Η επόμενη ημέρα της πανδημίας κρύβει μεγάλες επενδύσεις και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τουλάχιστον για όσο διάστημα θα είναι ενεργό το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό είναι το στοίχημα της Οικονομίας και της χώρας. Αυτό είναι και το στοίχημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Όποιος πιστεύει σε αυτό το σενάριο αγοράζει μετοχές. Όποιος δεν το πιστεύει, αγοράζει θέση σε καταφύγιο.
Θα περάσουν περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική Οικονομία και δε θα κερδίσουν οι τράπεζες; Πώς θα έρθουν, δηλαδή, αυτά τα λεφτά; Με ταχυδρομικές άμαξες; Αλλά και η δομή του Ταμείου προβλέπει αυξημένο ρόλο των τραπεζών, οι οποίες θα παίζουν ταυτόχρονα τον ρόλο του συμβούλου και του χρηματοδότη. Το τραπεζικό σύστημα, λοιπόν, θα είναι το πρώτο που θα αναστηθεί λόγω του Ταμείου. Κι από εκεί και πέρα Πληροφορική, Κατασκευές, Real Estate, θα πάρουν φωτιά. Θα αλλάξει η εικόνα της χώρας και μαζί οι αποτιμήσεις.
Νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας θα βοηθήσουν τον επαναπατρισμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό λόγω της κρίσης. Μόνο και μόνο αυτό το γεγονός θα αυξήσει τη ζήτηση για κατοικίες και υπηρεσίες. Το ένα θα φέρει το άλλο και στο τέλος θα έχουμε μπροστά μας μια νέα κατάσταση. Αν αυτή θα έχει μόνιμα ή προσωρινά χαρακτηριστικά, αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης. Αν και η αλήθεια είναι ότι η ομάδα Σκυλακάκη έχει εργαστεί σκληρά για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος, όταν η ανάπτυξη περιορίστηκε στα άλογα των super cars που μούγκριζαν στα όρια του θεσσαλικού κάμπου…
Οι επιχειρήσεις μπορούν να συμμετάσχουν στο πάρτι βάζοντας το χέρι στην τσέπη για να επενδύσουν στην προοπτική μιας άλλης Ελλάδας. Οι ιδιώτες έχουν τη διέξοδο του Χρηματιστηρίου. Δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνουν όλα αυτά που λέμε και να μην καταλάβει κάτι το Χρηματιστήριο.
Υπάρχουν δύο κίνδυνοι που μπορούν να ανατρέψουν τις καλές προοπτικές. Αλίμονο αν τα πράγματα θα ήταν τόσο εύκολα. Ο ένας κίνδυνος έχει να κάνει μα την πορεία των διεθνών αγορών. Επί δέκα χρόνια οι αγορές μόνο ανεβαίνουν! Κάποια στιγμή φτάνει και η ώρα που οι νέοι επενδυτές μαθαίνουν ότι στα χρηματιστήρια υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Θα μας πει κάποιος ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δε συμμετείχε στην άνοδο των τελευταίων δέκα ετών. Αυτό είναι και σωστό και λάθος. Πολλές εταιρείες διαπραγματεύονται σε αποτιμήσεις που θυμίζουν τις αντίστοιχες των ανταγωνιστών τους. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες, όμως, δε συμμετείχαν. Πράγματι. Κι αυτό κυρίως λόγω τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, μια χρηματιστηριακή κρίση θα δυσκολέψει τα πράγματα. Αν δεν ακυρώσει τις προοπτικές, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πάει τους χρόνους πιο πίσω.
Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά τα ελληνοτουρκικά. Μία ενδεχόμενη κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Οικονομία και το Χρηματιστήριο.
Αλλά στις αγορές διαλέγει κανείς ένα σενάριο. Έναν δρόμο στο σταυροδρόμι. Και μπορεί η διαδρομή να μην είναι αυτή ακριβώς που σχεδιάσαμε, αλλά σημασία έχει αν προβλέψαμε σωστά τον προορισμό. Εδώ λοιπόν το στοίχημα που έχει να πάρει κάποιος είναι αν η χώρα θα απορροφήσει ή όχι τα λεφτά του Ταμείου.
Θανάσης Μαυρίδης