Στο χθεσινό άρθρο, στο οποίο είχαμε κάνει αναφορά στην καθοδική διάσπαση του επιπέδου των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είχαμε σημειώσει ότι κάτω από αυτό το σημαντικό επίπεδο«υπάρχει μια αντίσταση στις 880-873 μονάδες, υπάρχει το επίπεδο των 860 μονάδων και μετά οι 820 μονάδες.»
Και συνεχίσαμε αναλύοντας ότι«η καθοδική διάσπαση των 820 μονάδων σύμφωνα με τους διαγραμματικούς αναλυτές θα μπορούσε να καταλήξει και προς τις 750 μονάδες, ένα σενάριο που σήμερα φαντάζει και υπερβολικό και ιδιαίτερα αρνητικό.»
Τελικά ο Γενικός Δείκτης, έχοντας ξεκινήσει, έντονα πτωτικά την συνεδρίαση από τις 885,42 μονάδες κινήθηκε μέχρι το χαμηλό των 809,78 και ακολούθως έδειξε να ισορροπεί πάνω από τις 820 μονάδες. Όμως η περαιτέρω πίεση κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών του κλεισίματος, οδήγησε τον ΓΔ οριακά κάτω από το 820 που είχαμε προσδιορίσει ως σημείο τελικής στήριξης, στις 818,35 μονάδες, καταγράφοντας πτώση -8,36% ή -74,68 μονάδων, με έναν σημαντικότατο τζίρο της τάξεως των 182 εκατ. ευρώ. Βέβαια η καθοδική διάσπαση του 820, θα χρειαστεί ένα χρονικό φίλτρο της τάξης των δυο ημερών για να πιστοποιηθεί.
Όλοι χαρακτήρισαν την εικόνα της χθεσινής αγοράς ως, εικόνα του απόλυτου πανικού. Αρκετοί υποστήριξαν, ότι όταν υπάρχει πανικός, δεν λειτουργεί η λογική. Αρκετοί επίσης θεωρούν, ότι κερδισμένοι βγαίνουν όσοι πανικοβάλλονται πρώτοι και ρευστοποιούν τις μετοχές τους, με σχεδόν ενστικτώδεις πωλήσεις. Άλλοι εκτιμούν ότι ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για αγορές. Πάντως όσοι αγόρασαν και όσοι διατηρούν τις μετοχικές τους θέσεις, θα υποβάλλουν τους εαυτούς τους, το επόμενο χρονικό διάστημα σε μια εκτεταμένη ψυχική καταπόνηση. Και αυτό, διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι, ότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί με κάποιο μετρήσιμο τρόπο η επίδραση των εξελίξεων σχετικά με το κορονοϊό στην πραγματική οικονομία.
Όταν υπάρχει αδυναμία εκτίμησης των εξελίξεων, είναι φυσικό να μην μπορούν να γίνουν ποσοτικές αξιολογήσεις των επιπτώσεων αυτών στους ισολογισμούς των εταιριών. Επομένως, οποιαδήποτε τρέχουσα και μελλοντική αποτίμηση των εισηγμένων εταιριών, είναι σήμερα επισφαλής. Και το ερώτημα όλων, είναι το κατά πόσο σύντομα και σε ποιο βαθμό, θα επιστρέψει η κανονικότητα στην παγκόσμια οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Το ερώτημα, γιατί ένα παγκόσμιο γεγονός μπορεί να επηρεάζει τόσο πολύ την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μπορεί να απαντηθεί και με παραδείγματα του παρόντος, αλλά και με παραδείγματα του παρελθόντος. Σήμερα βάλλεται από την επιδημία του κορονοϊού, ο υπ’ αριθμόν ένα εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, που είναι η Ιταλία. Δεν επηρεάζει αυτό τις εξαγωγές και όλη την παραγωγική μηχανή της χώρας; Ο αριθμός των Κινέζων τουριστών αναμένεται να συρρικνωθεί υπέρμετρα και από εκτιμήσεις για 500.000 αφίξεις, σημερινή πρόβλεψη δεν είναι δυνατόν να γίνει. Δεν επηρεάζει αυτό την πορεία του ξενοδοχειακού κλάδου, των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών μεταφορών, των προμηθευτών των τουριστικών μονάδων και του κλάδου της εστίασης;
Αρκετές φορές και στο παρελθόν το Χρηματιστήριο Αθηνών, είχε δεχθεί τα απόνερα από τις υποχωρήσεις των τιμών των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων του πλανήτη. Φυσικά και ήταν ξένο προς τα εγχώρια οικονομικά δρώμενα, το Δημοψήφισμα για το Βrexit του 2016. Όμως τότε, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών είχε υποχωρήσει κατά -13,4%.
Εξωγενής παράγοντας, είχε οδηγήσει στην πτώση κατά -9,7% που είχε υποστεί ο Γενικός Δείκτης, μετά το κύμα πωλήσεων της 24ης Οκτωβρίου 2008, ως αποτέλεσμα της χρηματοοικονομικής κρίσης που ερχόταν από τις ΗΠΑ.
Δεν είχε καμία σχέση με την Ελλάδα, η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, τον Σεπτέμβριο του 2001, που είχε οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στο -7,7%.
Και φυσικά όλοι θυμόμαστε, ότι πριν από την ιστορική άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά την περίοδο 1998-1999, είχε προηγηθεί μια πτώση επίσης της τάξης του -7,7% μετά το ξέσπασμα της Ρωσικής οικονομικής κρίσης του 1998.
Επομένως η σημερινή πτώση, όσο και να μας φαίνεται αναπάντεχη, ήταν μέσα στα αναμενόμενα πλαίσια της παγκόσμιας αβεβαιότητας για τον κορονοϊό και της αναζήτησης του βάθους και του εύρους των επιπτώσεων του. Ο προσδιορισμός του βυθού της πτωτικής τάσης που βιώνουν τα χρηματιστήρια, θα μπορούσε να είναι αποτελεί το απόλυτο σημερινό στοίχημα. Οι κεφαλαιαγορές σε στιγμές πανικού, είναι σαν την αμμοθύελλα. Μόνον όταν καταλαγιάσει, θα φανεί το νέο τοπίο και θα αποκαλυφθούν οι κερδισμένοι και οι χαμένοι.
Μέχρι εκείνην την στιγμή του τελικού απολογισμού, οι αντισυμβαλλόμενοι, με τα δικά τους κριτήρια, την δική τους ιδιοσυγκρασία και την δική τους επενδυτική συγκρότηση θα αναζητήσουν ευκαιρίες. Άλλωστε είναι σίγουρο ότι οι κερδοσκόποι αγοραστές θα βρουν μπροστά τους, φοβισμένους πωλητές και οι υποτιμητικοί «σορτάκηδες», θα συναντηθούν με τους άπληστους «λονγκάκηδες».
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.