Η δοκιμασία των Ελλήνων πολιτών, της Εθνικής Οικονομίας και της κυβέρνησης, μπαίνει σε λίγες ημέρες σε άλλο επίπεδο.
Την υγειονομική κρίση την διαχειρίστηκαν και την διαχειρίζονται με επιτυχία οι κ.κ. Τσίοδρας και Χαρδαλιάς και ένα σημαντικό κομμάτι της κρατικής μηχανής, με προεξάρχοντες τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, την Αστυνομία, το προσωπικό των Δήμων κλπ. Είναι μια κινητοποίηση που έχει αποδώσει τα γνωστά θετικά αποτελέσματα για τα οποία μας επαινεί όλος ο πλανήτης.
Τώρα όμως αρχίζουν τα πολύ δύσκολα. Αν για να αντιμετωπισθεί ο κορονοϊός χρειάστηκαν να βρίσκονται στην κεφαλή δύο άνθρωποι, στην προσπάθεια επανεκκίνησης της Εθνικής Οικονομίας χρειάζεται να δουλέψει ολόκληρη η κυβέρνηση. Δηλαδή ο πρωθυπουργός να συγκροτήσει εκείνες τις κυβερνητικές δομές—διυπουργικό όργανο—που θα διαχειρισθούν την νέα κατάσταση. Με απλά λόγια θα πρέπει να υπάρξει ένας τέλειος συντονισμός υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών για να πάρει ξανά μπρος η οικονομία της Ελλάδος.
Στο σημείο αυτό, αν δεν θέλουμε να συσκοτίζουμε το μέγεθος της προσπάθειας που θα πρέπει να καταβληθεί, καλόν είναι να εγκαταλείψουμε την γενικόλογη έκφραση «Εθνική Οικονομία» και να μιλήσουμε για την επαναλειτουργία των Ελληνικών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους.
Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που έχουν διακόψει την λειτουργία τους και θα πρέπει, σε λίγες ημέρες, να ξαναμπούν στην αγορά. Πώς θα γίνει αυτό;
Η κυβέρνηση σε όλην αυτήν την πρωτόγνωρη διαδικασία θα πρέπει να βρίσκεται πάντα πολλά βήματα πριν από τις εξελίξεις. Τα στελέχη της να έχουν την γνώση, την πείρα και προπαντός τον συντονισμό, για να προβλέπουν τι δυσχέρειες θα προκύψουν μετά από λίγες εβδομάδες και να προχωρούν εγκαίρως στην πρόληψη τους.
Αναφέρω χαρακτηριστικά ένα παράδειγμα. Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση πήγε πίσω την είσπραξη των επιταγών που έληγαν καθ όλην αυτήν την περίοδο, για να μην δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στους εκδότες της.
Τώρα που θα επαναλειτουργήσουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις, τι πρόνοια θα ληφθεί γι΄αυτές τις επιταγές; Και πώς θα πληρώσουν οι επιχειρηματίες τις καινούργιες παραγγελίες, ενώ βρίσκονται σε ανοικτή εκκρεμότητα οι προηγούμενες οφειλές τους;
Να λάβει υπ όψη ο αναγνώστης πως ο κλάδος της ένδυσης υπόδησης έχει πληγεί καίρια, καθώς μια ολόκληρη σεζόν, η ανοιξιάτικη-πασχαλινή, εξαφανίστηκε. Ομως οι βιομηχανίες, οι βιοτεχνίες και οι εισαγωγείς ετοίμασαν τα εμπορεύματα τους και οι έμποροι έδωσαν, πριν από την εμφάνιση της επιδημίας, τις παραγγελίες τους τι οποίες ποτέ δεν παρέλαβαν.
Το μέγεθος του συγκεκριμένου φαινομένου, που μόλις περιέγραψα, είναι σημαντικό και δεν μπορεί η κυβέρνηση να αφήσει τους προμηθευτές και τους πελάτες να λύσουν μόνοι τους το πρόβλημα.
Τι είδους παρέμβαση θα κάνει;
Παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν για όλους σχεδόν τους κλάδους της αγοράς, που ναρκοθετούν από το ξεκίνημα την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας.
Βέβαια, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την ελάφρυνση των επιχειρήσεων από τις βαρύτατες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ θα πρέπει να λάβει υπ΄όψη την θεαματική πτώση στα έσοδα από τον ΦΠΑ.
Και ούτε θέλω να σκεφτώ τι θα γίνει με την διόγκωση των «κόκκινων δανείων» και το μέλλον των Ελληνικών τραπεζών.
Μάλιστα, και το 2021 θα αρχίσει με προβλήματα, καθώς τα αποτελέσματα χρήσης του 2020 της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων θα είναι ζημιογόνα, με ό,τι αυτό θα σημάνει για τα δημόσια έσοδα του συγκεκριμένου οικονομικού έτους.
Δεν γνωρίζω τις προθέσεις του πρωθυπουργού για το κυβερνητικό σχήμα μάχης που θα αντιμετωπίσει την νέα κατάσταση. Αν θα κάνει ανασχηματισμό ή αν θα προχωρήσει με τους υπάρχοντες υπουργούς.
Το σίγουρο είναι πάντως πως θα χρειαστούμε μια κυβέρνηση ευέλικτη και προνοητική, ώστε όταν κάθε φορά φτάνει εγκαίρως στο ραντεβού με το πρόβλημα, να μην είναι αργά.