Με στόχο τα 500 MW επενδύει 500 εκατ. ευρώ - Μεγάλη η δυναμική στα Θαλάσσια Αιολικά
Σπ. Μαρτίνης (EDP Renewables) στο Liberal

Με στόχο τα 500 MW επενδύει 500 εκατ. ευρώ - Μεγάλη η δυναμική στα Θαλάσσια Αιολικά

Περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, χωρίς τα κατασκευαστικά κόστη αναμένεται να επενδύσεις η EDP Renewables, τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο ΑΠΕ παγκοσμίως, στην Ελληνική αγορά καθώς όπως τονίζει στο Liberal.gr ο Σπυρίδων Μαρτίνης, Chief Development Officer της EDPR «η Ελληνική Πολιτεία εφαρμόζει μια επιτυχημένη ενεργειακή πολιτική για τις ΑΠΕ μέσω των μακροχρόνιων διαγωνιστικών διαδικασιών οι οποίες έχουν δώσει επενδυτική ορατότητα για 20 έτη».

Συνέντευξη στην Αντιόπη Σχοινά

Μπορείτε να μας πείτε κάποια στοιχεία για την EDP Renewables; Ποιος ο στόχος επενδύσεων τόσο σε ισχύ όσο και σε κεφάλαια για την ελληνική αγορά;

Η EDP Renewables αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκοσμίως και ασχολείται με το πλήρες φάσμα ανάπτυξης, χρηματοδότησης, κατασκευής και λειτουργίας αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία είναι ενεργή στην Ελλάδα από το 2018 και στην διάρκεια αυτών των ετών έχει σημειώσει μια σταθερά ανοδική πορεία. Με καίριες συνεργασίες, σε τοπικό επίπεδο, με εταιρείες όπως οι Τέρνα και Ελλάκτωρ, η EDPR εκτιμά πως θα έχει επιτύχει διπλασιασμό των δραστηριοτήτων της έως το 2025, φτάνοντας εγκατεστημένη δυναμικότητα που θα αγγίζει τα 500 MW και ξεπερνώντας τα 500€ εκατομμύρια σε επενδύσεις, πέρα από τα κατασκευαστικά κόστη. Το πρώτο έργο της εταιρείας επί ελληνικού εδάφους, το αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 45MW στην περιοχή Λιβάδι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2021. Έπεται μια σειρά από άλλα έργα, όπως αυτό που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα στην Αερορράχη, στο Νυμφαίο της Φλώρινας, που θα παγιώσουν την παρουσία της EDPR στην ελληνική αγορά και θα οδηγήσουν στην άμεση και έμμεση ενίσχυση της απασχόλησης από τις τοπικές κοινωνίες.

Σε τι βάθος χρόνου εκτείνεται ο στρατηγικός σχεδιασμός;

Όπως προαναφέρθηκε, ο στρατηγικός σχεδιασμός μας για την ελληνική αγορά εκτείνεται έως το 2025 με πληθώρα διαφορετικών έργων που θα αγγίζουν τη δυναμικότητα των 500MW.

Η EDPR ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα μέσα από την εξαγορά ενός υπό ανάπτυξη αιολικού πάρκου ισχύος 45MW και συμμετέχοντας στις ανταγωνιστικές διαδικασίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Ο βασικός στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα σημαντικό σύνολο υπό λειτουργίας έργων ισχύος τουλάχιστον 150MW. Ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί, καθώς μέσω των διαγωνισμών έχουμε ήδη εξασφαλίσει πέντε (5) αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 155MW με σταθερή τιμή πώλησης για 20 χρόνια.

Για τα επόμενα χρόνια, προσβλέπουμε στην περαιτέρω ανάπτυξή μας στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα διαρκής μας στόχος είναι να προσφέρουμε προστιθέμενη αξία σε διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας της τοπικής οικονομίας μέσα από την δημιουργία πολλαπλών, άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.

Γιατί τώρα Ελλάδα; Ποιοι λόγοι έφεραν την επιλογή αυτή και τι διαβλέπετε στην χώρα σαν επενδυτικό προορισμό;

Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα, πίσω από την Ισπανία και την Δανία, με τους υψηλότερους ποσοστιαίους στόχους αύξησης των ΑΠΕ. Η Ελληνική Πολιτεία εφαρμόζει μια επιτυχημένη ενεργειακή πολιτική για τις ΑΠΕ μέσω των μακροχρόνιων διαγωνιστικών διαδικασιών οι οποίες έχουν δώσει επενδυτική ορατότητα για 20 έτη. Επιπλέον, η δυναμική που παρουσιάζουν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και οι σημαντικές δυνατότητες εκμετάλλευσής τους ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντικές επενδύσεις στο κλάδο αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι το υπό εκπόνηση νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα δημοσιευτεί τους επόμενους μήνες, θα προβλέπει τα απαραίτητα εργαλεία και τα κατάλληλα κίνητρα στους υποψήφιους επενδυτές.

Η δραστηριοποίηση στην Ελλάδα θα έρθει και μέσω συνεργασιών και εξαγορών; Αν ναι, με τι είδους εταιρείες;

Αναμφίβολα, οι συνεργασίες και οι συμμαχίες με σημαντικούς παίκτες της ελληνικής αγοράς των ΑΠΕ είναι καθοριστικές για τη λειτουργία μας στη χώρα.

Έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανάπτυξη σημαντικού αριθμού έργων, όπως για παράδειγμα με τον Ελλάκτωρ στην Εύβοια και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ενώ για τα πλωτά αιολικά πάρκα, έχουμε συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την Τέρνα Ενεργειακή, όπου έχουμε παρουσία μέσω της Ocean Winds, την 50/50 κοινοπραξία μας με την ENGIE για τα θαλάσσια έργα.

Ωστόσο, η ανάπτυξη μας δεν περιορίζεται στις συνεργασίες. Συμμετέχουμε σε δημόσιους διαγωνισμούς ΑΠΕ και αναζητούμε ενεργά νέες ευκαιρίες σε αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά και αποθήκευση με στόχο να παγιώσουμε τη θέση μας στη χώρα.

Το κατασκευαστικό κομμάτι των έργων θα γίνει από ελληνικές εταιρείες και ποια η εμπειρία σας από ανάλογο άνοιγμα σε αντίστοιχης δυναμικής αγορές;

Η επιτυχία της EDPR βασίζεται στο δυναμικό και στο ταλέντο που προσελκύει η εταιρεία, αλλά και στις επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο. Οι φάσεις ανάπτυξης των έργων μας, που αφορούν την μηχανική, τη συμβουλευτική, την περιβαλλοντική έρευνα, τον εφοδιασμό και την εγκατάσταση, κ.α., υλοποιούνται αποκλειστικά από ελληνικές εταιρείες. Σε τοπικές εταιρείες αναθέτουμε επίσης και την κατασκευή των έργων ΑΠΕ, καθώς και την εκτέλεση των αστικών και ηλεκτρικών τους εργασιών, και τέλος, στηριζόμαστε στο τοπικό ταλέντο για τη λειτουργία και τη συντήρηση κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των αιολικών πάρκων και των φωτοβολταϊκών εργοστασίων. Για την ώρα, έχουμε παρουσία με γραφεία στην Αθήνα και η ομάδα μας στην χώρα μετρά περισσότερους από 25 εργαζομένους.

Παράλληλα, είμαστε ενεργοί σε 16 χώρες σε όλον τον κόσμο, ορισμένες από τις οποίες παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες με την Ελλάδα, τόσο σε ρυθμούς ανάπτυξης, όσο και στη δυναμική της αγοράς.

*O Σπυρίδων Μαρτίνης είναι Chief Development Officer της EDPR