Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Oι διακυμάνσεις των τελευταίων εβδομάδων στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, δείχνουν να υποχωρούν. Και ενώ στις αγορές κλείνει μια ομαλή εβδομάδα χωρίς ιδιαίτερες εξελίξεις, άξια λόγου είναι η υποχώρηση των μετοχών των εταιριών στις οποίες ανήκουν τα χρηματιστήρια.
Έτσι, οι μετοχές της Intercontinental Exchange (ICE) που είναι η μητρική εταιρεία του NYSE, του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου στον πλανήτη αλλά και άλλων χρηματιστηρίων και εταιριών εκκαθάρισης χρηματιστηριακών συναλλαγών, οι μετοχές του Nasdaq (NDAQ) που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο στην κόσμο, αλλά και οι μετοχές της Cboe Global Markets (CBOE) υποχώρησαν αισθητά.
Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση της πρόθεσης εννέα μεγάλων επενδυτικών τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιριών να προχωρήσουν στην ίδρυση ενός νέου χρηματιστηρίου στη μητρόπολη των κεφαλαιαγορών, στη Νέα Υόρκη. Η ανακοίνωση αυτή θορύβησε τους υπάρχοντες μετόχους, καθώς οι χρηματιστηριακές συναλλαγές θα μπορούν να φιλοξενούνται και να εκκαθαρίζονται και από το νέο χρηματιστήριο, μειώνοντας έτσι τις προμήθειες συναλλαγών, αμοιβές εκκαθαρίσεων και τα έσοδα από τις πωλήσεις των δεδομένων, των τιμών και των συναλλαγών, στα υπάρχοντα χρηματιστήρια. Σήμερα οι ICE, Nasdaq και Cboe ελέγχουν μετοχικά τα 12 από τα 13 χρηματιστήρια στις ΗΠΑ. Το 13ο ελέγχεται από την IEX Group.
Το MEMX, από το “Members Exchange”, θα έχει ως ιδρυτές:
τις χρηματιστηριακές εταιρείες
Charles Schwab (SCHW),
TD Ameritrade (AMTD),
E*Trade Financial (ETFC) και
Fidelity Investments
τις επενδυτικές τράπεζες
Bank of America Merrill Lynch (BAC),
Morgan Stanley (MS) και
UBS Group (UBS), και
τις πλατφόρμες παροχής πιστώσεων και μόχλευσης
Citadel Securities και
Virtu Financial (VIRT).
Οι ιδρυτές είναι σημαντικότατοι παίκτες, με πολύ μεγάλο ειδικό βάρος και υπόσχονται χαμηλότερα κόστη, μεγαλύτερη διαφάνεια και απλούστευση των συναλλαγών, στοχεύοντας περισσότερο στην προσέλκυση των μικροεπενδυτών και των traders.
Είναι φανερό πως το ΜΕΜΧ, θα μπορούσε να αποτελέσει το Μονόκερω (Unicorn) των χρηματιστηρίων και να αλλάξει άρδην τι ισορροπίες των αγορών. Και αυτό διότι: 1) οι μέτοχοι του ΜΕΜΧ διαχειρίζονται κολοσσιαία επενδυτικά κεφάλαια 2) χρηματοδοτούν με ευκολία ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές και 3) οι μικρομέτοχοι και traders, δείχνουν να μην είναι ικανοποιημένοι από τη αδιαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την τιμολόγηση των υπαρχόντων χρηματιστηρίων, προσφεύγοντας σε διάφορες “πλατφόρμες”, που αντικρύζουν εσωτερικά τις πράξεις (με τους αντίστοιχους κινδύνους), γεγονός που τους κατατάσσει αυτομάτως στους εν δυνάμει πελάτες του ΜΕΜΧ.
Oι διαδικασίες της αδειοδότησης του νέου χρηματιστηρίου από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), αναμένεται να τελεσφορήσουν μέχρι το τέλος του 2019. Αυτό σημαίνει πως μέσα στο 2020, ένας νέος τεράστιος παίκτης θα εισβάλει τόσο στο χώρο των θεσμικών επενδυτών, στο χώρο των επενδυτικών τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιριών, όσο και στον χώρο των retail investors και των retail traders. Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις δεν παύουν να μας εκπλήσσουν στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με τους εγχώριους διοικητικούς παράγοντες της αγοράς που απλά διατηρούν τους θώκους τους και περιμένουν λόγω ιδεοληψίας, την κατάρρευση του καπιταλισμού. Δυστυχώς οι θεσμικοί λειτουργοί της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ουδόλως παρακολουθούν ή αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις, την αναγκαιότητα προσαρμογής και την ανάγκη υπερδραστηριοποίησης τους στον τομέα της προσέλκυσης κεφαλαίων και επενδυτών. Το χρηματιστήριο της Αθήνας ή θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια ή θα πρέπει να συγχωνευθεί με κάποια περιφερειακά χρηματιστήρια όπως έγινε με τον ΟΜΧ στις χώρες της Βαλτικής, ή θα πεθάνει, ακολουθώντας την μοίρα όλων όσων δεν αντιλήφθηκαν την πορεία των πραγμάτων και ξεπεράστηκαν από τα γεγονότα.
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.