Η καλύτερη απάντηση σε όσους έσπευσαν να δουν στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα μια εσωκομματική «αυτονόμηση» είναι οι δηλώσεις του ίδιου στο Arab News αναφορικά με την Ενέργεια και την απροθυμία της Ελλάδας να προχωρήσει σε νέες εξορύξεις.
Αυτή είναι η θέση που εκφράζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και για πολλούς φιλελεύθερους ένας από τους βασικούς λόγους που στις εσωκομματικές εκλογές του 2016 στοιχήθηκαν πίσω του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη από την πρώτη φορά που εξελέγη βουλευτής και ως μέλος της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής είχε επιδείξει μεγάλη δραστηριότητα και εύγε και στον κ. Δένδια που δείχνει κι εκείνος τόσο παθιασμένος με το θέμα, δεν είχε πέσει στην αντίληψή μας ότι συμμερίζεται αυτές τις απόψεις.
Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει σε νέες εξορύξεις που θα θέσουν σε κίνδυνο το μοναδικής αξίας και απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό της περιβάλλον. Τώρα που ο πλανήτης αφήνει πίσω του τα ορυκτά καύσιμα εμείς θα μιλάμε για εξορύξεις; Μας φαίνεται απίστευτο και που το συζητάμε ακόμα.
Ακόμα κι αν η Πράσινη Ατζέντα δεν ήταν στην κορυφή του παγκόσμιου ενδιαφέροντος η Ελλάδα από μόνη της θα έπρεπε να έχει επιλέξει αυτό το μοντέλο ανάπτυξης. Η Πράσινη Ανάπτυξη ταιριάζει γάντι στη χώρα μας που τα έχει όλα: φυσικό κάλλος και πολιτιστική κληρονομιά σημείο αναφορά για το δυτικό πολιτισμό.
Το μότο μας πρέπει να είναι «Το Περιβάλλον και τα Αρχαία και τα μάτια μας!». Και τα δύο, περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά, μπορούν να γίνουν ανεξάντλητες πηγές πλούτου, αρκεί βέβαια να καταλάβουμε ότι για να συμβεί αυτό υπάρχουν κάποιοι όροι, απλές αρχές του branding στην πραγματικότητα. Την αξία οποιουδήποτε προϊόντος την ορίζει τελικά η χρήση του. Αν επιλέξουμε το μαζικό τουρισμό και υιοθετήσουμε ξεπερασμένες αντιλήψεις στη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, μετατρέποντάς τους σε πίστα, πασαρέλα και σκηνικό και ό,τι άλλο φαντάζεται ο καθένας, θα τους απαξιώσουμε.
Βιώσιμος τουρισμός, δρακόντειοι περιβαλλοντικοί νόμοι, σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά είναι οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για την ευημερία της χώρας και τη δημιουργία πλούτου για όλους. Δεν χρειάζεται καν να επιχειρηματολογήσουμε για το ζήτημα με όρους ηθικούς. Γιατί είναι στ’αλήθεια αναγκαίο να εξηγήσεις σε εμάς τους Έλληνες ότι τα μνημεία είναι αυτό ακριβώς που περιγράφει η λέξη, δηλαδή μνήμη, κάτι που στην πατρίδα μας λογίζουμε ιερό;
Αυτά είναι αυτονόητα στη χώρα μας.
Τα μνημεία και το περιβάλλον και τα μάτια μας, λοιπόν. Όχι σε νέες εξορύξεις, όχι στην απαξίωση του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κυβέρνηση και ειδικώς ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσουν στην υλοποίηση του οράματος της Πράσινης Ελλάδας που έχουν παρουσιάσει πολλές φορές αδιαφορώντας για τυχόν αντιδράσεις που πηγάζουν από ξεπερασμένες αντιλήψεις για την ανάπτυξη αλλά και την άγνοια για την πραγματική αξία του τόπου μας.