Το μέλλον θα έχει πολύ ξηρασία...*

Του Γιάννη Παντελάκη

Σε μια δημοσκόπηση που είχε γίνει πέντε χρόνια πριν (στις αρχές της κρίσης), νέοι/ες είχαν ερωτηθεί για τι ποιες λέξεις τους εκφράζουν περισσότερο. Το 35,7% απαντούσε με τη λέξη «ανησυχία», το 28% με τις λέξεις «φόβος και απαισιοδοξία» και το 17,9% με τη λέξη «οργή».

Σε μια ανάλογη έρευνα σήμερα, είναι σίγουρο πως τα ποσοστά αυτά θα έχουν αυξηθεί θεαματικά. Όχι απλά επειδή έχουν επιδεινωθεί όλοι οι δείκτες που αφορούν στη ζωή (και ) των νέων, αλλά και επειδή
σε μεγάλο βαθμό έχει ακυρωθεί και η ελπίδα. Τότε,
ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας είχε επενδύσει τη μελλοντική βελτίωση της ζωής του σε υποσχέσεις που έδινε το σημερινό βασικό κυβερνητικό κόμμα. Στις λεγόμενες και αυταπάτες!

Το μέλλον μιας χώρας όπου οι νέοι κυριαρχούνται από ανάλογα (απόλυτα δικαιολογημένα) συναισθήματα θα έχει σίγουρα πολλή ξηρασία, θα λέγαμε τολμώντας να δανειστούμε αυθαίρετα τα λόγια του ποιητή. Και αυτό το πιστοποιούν και τα ποσοστά και οι ψυχροί αριθμοί που δίνουν οι στατιστικές. Ας δούμε μερικά ενδεικτικά μόνο που αφορούν στην απασχόληση.

Αν είσαι νέος/α στην Ελλάδα του 2016, τότε έχεις ν'' αντιμετωπίσεις τα εξής δεδομένα: Έχεις πιθανότητες περίπου 50% να μην βρίσκεις δουλειά παρότι έχεις και διάθεση και προσόντα, σίγουρα περισσότερα από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά. Η αναζήτηση εργασίας μπορεί να διαρκέσει ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν ανήκεις στο 50% που δηλώνει ότι εργάζεται, τότε έχεις 40% πιθανότητες να κάνεις μια δουλειά που δεν έχει καμμία σχέση με το αντικείμενο των σπουδών σου (ετεροαπασχόληση).

Αν είσαι σ'' αυτούς που εργάζονται, οι πιθανότητες να ξεπερνά ο μισθός σου τα 500 ευρώ τον μήνα καθαρά είναι λίγο περισσότερο από μισές (54%). Οι υπόλοιποι αμείβονται με χαμηλότερες αποδοχές. Βέβαια και η καταβολή μισθού στις ημέρες μας αποτελεί μια ιδιαίτερα σχετική έννοια. Υπάρχουν πολλές, πάρα πολλές πιθανότητες ο μισθός να καταβάλλεται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι απόλυτα δικαιολογημένο η μεγάλη πλειονότητα των νέων, όχι απλά ν'' αναζητεί την τύχη της στο εξωτερικό (το 60% σκέφτεται επαγγελματική λύση εκτός συνόρων). Αλλά και όταν το κάνει και καταφέρνει να βρει μια θέση εργασίας σε κάποια ευρωπαϊκή ή άλλη χώρα, τότε είναι ιδιαίτερα σκεπτικό σε μια επιστροφή στη χώρα έστω σε λίγα χρόνια. Βλέπουν το μέλλον τους, εκεί.

  1. έρευνα ICAP: Το 35% των νέων που μεταναστεύουν δεν θέλει να επιστρέψει
  2. ερευνα kariera.gr: μικρότερος των 500 ευρώ ο καθαρός μισθός που παίρνει το 45,6% των νέων
  3. Eurostat: 48,6% η ανεργία των νέων στην Ελλάδα
  4. έρευνα Prorata: το 60% των νέων σκέφτεται ν'' αναζητήσει δουλειά στο εξωτερικό.

* «μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας θα εχει πολύ ξηρασία». Μιχάλης Κατσαρός.