;
Ναι, θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί ένα τέτοιο fast track σχέδιο και πρέπει να θεσμοθετηθεί. Όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα, έτσι και η έξοδος από την κρίση είναι ένα άλλο μεγάλο εθνικό στοίχημα.
Πρέπει η Ελλάδα να γίνει μία επιχειρηματικά φιλική χώρα και να πατάξουμε τη γραφειοκρατία. Πρέπει να δώσουμε την εικόνα ότι όποιος θέλει να έρθει να κάνει επένδυση στην Ελλάδα δεν θα έχει προβλήματα, αλλά θα γίνουν όλα εύκολα -φυσικά με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον- και με ταχύτητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλήρη συνείδηση του ιστορικού ρόλου που αναλαμβάνει. Αν η Ελλάδα δεν αλλάξει με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν θα αλλάξει ποτέ.
- Πώς θα αντιμετωπίσετε ενδεχόμενη - πιθανή επανάληψη συνδικαλιστικών αντιδράσεων, υπό την πολιτική εποπτεία του κ. Τσίπρα, στο πρότυπο των κινητοποιήσεων των 90s και των καταλήψεων του λιμανιού του Πειραιά για «να μην πέσει στα χέρια των Κινέζων»;
Πρώτα απ' όλα δεν πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Οι συνδικαλιστές έχουν χάσει το κύρος τους πια στην ελληνική κοινωνία. Δεν βρισκόμαστε ούτε στο '80, ούτε στο '90. Αν ο κ. Τσίπρας βγει να μιλήσει κατά των Κινέζων ή κατά των ιδιωτικοποιήσεων, θα γελάει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης. Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι είναι αστείο και να το συζητάμε. Δεν νομίζω ότι μπορεί πια να κάνει τέτοια πράγματα ο κ. Τσίπρας και αν τα κάνει, θα είναι τουλάχιστον κωμικός.
- Αλήθεια, έχετε πλήρη γνώση των στοιχείων και των δεδομένων, κυρίως στην οικονομία, που αφήνει πίσω του ο κ. Τσίπρας; Υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί το «βρήκαμε καμένη γη, πάμε σε νέα, αναγκαία μέτρα»; Πώς θα καλυφθεί το διαφαινόμενο δημοσιονομικό κενό;
Τα πράγματα στην οικονομία τα παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά, όπως τα παρακολουθείτε και εσείς και τα διαβάζουμε στον «Φιλελεύθερο». Οι εκθέσεις των δανειστών είναι γνωστές. Η έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος είναι γνωστή. Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, αλλά δεν είναι καταστροφικά. Με συντονισμένες κινήσεις από τον πρωθυπουργό που θα έχει την πρόσφατη λαϊκή εντολή, πιστεύω ότι όλα θα μπουν σε μία σειρά.
- Λέγεται πως στο Μαξίμου και στα υπουργικά γραφεία, καταστρέφουν συνεχώς ευαίσθητα αρχεία για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σε κάθε περίπτωση, πού τελειώνει η ενότητα όλων και πού αρχίζει η πλήρης διαλεύκανση υποθέσεων -που εσείς, κατ\ επανάληψη, χαρακτηρίσατε ως σκάνδαλα- με στόχο την αντιστροφή της καταρράκωσης των θεσμών και την αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται να γίνει πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Ενότητα δηλαδή στον λαό, όχι ενότητα στο να συγκαλύψουμε πιθανά εγκλήματα της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Άλλο τα ένα, άλλο το άλλο. Βεβαίως, ο κόσμος δεν έχει να φοβάται κανέναν ρεβανσισμό. Αλλά, από την άλλη, δεν πιστεύω να θέλει κανείς να μας προτείνει να κάνουμε συγκάλυψη. Όλα θα διερευνηθούν. Εύχομαι να μη βρεθεί για κανέναν απολύτως τίποτα.
- Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω, αναφέροντας δύο συγκεκριμένες. Κατ'' αρχήν στη Novartis, πέρα από το σίριαλ με τις καταγγελίες Αγγελή, πως εκτιμάτε ότι πρέπει να πέσει η αυλαία του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης;
Η υπόθεση της Novartis δεν είναι αυτό που διαφήμιζε ο κ. Παπαγγελόπουλος εκείνη τη νύχτα. Είναι ακριβώς το ανάποδο. Είναι μια σκευωρία που στήθηκε από την κυβέρνηση για να εξοντώσει πολιτικά, ποινικά, ηθικά, οικονομικά τους βασικούς πολιτικούς της αντιπάλους. Απ' ό,τι φαίνεται, δυστυχώς, με τη συνεργασία ορισμένων επίορκων εισαγγελικών λειτουργών. Αυτό το σκάνδαλο ασφαλώς και θα διερευνηθεί. Θα το διερευνήσει η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Και πώς θα μπορούσε να μη διερευνηθεί, όταν έχουμε σε μία υπόθεση τόσο σοβαρή, που υποτίθεται έπρεπε η ελληνική δικαιοσύνη να λειτουργήσει στο στάδιο της προδικασίας με απόλυτη προσοχή, δύο αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου να έχουν παραιτηθεί, τον κ. Παπαγεωργίου και τον κ. Αγγελή.
Με συγχωρείτε, αυτή δεν είναι εικόνα για την ελληνική δικαιοσύνη. Απέτυχε να διαχειριστεί τη διερεύνηση αυτής της υποθέσεως και μάλιστα το έκανε με τρόπο που παραβίασε συστηματικά όλα τα συνταγματικά δικαιώματά μας. Δεν μπορεί να με έχουν περάσει ως έναν επίορκο διεφθαρμένο στην ελληνική κοινωνία και μετά να μην έχουν το κουράγιο να πουν μία συγγνώμη.
- Και στη δεύτερη, αυτή των διορισμών, συμβασιούχων και μη, στη λεγόμενη γενική κυβέρνηση. Είναι fake news, όπως λέει η κυβέρνηση ή ευκαιρία, επιτέλους, να μιλήσουμε για αποκατάσταση της αξιοκρατίας; Και πώς το δίκαιο θα γίνει πράξη χωρίς απολύσεις «ημετέρων» που επιβάρυναν περίπου όσο ένα μνημόνιο τις δημόσιες δαπάνες;
Όποιος υπόσχεται σε συμβασιούχους θέση μονίμου δημοσίου υπαλλήλου τους κοροϊδεύει. Το απαγορεύει ρητά το Σύνταγμα της Ελλάδας. Εκατό νόμοι να ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο, στην πρώτη προσφυγή ενός ενδιαφερομένου ο νόμος θα πέφτει ως αντισυνταγματικός.
Εμείς δεν πρόκειται να κοροϊδέψουμε κανέναν συμβασιούχο. Αν κάποιος συμβασιούχος θέλει να γίνει μόνιμος δημόσιος υπάλληλος θα κάνει την αίτησή του στον ΑΣΕΠ όταν προκηρυχθεί μία σχετική θέση και αν έχει τα μόρια θα προσληφθεί. Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τα πράγματα, επιτέλους, στην Ελλάδα.
Τώρα, όσον αφορά τις απολύσεις, σας λέω κατηγορηματικά: Όχι, δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Πρώτον, γιατί δεν χρειάζονται απολύσεις. Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι πια το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η κατανομή τους, η αποδοτικότητά τους και ο τρόπος που εργάζονται. Αυτά όλα θα φτιάξουν με αξιοκρατία και με αξιολόγηση, όχι με απολύσεις.
Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευής 14 Ιουνίου