Τελευταία φορά που θυμάμαι επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας να είναι ένας πραγματικός ηγέτης ήταν επί Παναγιώτη Φούρλα στη δεκαετία του 2000. Κι όμως αυτός ο ηγέτης «κάηκε» στη μεγάλη πυρκαγιά του 2007 και μετά τις εκλογές υπέβαλε την παραίτηση του στον τότε προϊστάμενο υπουργό Π. Παυλόπουλο. Η θηριώδης πυρκαγιά που έστειλε στον άλλον κόσμο 63 πολίτες δεν μπορούσε να δαμαστεί.
Σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς αποτελεί μια συνέχεια του Π. Φούρλα. Κι αυτός έπεσε με το καλημέρα στα δύσκολα. Κορονοϊός και τώρα οι πυρκαγιές. Οι κατηγορίες που του προσάπτουν -και δεν αναφέρομαι στις γελοιότητες για το πώς μιλά ή πως κινείται- είναι πως ως επικεφαλής δεν συντόνισε επαρκώς και άφησε μια εστία να θεριέψει και να αναζωπυρωθεί. Το ζητούμενο όμως δεν είναι αν έκανε λάθη ο Χαρδαλιάς. Που έκανε.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν με 586 πυρκαγιές μέσα σε έξι μέρες μπορούσαν όλα να γίνουν αλάνθαστα. Φυσικά και δεν μπορούσαν. Αυτά μόνο στο play station γίνονται. Στην πραγματική ζωή, μετά βεβαιότητος, θα γίνουν λάθη που θα έχουν και σημαντικό κόστος. Για 586 φωτιές μιλούμε.
Συνεπώς, για να κλείσουμε την λαθολογία, ναι λάθη έγιναν και δεν θα μπορούσε να μην γίνουν. Το ζήτημα είναι να αναλυθούν, να ενημερωθούν γι' αυτά οι πολίτες και οι συναρμόδιοι φορείς και να γίνουν οι ανάλογες αλλαγές στους σχεδιασμούς.
Πάντως το ξανατονίζω αν, ό μη γένοιτο, ξαναξεσπάσουν 586 πυρκαγιές μέσα σε έξι μέρες και πάλι θα υπάρξουν καταστροφές.
Στην χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Ν. Χαρδαλιάς ήταν ειλικρινής και αποκαλυπτικός. Εντόπισε και τις αδυναμίες και άφησε να διαφανούν και οι επί μέρους ευθύνες. Βέβαια, ενώ οι φωτιές μαίνονται είναι αδιανόητο να κάνουμε την αποτίμηση των όσων έγιναν.
Κατηγορήθηκε πως είναι οξύς και απότομος στην συμπεριφορά του. Τα ίδια έλεγαν και για τον Π. Φούρλα. Δηλαδή τι περιμένουν; Με πράο και μειλίχιο ύφος να κατευθύνουν την μάχη κατά της φωτιάς; Αυτοί οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν μόνον αποφάσεις, πρέπει και να τις επιβάλλουν σε μια ομάδα συνεργατών τους και να παρακολουθούν την σωστή υλοποίηση τους. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει στα γαλλικά. Πολύ δε περισσότερο όταν ο Ν. Χαρδαλιάς βρίσκεται στο πόδι επί ενάμισι χρόνο και θα συνεχίσει να βρίσκεται και μετά τις πυρκαγιές, όταν θα ξαναθυμηθούμε την παραλλαγή της Covid.
Από το πληκτρολόγιο όλα είναι εύκολα.
Σήμερα, τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο Ν. Χαρδαλιάς πιστώνονται την στρατηγική επιλογή να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Όλα τα υπόλοιπα θα εξεταστούν την κατάλληλη στιγμή. Πάντως, άλλο πράγμα είναι οι ασκήσεις επί χάρτου στις οποίες ο εχθρός πάντα ηττάται και άλλο οι πραγματικές μάχες.